ΜΑΝΗ. Το Σπήλαιο της Αλεπότρυπας, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο στην Ελλάδα, φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους ταφικούς χώρους της νεολιθικής εποχής στην Ευρώπη.

Το σπήλαιο, που βρίσκεται στην περιοχή της Μάνης, κατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική περίοδο, ή Νέα Εποχή του Λίθου (10.000 έως 4.500 π.Χ.) και χρησιμοποιήθηκε επίσης για ταφικούς και θρησκευτικούς σκοπούς.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που οι άνθρωποι άρχισαν να ιδρύουν οικισμούς και να καλλιεργούν τη γη, οδηγώντας στην ανάπτυξη της γεωργίας όπως τη γνωρίζουμε.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο σκελετούς στην τοποθεσία που χρονολογούνται από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Ανακάλυψαν επίσης τα λείψανα άλλων 170 ανθρώπων στην τοποθεσία.

Το σπήλαιο της Αλεπότρυπας ως έδρα οικισμού και τόπος ταφής

Η Αλεπότρυπα, ή Σπήλαιο «Τρύπα της Αλεπούς», διατήρησε σαφώς τη σημαντική της θέση για πολλά χρόνια, καθώς αν και εγκαταλείφθηκε το 3.200 π.Χ., επαναχρησιμοποιήθηκε ως μυκηναϊκός ταφικός χώρος σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Το σπήλαιο εγκαταλείφθηκε για τελευταία φορά αφού ένας τεράστιος σεισμός έκλεισε την είσοδο του χώρου. Αυτό το μπλοκάρισμα βοήθησε στη διατήρηση του αρχαίου περιεχομένου μέσα στο σπήλαιο.

Ένας θησαυρός αρχαίων ανακαλύψεων, η τοποθεσία έχει ανασκαφεί από το 1970. Έχει αποφέρει πολλά σημαντικά ευρήματα που συμβάλλουν στην κατανόηση της περιόδου και των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι του σπηλαίου ήταν γεωργοί που κατανάλωναν κυρίως κριθάρι και σιτάρι. Τα μη θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι που εντοπίστηκαν σε πολλά από τα κρανία στο σπήλαιο δείχνουν ότι η ζωή εκείνη την εποχή συχνά αμαυρωνόταν από βία και συγκρούσεις.

Οι κάτοικοι όχι μόνο χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο ως καταφύγιο αλλά και ως τόπο ταφής και λατρείας. Εκτός από τους πολλούς σκελετούς που βρέθηκαν εκεί, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα είδωλο από μάρμαρο.

Εντυπωσιακά ευρήματα

Όπλα της ύστερης νεολιθικής, κεραμική, κοσμήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως πέτρινα τσεκούρια, χάντρες κοχυλιών και αιχμές βελών, έχουν βρεθεί όλα στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας.

Τα κοσμήματα από ασήμι, που ήταν μια εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμη ουσία σε όλη την Ευρώπη εκείνη την εποχή, υποδηλώνουν ότι οι κάτοικοι του σπηλαίου ήταν πλούσιοι.

Επιπλέον, μελετητές ανακάλυψαν ένα πρώιμο χάλκινο τσεκούρι στην τοποθεσία, το οποίο είναι επίσης ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα για την εποχή.

Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η εξέχουσα θέση του χώρου ως ταφής, που διήρκεσε για χιλιάδες χρόνια από το 6.000 έως το 3.500 π.Χ. και αργότερα αναβίωσε κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, μπορεί να έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία.

Αρκετοί μελετητές έχουν υποθέσει ότι το υπόγειο σπήλαιο μπορεί να συνδέεται με τον Άδη και τον κάτω κόσμο, ο οποίος λέγεται ότι είχε είσοδο στην ίδια περιοχή της Πελοποννήσου στον αρχαίο ελληνικό μύθο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις