ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ. Πολύ γρήγορα ήρθε η κινητικότητα, η οποία επί της ουσίας δεν σταμάτησε ποτέ, ακόμα και μέσα στις γιορτές.

Όπως γράφει ο ΑγροΤύπος, οι ζημιές από το δάκο και το γλοιοσπόριο φέρνουν νέα κινητικότητα στην αγορά του ελαιολάδου, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά για το αν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ποιοτικού ελαιολάδου. Αν συνυπολογίσει κανείς και την αβεβαιότητα που προσθέτει η παρατεταμένη καλοκαιρία, η οποία φουντώνει τους φόβους για ακαρπία την επόμενη περίοδο ή προβληματική καρποφορία, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τι έχει να γίνει στην αγορά από δω και πέρα και με το δεδομένο πως στην Ισπανία, έχει κατρακυλήσει η παραγωγή στους 760.000 τόνους και στην Ιταλία, επίσης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό της περαιτέρω αναζωπύρωσης στην αγορά είναι μια ακόμα πράξη πώλησης. Συγκεκριμένα, στις 4 Ιανουαρίου 2023 ημέρα Τετάρτη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας πούλησε 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023) σε εμπορική εταιρεία, στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για την δεύτερη για φέτος πώληση του Συνεταιρισμού, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Παναγιώτης Βαρελάς. Η πρώτη πώληση αφορούσε 40 τόνους ελαιόλαδο στην τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελαιόλαδο που πωλήθηκε την Τετάρτη προορίζεται για την αγορά της Ιταλίας. Όπως αναφέρει πάντως στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαρελάς, φέτος η παραγωγή του ΑΣ Βλαχιώτη σε ελαιόλαδο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200 τόνους, όταν πέρσι ήταν 1.580 τόνοι. Την εφετινή χρονιά έχει καθυστερήσει πολύ η συλλογή και η ελαιοποίηση, ενώ όπως προσθέτει ο κ. Βαρελάς, δεν λείπουν οι ζημιές από την συνδυαστική παρουσία δάκου και γλοιοσπορίου, που αναπτύχθηκαν τους προηγούμενους μήνες λόγω των καιρικών συνθηκών (ζέστη και υγρασία). Στην περιοχή του Βλαχιώτη στην Λακωνία, το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι Κορωνέϊκο, σε ποσοστό έως και 95%.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις