ΕΛΛΑΔΑ. Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα γίνει η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (10.01.2023), σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία».

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου φαίνεται πως θα τεθεί σε 4ωρο λαϊκό προσκύνημα, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, πριν την εξόδιο ακολουθία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ώρες κατά τις οποίες θα διαρκέσει το λαϊκό προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είναι από τις 06:00 το πρωί έως και τις 10:00, δηλαδή μέχρι και 2 ώρες πριν την εξόδιο ακολουθία.

Στις 12:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και μετά η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, δίπλα από τους προγόνους του.

Οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ήδη ξεκινήσει ένα πιλοτικό επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των επισκεπτών που δεν αποκλείεται να είναι μεγάλος. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 1.500 αστυνομικοί.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ενώ η Μητρόπολη Αθηνών είναι ένας χώρος δοκιμασμένος από την Αστυνομία, αντιθέτως, το Τατόι είναι αυτό που προβληματίζει τις Αρχές, καθώς δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος και ενδέχεται να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο αναλόγως του αριθμού των επισήμων που θα φτάσουν απ όλο τον κόσμο.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα ήδη υπάρχουν πληροφορίες για παρουσία βουλευτών της ΝΔ στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κηδεία αναμένεται να βρεθούν και πολιτικοί που οι οικογένειές του είχαν σχέση με τη βασιλική οικογένεια.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς, καθώς ήταν συμμαθητές με τον πατέρα της, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πατέρας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλιά Παύλου και μετέπειτα τελετάρχης του Κωνσταντίνου

Αντίθετα, χωρίς να έχει κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με τον τέως μονάρχη, αναμένεται -κατά δήλωσή του – να βρεθεί στην κηδεία ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο με ποια ιδιότητα θα βρεθεί εκεί ανέφερε: «Δεν χρειάζεται μικροψυχία. Δικαιούται τον ρόλο του στην Ιστορία, από την οποία κρίνεται».

Αιχμές για την επιλογή της «ταφής ως ιδιώτη» άφησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο αν θα βρεθεί στην κηδεία, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης όμως «πειθαρχεί» ενώ στην κηδεία αναμένεται να είναι η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου. Δεν έχει υπάρξει δήλωση από το γραφείο του Θανάση Δαβάκη, βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μάνη και τη Λακωνία θα εκκινήσουν λεωφορεία με πολίτες που θέλουν να «αποχαιρετήσουν» τον τέως Βασιλέα. Οι πληροφορίες αυτές θέλουν τον «συνήθη ύποπτο» εκδότη - δημοσιογράφο Γιώργο Δημακόγιαννη να συντονίζει τα πράγματα σε Αρεόπολη, Γύθειο αλλά και Πειραιά με το Λακωνικό παρών να αναμένεται εντονότατο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη.

Με αφορμή τον θάνατο του τέως, τον χειρισμό της κηδείας από την Ελληνική Κυβέρνηση, τις πληροφορίες ότι διεθνή site ανακηρύσσουν νέο Βασιλέα της Ελλάδας τον Παύλο, γιό του Κωνσταντίνου, προκύπτει μείζον θέμα για το πώς θα αντιδράσει η δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συμπαγής πτέρυγα τόσο κατά την κηδεία όσο και το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις