ΣΠΑΡΤΗ. Τhis is Sparta… και μπροστά στις κάλπες μπορεί να ανατρέψει πολλά. Οι δημότες της Σπάρτης και των παλαιών δήμων δεν επέτρεψαν σε ένα επιτυχημένο νομάρχη τον Κώστα Φούρκα να γίνει δήμαρχος. Φέρνουν στην εξουσία έναν δικό τους άνθρωπο, τον Σταύρο Αργειτάκο και μετά 3,5 χρόνια τον «τιμωρούν» με τον πιο σκληρό τρόπο εκλέγοντας δήμαρχο Σπάρτης ένα πανέξυπνο αριστερό, τον Βαγγέλη Βαλιώτη. Η δημαρχία Βαλιώτη πάλι δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι δημότες κι έτσι το 2019 δεν επιλέγουν ούτε Αργειτάκο, ούτε Βαλιώτη αλλά παρ΄ολίγον τον Γρηγόρη Αποστολάκο που όμως εγκατέλειψε και τελικά τον Πέτρο Δούκα. Σήμερα ο Πέτρος Δούκας δεν ικανοποιεί τους δημότες της Σπάρτης και ήδη οι υποψηφιότητες για τον Οκτώβριο του 2023 είναι αρκετές… Τουλάχιστον 6…

Παραμονές εκλογών του 2019

Εκλογές 2019 στον Δήμο Σπάρτης. Ο Γρηγόρης Αποστολάκος έχει εγκαταλείψει μια προσπάθεια άδοξα και με ταχύτατες διαδικασίες η Αθήνα… δρομολογεί την κάθοδο του Πέτρου Δούκα. Ο πρώην υπουργός, γνωστός στη Σπάρτη καθ’ ότι Γορανίτης στην καταγωγή, βρίσκει μια μεγάλη ομάδα έτοιμη και θα έλεγε κανείς ότι είναι υποχρεωμένος να αφαιρέσει πρόσωπα για να καταθέσει ψηφοδέλτιο. Οι εκλογές δεν έχουν μεγάλη πόλωση, άλλωστε όπως αποκαλύφθηκε αργότερα Αποστολάκος και Αργειτάκος είχαν μυστικές συναντήσεις προ των εκλογών… Ωστόσο η ομάδα Δούκα έχει πρωτοφανή ορμή, τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες αναγνώσεις και για αναδειχθούν τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν σε αυτήν και προέκυψαν αμέσως μετά.

Πως ψήφισαν οι Σπαρτιάτες το 2019

Στις εκλογές του 2019 στον δήμο Σπάρτης ψήφισε ένας στους 3 πολίτες με βάση τους εγγεγραμμένους. Για την ακρίβεια ψήφισαν 15.924 πολίτες. Απ’ αυτούς το 57,8% προτίμησε Πέτρο Δούκα ενώ το 42,2% ψήφισε Σταύρο Αργειτάκο. Μόνον ένα 2,6% μετακινήθηκε προς τον Αργειτάκο από την Α’ προς την Β’ Κυριακή ενώ ο Πέτρος Δούκας αύξησε την αποδοχή του με πάνω από 17%, και πήρε τον Δήμο. Την Β’ Κυριακή ψήφισαν (15.944) δηλαδή 3.835 λιγότεροι πολίτες από την Α΄ Κυριακή (19.759).

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης, αν και εν ενεργεία δήμαρχος, λαμβάνει ποσοστό 23,4% την Α’ Κυριακή αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην Β’, δίνοντας άνετη εκλογή στον Πέτρο Δούκα. Βέβαια αυτή η εκλογική συνεργασία δεν δρομολόγησε και μετεκλογική συνύπαρξη στον Δήμο αφού κανένα σενάριο συνεργασίας, είτε Βαλιώτη - Δούκα, είτε Αργειτάκου - Δούκα, δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα.

Την πρώτη Κυριακή οι υποψήφιοι σύμβουλοι του Σταύρου Αργειτάκου έκαναν εξαιρετική δουλειά αφού ο συνδυασμός ήρθε πρώτος σε Θεραπνές, Φάριδα, Πελλάνα, και Μυστρά ενώ ο Βαλιώτης πρώτευσε σε Οινούντα και Καρυές. Ο Δούκας ήρθε πρώτος στη Σπάρτη αλλά μόνον με 112 περισσότερους ψήφους από τον Αργειτάκο.

Όλα έδειχναν ότι με αυτά τα αποτελέσματα ο Σταύρος Αργειτάκος θα ήταν και πάλι δήμαρχος της Σπάρτης αφού η διαφορά που είχε να καλύψει ο Πέτρος Δούκας ήταν 1.788 ψήφοι, δηλαδή το 10% των πολιτών που προσήλθαν στην κάλπη την Β’ Κυριακή. Κι όμως ο Αργειτάκος «κόλλησε» στο 42,2% κι έχασε 1.109 ψήφους από την Α’ στη Β’ Κυριακή.

Δήμαρχος ο Πέτρος Δούκας

Με τον Πέτρο Δούκα στη νέα δημοτική αρχή, το δεξιό μέτωπο του Δήμου Σπάρτης, προσποιήθηκε ότι επανήλθε στο προσκήνιο ένας νεοδημοκράτης δήμαρχος, αποκρύπτοντας όμως ότι την εκλογή την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην παράταξη του Βαγγέλη Βαλιώτη.

Στη συνέχεια ο Πέτρος Δούκας επιχειρεί ανεπιτυχώς συγκλίσεις και συνεργασίες. Δεν πείθει Αργειτάκο και Βαλιώτη για τις προθέσεις του παρόλο που τους πριμοδοτεί σε θέσεις «κλειδιά», το Αργειτάκο στην προεδρία του ΦΟΔΣΑ και τον Βαλιώτη στην προεδρία της Επιτροπής Έργων. Ποτέ δεν επήλθε συνεννόηση και συνεργασία. Με τον Αργειτάκο να έχει 16 έδρες, τον Δούκα 12, τον Βαλιώτη 10 και την Λαϊκή Συσπείρωση 3 τα πράγματα από τραγικά λόγω, της απλής αναλογικής που ήθελε χρόνο ωριμάσει, έγιναν κωμικοτραγικά. Πολύ σύντομα ο Πέτρος Δούκας χάνει ισχυρές δυνάμεις όπως οι Μοιράγιας, Καπονικολός, Βακαλόπουλος. Ο πρώτος παραιτείται από αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και αποχωρεί. Ο δεύτερος παραιτείται από αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ανεξαρτητοποιείται και ο τρίτος παραιτείται από Αντιδήμαρχος με αυξημένες αρμοδιότητες αλλά παραμένει στην παράταξη. Σημειώνονται και άλλες παραιτήσεις όπως αυτή των Πατσιλίβα και Παπανικολάου, που σήμερα έχουν επανέλθει.

Αλήθεια είναι ότι η διετία του Covid-19, η απώλεια δυνάμεων της δημοτικής αρχής και ο ανακόλουθος αριθμός εδρών, (ο Δούκας ελέγχει από τις 41 μόνον τις 8, δηλαδή μόνο το 20% του Σώματος) δεν άφησαν πολλά περιθώρια ούτε για γενναίες αποφάσεις, ούτε για στελέχωση της κάθε αντιδημαρχίας ούτε για κοινοβουλευτική παρουσία. Ταυτόχρονα σημειώνονται πολλές αστοχίες στις θέσεις των Ειδικών Συμβούλων και Συνεργατών του Δημάρχου, αλλεπάλληλες μετακινήσεις στελεχών στο γραφείο Δημάρχου, η απώλεια της αείμνηστης Κατερίνας Φέϊκου και αρκετά προβλήματα στις Διοικήσεις των Νομικών Προσώπων του δήμου για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Πρόνοια.

Κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, τα καταφύγια ζώων, το Open Mall και η διαγραφή του Πέτρου Δούκα από τη ΝΔ, δυναμιτίζουν το κλίμα.

Εκλογές ενόψει

Δεκέμβριος 2022. Τα πρόσωπα που απ’ ότι φαίνεται θα δούμε ως υποψήφιους για την δημαρχία της Σπάρτης είναι οι: Πέτρος Δούκας, Σταύρος Αργειτάκος, Βαγγέλης Βαλιώτης, Αλέκος Βουνάσης, Μιχάλης Βακαλόπουλος και Ντία Τζανετέα. Αυτά τα 6 ψηφοδέλτια έχουν ανάγκη συνολικά από 900 υποψήφιους πολίτες, οι μισές περίπου γυναίκες. Αν οι συνδυασμοί που συμμετείχαν το 2019 διατηρήσουν ανέπαφο τον σκληρό πυρήνα τους, δηλαδή το 30% της δύναμής τους (με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση που είναι συμπαγής) τότε η αναμέτρηση των 6 Παρατάξεων θα είναι ιστορική και με απρόβλεπτα τα τελικά αποτελέσματα.

Δηλαδή, παλαιοί και νέοι συνδυασμοί, θα διεκδικήσουν από το 70% που απομένει «ελεύθερο» την εκλογή την Β’ Κυριακή αφού εκλογή από την Α’ θεωρείται μαθηματικά αδύνατη. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν προεκλογικές συμφωνίες και «παζάρια» και τελικά θα αναδειχθούν όχι απαραίτητα οι συνδυασμοί με το καλύτερο πρόγραμμα ή τα καλύτερα πρόσωπα αλλά αυτοί που ξέρουν να κάνουν κινήσεις ματ στη σκακιέρα των εκλογών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις