ΣΠΑΡΤΗ. Υπό την Αιγίδα του Δήμου Σπάρτης εισέρχονται στον 6ο κύκλο, τα σεμινάρια ιστορικο - φιλοσοφικού λόγου, του Απόστολου Λ. Πιερρή, στη Σπάρτη.

  • Κυριακή 15 Ιανουαρίου - Παλαιό Δημαρχείο (20:30)

Αναφέρει ο ομιλητής: «Με αφορμή την κύρια θεματική μας, στο συμπληρωματικό σεμινάριο θα διαπραγματευθώ το ζήτημα της περιόδου των πολιτισμών. Κάθε τι στον χρόνο ακολουθεί την κυκλικότητα του χρόνου, τον ρυθμό της περιοδικότητας. Από το ημερονύκτιο στον σεληνιακό μήνα, και από το εποχιακό έτος στον ανθρώπειο αιώνα, και τέλος στον μέγα ενιαυτό των πολιτισμών, στο κύκλο της γέννησης, ακμής, παρακμής και θανάτου των. Δέκα ανθρώπειους αιώνες διαρκεί ο πολιτισμικός αιών.

Θα αναφερθώ στην Ετρουσκική αρχή της θεωρίας της χιλιαστικής ανανέωσης του κόσμου στην ιστορία, και θα ελέγξουμε την αντιστοιχία της προς την ιστορική πραγματικότητα.

Τέσσερις ιδιαίτερα φάσεις μεγάλων μεταβολών στην ιστορία θα μας απασχολήσουν ενδελεχέστερα.

(α) Προς το τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. η κατάρρευση του συστήματος ισχύος της εποχής του Χαλκού.

(β) Στην Τροπή των Χρόνων η Μεγάλη Αλλαγή χωρίς στρώμα καταστροφής.

(γ) Προς το τέλος της 1ης χιλιετίας μ.Χ. η νέα Γερμανική αρχή στην Ευρώπη με την Κάθοδο των Τευτόνων μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με στρώμα καταστροφής εκεί.

(δ) Στους χρόνους μας ο θάνατος της γεροντοκρατικής Δύσης και η αναζήτηση της ανανέωσης, - με ή χωρίς γιγάντιο στρώμα καταστροφής;

Καταλήγοντας θα εφαρμόσω την ανάλυση στην παρούσα κατάσταση του κόσμου. Και εν κατακλείδι θα ερμηνεύσω κλασσικά και Πυθικά το μυστήριο του μέλλοντος.

Για τίτλο της ομιλίας μου προτείνω:

Ο Μέγας Ενιαυτός και ο Χειμώνας του

Η Περίοδος των Πολιτισμών,

η Εποχή των Μεγάλων Μεταβολών και η Ανανέωση του Κόσμου»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις