ΜΥΣΤΡΑΣ. Πριν ακόμα ο άνθρωπος κατασκευάσει δρόμους και φτιάξει σύγχρονα οδικά δίκτυα, οι πρόγονοί του είχαν ήδη δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο συγκοινωνιακό σύμπλεγμα από μονοπάτια για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ανάγκες που αφορούσαν τις ανταλλαγές προϊόντων, το εμπόριο, την επικοινωνία, τις λατρευτικές συνήθειες ακόμη και ανάγκες για στρατιωτικούς λόγους.

Γι' αυτό μέχρι και σήμερα, υπάρχουν σημάδια από χαραγμένα μονοπάτια σε όλη την Ελλάδα που χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, αυτά τα μονοπάτια χρησιμοποιούνται μέχρι τις μέρες μας για τον ίδιο σκοπό ή με τον ίδιο τρόπο, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά προϊόντων με ζώα.

Το αξιοσημείωτο με αυτές τις πεζοπορικές διαδρομές είναι πως έχουν μελετηθεί τόσο καλά ώστε να συνδέουν μεταξύ τους χωριά, ξωκλήσια, μοναστήρια, κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, σπήλαια και πολλά ακόμη, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό δίκτυο επικοινωνίας που ενώ μοιάζει πρωτόγονο έχει στηθεί με πολύ έξυπνο και πρακτικό τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις δε, γεφύρια, περάσματα από ποτάμια ή φαράγγια έχουν μια πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που είναι εντυπωσιακή μόνο και μόνο αν αναλογιστεί κανείς την εποχή που φτιάχτηκαν και τις συνθήκες.

Μονοπάτι Μυστράς Ταϋγέτη: Ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο

Στοιχεία της διαδρομής:

  • Νέος Μυστράς – Ταϋγέτη : 2,5 χλμ _ 1 ώρα
  • Υψομετρική διαφορά: 380 μέτρα
  • Βαθμός δυσκολίας: εύκολο, άριστα σηματοδοτημένο μονοπάτι

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις να περπατάς στα μονοπάτια του Ταϋγέτου η συγκεκριμένη πεζοπορία αποτελεί ιδανική επιλογή. Είναι μικρής απόστασης (2,5 χλμ) και δε θα χρειαστεί να περπατήσεις πάνω από 1 ώρα μέχρι τον τελικό προορισμό. Ωστόσο, η διαδρομή δεν υστερεί καθόλου από αξιοθέατα, φύση και ομορφιά και φυσικά από την εκπληκτική θέα προς το κάστρο του Μυστρά καθώς ανεβαίνεις.

Η αρχή του μονοπατιού βρίσκεται στα τελευταία σπίτια του Μυστρά, στις πηγές Κρεββατά. Από εκεί ξεκινάει και το τοπικό μονοπάτι με το σύμβολο τ σε κίτρινο φόντο και για αρκετά μέτρα ακολουθούν την ίδια διαδρομή. Πριν το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, χτισμένο το 19ο αιώνα (500 μέτρα από την αρχή της διαδρομής) οι δύο διαδρομές χωρίζονται.

Ξεκινώντας λοιπόν από το Μυστρά κι αφού αφήσουμε πίσω μας τα τελευταία σπίτια του χωριού, κινούμαστε σε καλντερίμι το οποίο φτάνει μέχρι τις μέρες μας σε πολύ καλή κατάσταση. Τους χειμερινούς μήνες το βουητό του ποταμιού συνοδεύει τα βήματά μας γι' αρκετή ώρα. Όλη η διαδρομή κινείται εναλλάξ σε καλντερίμι και σε ορειβατικό μονοπάτι ενώ σχεδόν σε όλο το μήκος βρισκόμαστε στη σκιά των δέντρων.

Στο τέλος της διαδρομής συναντάμε την πηγή του Κοντογιώργη και τα ξωκλήσια της Μεταμόρφωσης της Σωτήρας και του Αγίου Νικολάου. Στο τέρμα του μονοπατιού έχουμε πια βγει στην Ταϋγέτη, στη μεγάλη πηγή με το δροσερό νερό στην αρχή του χωριού.

Extra tip: Ακριβώς δίπλα από την πηγή ξεκινάει μια ακόμη πεζοπορική διαδρομή που συνδέει το χωριό με τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής (17ος αιώνας) και τις κατασκηνώσεις. Η πορεία είναι ανηφορική και χρειαζόμαστε περίπου 20 λεπτά περπάτημα μέχρι το μοναστήρι το οποίο δε λειτουργεί.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του μονοπατιού κινούμαστε μέσα στο χωριό, περνάμε από τον μοναδικό ξενώνα της Ταϋγέτης και διασχίζουμε μικρά μποστάνια. Στον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού μπορούμε να καθίσουμε για ξεκούραση ενώ υπάρχει και πόσιμο νερό.

Επιγραμματικά, από τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής συνεχίζει άλλο μονοπάτι το οποίο καταλήγει στο χωριό Αναβρυτή αφού περάσει από τον ακατοίκητο πια οικισμό Περγαντέικα.

Το δίκτυο μονοπατιών του Ταϋγέτου (τμήμα Λακωνίας) χάρη στον ορειβατικό σύλλογο Σπάρτης, είναι πολύ περιποιημένο και άριστα σηματοδοτημένο σε όλο του το μήκος. Πράγμα που σημαίνει ότι ο πεζοπόρος (εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις) μπορεί να απολαύσει με ασφάλεια το μεγαλείο της φύσης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις