ΑΡΚΑΔΙΑ. Ο απέραντος ορεινός όγκος της Αρκαδίας και ειδικά αυτός του Πάρνωνα είναι στολισμένος με σπάνιους θησαυρούς που περιμένουν τον επισκέπτη να τους ανακαλύψει και να τους χαρίσει μια δέουσα θέση στους ταξιδιωτικούς προορισμούς του. Άλλωστε, ο Άγιος Πέτρος το αξίζει και με το παραπάνω.

Κρυμμένος λοιπόν σε ένα κατάφυτο μέρος στο βόρειο Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μέτρων, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου. Απέχει 36 χλμ από την Τρίπολη και 42 χλμ από τη Σπάρτη ακολουθώντας και στις δυο περιπτώσεις, μοναδικές οδικές διαδρομές στο δάσος του βουνού.

Πρώτη επίσημη αναφορά του χωριού έχουμε το 1435 κι έκτοτε συναντάμε συχνά το όνομα του Αγίου Πέτρου. Η άνθηση του εμπορίου και η ενασχόληση των κατοίκων με παρεμφερή επαγγέλματα, μετέτρεψε το χωριό σε μια μικρή αυτόνομη και οικονομικά ανεξάρτητη κωμόπολη, φτάνοντας τους 4000 κατοίκους (18ο αιώνα). Επιπλέον, η θέση του στο χάρτη και η ευμάρειά του, τον καθιστούν πολλές φορές στο εξής, έδρα της ευρύτερης περιοχής.

Η δράση των κατοίκων κατά την επανάσταση του 1821 στάθηκε πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά το χωριό (όπως και δεκάδες άλλα της περιοχής) δε γλίτωσε από τον όλεθρο και την καταστροφική μανία των στρατευμάτων του Ιμπραήμ το 1826. Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, ο Άγιος Πέτρος βρέθηκε ξανά στη δεινή θέση να θρηνήσει αθώα θύματα.

Στο σήμερα, το παραδοσιακό χωριό της Κυνουρίας λειτουργεί σαν πρώτης τάξεως «ησυχαστήριο» για του λάτρεις της φύσης και όσους επιθυμούν ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο. Επιπλέον αποτελεί, ιδανικό ορμητήριο για μια πληθώρα εναλλακτικών προορισμών και αξιοθέατων στην περιοχή.

Όσον αφορά τις δράσεις στη φύση, η ευρύτερη περιοχή δεν υστερεί πουθενά. Μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές ξεκινούν ή διέρχονται από το χωριό ανάμεσά τους και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή

  • Η Μονή Μαλεβής αποτελεί τον σημαντικότερο θρησκευτικό προορισμό της Κυνουρίας και βρίσκεται μόνο 7 χλμ ανατολικά του Αγίου Πέτρου.
  • Οι καταρράκτες της Λεπίδας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της φύσης στην Πελοπόννησο και βρίσκονται 18 χλμ βορειοανατολικά του χωριού στο ομώνυμο φαράγγι. Πρόκειται για δυο καταρράκτες ύψους 70 και 45 μέτρων αντίστοιχα, περιστοιχισμένους από ένα καταπράσινο περιβάλλον.
  • Το Κάστρο της Ωριάς επίσης είναι ένα από τα sos αξιοθέατα της περιοχής το οποίο αποτελούσε φράγκικο οχυρό με σκοπό να περιορίσει τη δράση των ανυπότακτων Τσακώνων.
  • Το ιστορικό χωριό Καρυές Λακωνίας βρίσκεται μόνο 20 λεπτά οδήγησης μακριά, μέσα από μια εκπληκτική διαδρομή στο βουνό υπό τη σκέπη φυλλοβόλων και κωνοφόρων.
  • Οργανώνοντας το ιδανικό road trip στα γύρω χωριά της Κυνουρίας, θα έχεις μια πλήρη εικόνα αυτής της ιδιαίτερης περιοχής της ορεινής Αρκαδίας με πολλά από τα χωριά να έχουν κριθεί διατηρητέοι οικισμοί διατηρώντας αναλλοίωτη στη σπάνια ορεινή αρχιτεκτονική τους.

Στον Άγιο Πέτρο θα βρεις μια πληθώρα από ξενώνες και καταλύματα για όλα τα γούστα και μια επίσης αξιόλογη γκάμα από εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και ιδιαίτερα καφενεία. Αξίζει να δοκιμάσεις και να προμηθευτείς τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα από τα μικρομάγαζα του χωριού.

Καιρός λοιπόν να μπει στην ταξιδιωτική σου λίστα αυτός ο ορεινός παράδεισος!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις