ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Σφέλα είναι παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται στη νότια Πελοπόννησο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Πρόκειται για ένα τυρί που συνδέεται στενά με την ποιμενική παράδοση της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, κι έχει ενταχθεί στην «οικογένεια» των προϊόντων ΠΟΠ της Ε.Ε. από το 1996.

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα. Είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Χρειάζεται να ωριμάσει τουλάχιστον για τρείς μήνες πριν βρεθεί στο τραπέζι του καταναλωτή.

Από πού προέρχεται η ονομασία «σφέλα»;

Η ονομασία σφέλα προέρχεται από τα νότια της Πελοποννήσου, και σημαίνει λωρίδα, αφού κόβεται σε στενές λωρίδες. Αρκετοί την αποκαλούν και ως το «τυρί της φωτιάς» λόγω της πικάντικης και αιχμηρής της γεύσης, αλλά και επειδή παράγεται με αναθέρμανση του τυροπήγματος, που σημαίνει ότι χάνει ένα ποσοστό υγρασίας και η υφή της γίνεται πιο σκληρή και ελαστική.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την σφέλα:

  • Παράγεται σε χωριά της Μεσσηνίας και της Λακωνίας
  • Η σφέλα δεν λιώνει όταν τηγανίζεται ή ψήνεται στη σχάρα
  • Παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή συνδυασμό των δύο (αιγοπρόβειο)
  • Η σφέλα ως τυρί είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα
  • Αναφέρεται συχνά και ως «τυρί της φωτιάς» ή «φέτα της φωτιάς» λόγω της ιδιαίτερης σπιρτάδας του που δημιουργείται κατά τη διαδικασία αναθέρμανσης
  • Δεν περιέχει άλλες ουσίες ή ενισχυτικά για να του δώσει τη γεύση του
  • Ανήκει στην οικογένεια της φέτας
  • Ταιριάζει αρκετά με κρέας και λαχανικά
  • Συνήθως καταναλώνεται με λίγο λάδι και ρίγανη από πάνω ή συνοδεύει παραδοσιακά φαγητά όπως μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο
  • Αποτελεί ιδανική προσθήκη σε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις