ΣΚΑΛΑ. Το να κηρύσσεται, χρόνο παρά χρόνο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή Σκάλας - Βλαχιώτη έχει κάποιο νόημα; Ο Ευρώτας αλλά και ο Βορβάς έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια πως όχι μόνον θα βρίσκουν τα όρια τους και θα τα ξεπερνούν αλλά και θα απειλούν περιουσίες και ζωές.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι διευθετήσεις στον Ευρώτα όχι μόνον δεν προστατεύουν αλλά αντίθετα τον μετατρέπουν σε ένα ορμητικό ποτάμι που «κατεβάζει» ότι βρει μπροστά του.

Τα τελευταία 20 - 25 χρόνια η περιοχή έχει «πνιγεί» 4-5 φορές, έχει θρηνήσει θύματα και έχει καταμετρήσει τεράστιες υλικές ζημιές σε υποδομές και φυτικό κεφάλαιο που έχουν επιβαρύνει τους κατοίκους. Κυβερνήσεις όλων των τάσεων και αποχρώσεων έχουν επισκεφθεί τις λάσπες του τόπου κι έχουν υποσχεθεί. Όμως τίποτα, μα τίποτα, δεν έχει γίνει. Έργο, παρέμβαση και πρόβλεψη ουσίας.

Αναρωτιούνται οι πολίτες τι θα γίνει αν βρέξει δύο μερόνυκτα συνεχώς; Θα μετακινηθεί η Σκάλα και το Βλαχιώτη από τον χάρτη;

Το 2023 ξεκίνησε με μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες κυρίως στις ελιές από την χαλαζόπτωση. Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην περιοχή των Κροκεών.

Στο κάμπο κατά μήκος του ποταμού Ευρώτα και τις περιοχές που πέρασε ο Βορβάς και η Ταβέρνιζα, έχουν πλημμυρίσει τα πάντα.

Οι επαρχιακοί δρόμοι του Δήμου Ευρώτα παρουσιάζουν προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κατεστραμμένοι. Σε πολλά σημεία των δρόμων υπάρχουν φερτά υλικά στο οδόστρωμα. Θα χρειαστούν μέρες για την απομάκρυνση τους, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών.

Μεγάλη καταστροφή και στην αγροτική οδοποιία, το μέγεθος της οποίας θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Όπως γράφει ο Μ. Λεϊμονίτης ο μετεωρολογικός σταθμός Γυθείου κατέγραψε 170.8 χιλιοστά βροχής και ένταση βροχής στα 261.8 χιλιοστά στις 07:20.

Ο σταθμός των Κροκεών κατέγραψε 154.8 χιλιοστά και η ένταση της βροχής στα 256 χιλιοστά στις 07:50.

Από τον σταθμό του Γερακίου δεν υπάρχουν στοιχεία καθώς από το πολύ νερό προξένησε βλάβη στο βροχόμετρο. Οι τιμές που κατέγραψαν οι σταθμοί είναι σε πανελλαδικό επίπεδο οι μεγαλύτερες.

Ο Ευρώτας και οι παραπόταμοί του για μια ακόμα φορά προειδοποίησαν…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις