ΣΠΑΡΤΗ. Έως ότου ανοίξει το «παιχνίδι» των εθνικών εκλογών, το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα δημοτικά. Στον δήμο Σπάρτης οι υποψήφιοι και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι αναζητούν τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου πρέπει κάθε ψηφοδέλτιο να είναι έτοιμο, δηλαδή σε 5 μήνες. Μεσολαβούν οι Εθνικές εκλογές και συνυπάρχουν με τις δημοτικές οι περιφερειακές που και αυτές επηρεάζουν την πολιτική σκηνή κάθε τόπου.

Στον δήμο Σπάρτης μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει δημόσια ότι θέλουν να είναι υποψήφιοι ο νυν δήμαρχος Πέτρος Δούκας, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Πλειώτας κι εμμέσως πλήν σαφώς δια του τύπου, ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφλαής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Σταύρος Αργειτάκος.

Δεν έχουν δηλώσει δημόσια κι επίσημα την υποψηφιότητά τους οι κ.κ. Βαλιώτης, Βουνάσης, Βακαλόπουλος, Τζανετέα, Κανελλοπούλου. Έχουν μεν εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιοι αλλά δήλωση που να τους δεσμεύει δεν έχουν κάνει.

Όμως από τα συμφραζόμενα και από την κινητικότητα που υπάρχει προκύπτει ότι οι κ.κ. Δούκας, Αργειτάκος, Βακαλόπουλος, Τζανετέα και Κανελλοπούλου είναι στη διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων. Σε ότι αφορά στον Χρήστο Πλειώτα φαίνεται να έχει αποσύρει σιωπηρά την υποψηφιότητά του, ο Αλέκος Βουνάσης αναφέρεται σε ένα συντεταγμένο μηχανισμό αυτόν της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ ο Βαγγέλης Βαλιώτης φαίνεται συνειδητά στάσιμος αλλά φύλακας.

Σε όλα τα πιο πάνω συμπληρώστε και την φήμη που θέλει υποψήφιο, στην τούρλα του Σαββάτου, τον Θεόδωρο Βερούτη.

Ας δούμε από πιο κοντά τα πράγματα.

Πέτρος Δούκας. Αυτή την περίοδο δρομολογεί - με κάθε θυσία- έργα στον δήμο. Συγκρατεί, - με κάθε θυσία - στελέχη και μέλη της Παράταξης, εκδράμει στα χωριά, σπίτι – σπίτι, ετοιμάζει επικοινωνιακή καταιγίδα με συγκεκριμένους στόχους και ελπίζει ότι αμέσως μετά τις Εθνικές εκλογές το τοπίο στον δήμο θα έχει ξεκαθαρίσει και θα είναι ένας από τους φιναλίστ της πρώτης Κυριακής με σοβαρές ελπίδες για νίκη την δεύτερη Κυριακή.

Σταύρος Αργειτάκος. Συγκρατεί και αυτός στελέχη και επιχειρεί την ανανέωση, όχι εύκολα, έχει πανοραμική θεώρηση των πραγμάτων, άριστος γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας. Θα κινηθεί πάνω στα γνωστές ράγες που χρόνια τώρα του αποδίδουν μια δύναμη βάσης η οποία πιστεύει ότι είναι ακλόνητη και δεν αποκλείεται να αφήσει περιθώρια για συνεργασίες. Αναμένει και αυτός την ολοκλήρωση των Εθνικών εκλογών και δεν τον αφήνουν καθόλου αδιάφορο οι εξελίξεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Βαγγέλης Βαλιώτης. Γνωρίζει ότι η δύναμή του έχει μειωθεί, αλλά ακόμα καλύτερα γνωρίζει το παιχνίδι στη δημοτική σκακιέρα. Θα έλεγε κανείς ότι αν και στηριζόμενος σθεναρά από τον Σύριζα, είναι ο υποψήφιος που μπορεί την δεύτερη Κυριακή να συνδυαστεί με κάθε έναν απ’ όλους τους άλλους. Αν είναι αυτός επικεφαλής η παράταξη θα έχει το γνωστό ύφος. Αν περάσει πίσω τότε τίποτα, σχεδόν, δεν θα είναι ίδιο.

Αλέκος Βουνάσης. Πρώτος μεταξύ ίσων θα είναι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έχοντας μια σταθερή βάση και ένα προσωπικό έρεισμα στην κοινωνία. Η Παράταξη του είναι αυτή που δεν συνεργάζεται ούτε πριν, ούτε κατά, ούτε μετά τις εκλογές, με κανέναν.

Μιχάλης Βακαλόπουλος. Του καταλογίζουν ευθύνες όσοι διαφωνούν με την δημαρχία Δούκα γιατί ήταν το πιο δυνατό χαρτί και στέλεχός της. Διαφωνεί, παραιτείται, ανεξαρτητοποιείται και είναι σε διαδικασία συγκρότησης συνδυασμού. Εκ των πραγμάτων ο βασικός πυρήνας είναι άνθρωποι της γενιάς του και του αθλητισμού. Ωστόσο δυσκολεύεται στην περιφέρεια του δήμου αλλά κατέχει το πλεονέκτημα του νέου υποψήφιου που θα αποστρατεύσει το «παλαιό».

Ντία Τζανετέα. Οι καθημερινές επαφές της για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αμφισβήτησης ότι θα είναι υποψήφια δήμαρχος. Ανήκει όμως στην κατηγορία εκείνων που θα εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο πριν την ανακοίνωση της καθόδου. Στενοί συνεργάτες της δεν κρύβουν ότι ο συνδυασμός είναι κατά το μείζον έτοιμος και σπεύδουν να διασκεδάσουν την σκόπιμη πληροφόρηση που την θέλει υποψήφια στην Περιφέρεια ή ακόμα και στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λακωνία.

Τασία Κανελλοπούλου. Με δικό της πάντα αβίαστο ρυθμό, δεν κρύβει ποτέ την επιθυμία της να διεκδικήσει την δημαρχία της Σπάρτης και ανιχνεύει το ανθρώπινο δυναμικό που θα την ενθαρρύνει στο εγχείρημα. Ξεκαθάρισε, αφού προκλήθηκε, ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτ’ άλλο πέραν της δημαρχίας, απαντώντας έτσι και σε όσους την συνυπολόγιζαν σε συνεργασίες ή συμμαχίες.

Χρήστος Πλειώτας. Δύο φορές και έγκαιρα, έως και πρόωρα, ανακοίνωσε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος και προσκάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο. Δεν ανιχνεύονται κινήσεις συγκρότησης ψηφοδελτίου. Δέχεται προτάσεις σχεδόν απ’ όλους και όλα για να συμμετέχει, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα απέχει ή αν αποφασίσει κάθοδο ως συνεργαζόμενος αυτό δεν θα το πράξει προ του Ιουνίου.

Θεόδωρος Βερούτης. Συγκαταλέγεται στα πρόσωπα των περιφερειακών εκλογών αλλά διαρροές αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιο δήμαρχος Σπάρτης. Ο ίδιος δεν το ξεκαθαρίζει, πολιτικός γαρ, και αναμένει καταρχήν τις Εθνικές εκλογές, κομματικός γαρ, και φυσικά την επιλογή Μητσοτάκη για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Λέγεται ότι η κάθοδός του στον δήμο θα συνένωνε δυνάμεις όπως αυτές των κ.κ. Αργειτάκου και Βακαλόπουλου. Κανείς από τους 3 όμως δεν το επιβεβαιώνει…

Τι λέει ο κόσμος

«Ο Δούκας πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία του και να αποχωρήσει γιατί δεν μας έδωσε την πόλη που αξίζουμε…»

«Ο Δούκας μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι γιατί έχει «τα κλειδιά», τα μέσα και την άνεση…»

«Ο Αργειτάκος τελικά αναδεικνύεται στον τελευταίο δήμαρχο που παρέδωσε έργο στην πόλη…»

«Ο Αργειτάκος θα πρέπει να δώσει χώρο σε νεότερους συνεργάτες του ή σε νεότερους συμπολίτες…»

«Ο Βαλιώτης αν είναι ο υποψήφιος του Συριζα θα πρέπει να το δηλώσει…

«Ο Βαλιώτης είναι ικανός και έτσι κι αλλιώς πρέπει να βρίσκεται στα δημοτικά πράγματα. Άλλωστε ότι έργο θα τρέξει είναι από την θητεία του…»

«Ο Βουνάσης είναι εντός γραμμής ΚΚΕ αλλά κι εντός της πόλης…»

«Ο Βουνάσης πρέπει να καταστήσει πιο κατανοητές τις προτάσεις της παράταξης του για τον δήμο…»

«Ο Βακαλόπουλος «έφερε» μαζί με άλλους τον Δούκα. Έπρεπε να τον στηρίξει μέχρι τέλους…»

«Ο Βακαλόπουλος ορθά έγινε ανεξάρτητος. Να πάρει θέση σήμερα για έργα και ημέρες…»

«Η Τζανετέα έκλεισε με επιτυχία το κύκλο της στην Περιφέρεια αλλά στον Δήμο Σπάρτης πρέπει να τον τετραγωνίσει…»

«Η Τζανετέα όσο κοντά κι αν είναι στον πολίτη, σε σχέση με άλλους, δεν παύει να είναι μέλος της άρχουσας τάξης που χρόνια ασκεί την εξουσία…»

«Η Κανελλοπούλου έχει ικανότητες αξιοζήλευτες αλλά άκαμπτη πολιτική μέση…»

«Η Κανελλοπούλου είναι πολύ ικανή για να γίνει αποδεκτή…»

«Ο Χρήστος Πλειώτας είναι ο αυτοδημιούργητος, αυτόνομος και αυτόφωτος υποψήφιος…»

«Ο Χρήστος Πλειώτας θα έπρεπε να επιμείνει περισσότερο στην προσέγγιση συνεργατών, ακόμα και με υποχωρήσεις που η έντιμη πολιτική επιβάλει…»

«Ο Θεόδωρος Βερούτης είναι για την Σπάρτη το πρότυπο του εξελίξιμου πολιτικού στελέχους…»

«Ο Θεόδωρος Βερούτης διστάζει να θέσει το όραμα και την καλώς εννοούμενη φιλοδοξία του πάνω από την κομματική γραμμή και τάξη…»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις