ΜΕΣΣΗΝΙΑ. «Η παραγωγή φέτος πήγε καλά και το περισσότερο ελαιόλαδο ήταν ΠΟΠ. Σε γενικές γραμμές, ήταν μία πολύ καλή χρονιά, εάν εξαιρέσουμε στο τέλος, που εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα με το γλοιοσπόριο.

Τα ζητήματα που περιμένουμε να ανακύψουν στο μέλλον έχουν να κάνουν κυρίως με την αύξηση του κόστους παραγωγής, όταν θα έχουμε λογικά μείωση των τιμών γιατί θα έχει ανακάμψει η Ισπανία» τονίζει, μιλώντας στην «Ύπαιθρος Χώρα», ο Γιώργος Κόκκινος, από την Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τιμή του βιολογικού ΠΟΠ ελαιολάδου ήταν περίπου 5,60 ευρώ, ενώ η τιμή του συμβατικού από 4,70 έως 5 ευρώ. Οι διαφορές δεν είναι αυτές που θα περιμέναμε, αφού η αγορά δεν ακολουθεί τους κανόνες άλλων εποχών και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά. Είναι πιθανόν λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του βιολογικού να μην ανοίγει εύκολα η αγορά».

Εξαγωγές

Από την ΟΠ «Νηλέας» γίνονται εξαγωγές κυρίως στην Αυστρία, ενώ τελευταία έχει μπει σε προτεραιότητα και η αγορά της Γερμανίας. «Το θέμα είναι πώς αξιοποιούμε το όνομα ΠΟΠ Καλαμάτα και πώς το κάνουμε γνωστό στην αγορά» υπογραμμίζει ο κ. Κόκκινος.

Και συμπληρώνει: «Αυτό απαιτεί μια σειρά ενεργειών που προϋποθέτουν συλλογική προσπάθεια, αλλά δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ήδη κάνουμε κάποιες προσπάθειες σε συνεργασία με τον ΣΥΜΕΠΟΠ για τη δημιουργία ενός φορέα που θα διαχειρίζεται ΠΟΠ ελαιόλαδο και ελιά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχική διαδικασία».

Από την πλευρά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι «η παραγωγή ήταν από τις καλύτερες τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε και αυξημένη πιστοποίηση ΠΟΠ Καλαμάτας, διότι είναι ένα πολύ ισχυρό brand και υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Όμως, η τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί του ΠΟΠ σε σχέση με το συμβατικό δεν έχει μεγάλη διαφορά αφού το πιστοποιημένο είναι 10-20 λεπτά παραπάνω σε σχέση με το συμβατικό. Ο λόγος της μικρής διαφοράς, είναι ότι αφενός η τιμή του συμβατικού ήταν ιδιαίτερα υψηλή και αφετέρου οι ποσότητες ΠΟΠ που πιστοποιήθηκαν ήταν αρκετά μεγάλες, αγγίζοντας τους 10.000 τόνους».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις