Γράφει ο Ηλίας Περγαντής

Ο καπετάν Ζαχαριάς ο Μπαρμπιτσιώτης υπήρξε δάσκαλος του Νικηταρά και εκείνος που ενέπνευσε τον Κολοκοτρώνη

ΕΛΛΑΔΑ. Ο καπετάν Ζαχαριάς ο Μπαρμπιτσιώτης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πρόδρομους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. “Νe geldi, ne gelecek” έλεγαν οι Τούρκοι για τον Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, που σε ελεύθερη μετάφραση θα πει ότι δεν υπήρχε ούτε θα υπάρξει άλλος τέτοιος άνδρας. Υπήρξε δάσκαλος του Νικηταρά και εκείνος που ενέπνευσε τον Κολοκοτρώνη.

Γεννήθηκε το 1759 στη Μπαρμπίτσα (Βαρβίτσα) Λακωνίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Ζαχαρίας Παντελάκος. Η οικογένειά του έφτασε στην Μπαρμπίτσα από τη Μάνη και εκεί βρήκαν καταφύγιο κατά την Τουρκοκρατία. Από νεαρό παιδί ακόμα κατατάχθηκε στο σώμα των Αρματολών για να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του και του αδελφού του. Στα 18 του χρόνια συγκρότησε δική του ομάδα και η φήμη του εδραιώθηκε στην κοινή συνείδηση μετά τη μάχη του Σάλεσι το 1781. Το σώμα των κλεφτών του πλαισίωσαν και μεγάλα ονόματα όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ακόμη και Ρουμελιώτες κλέφτες όπως ο πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Τούρκοι διόρισαν τον Ζαχαριά «ζαμπίτη» δηλαδή αστυνομικό επόπτη όλης της Πελοποννήσου. Με το νέο του αξίωμα ενίσχυε τους αρματολούς λέγοντας «όσο να μπορέσωμεν να σηκώσωμεν τον τόπον…. να γλυτώσωμεν την πατρίδα». O Μπαρμπιτσιώτης προσπάθησε να ενώσει τους αρματολούς της Ελλάδας εναντίον των Τούρκων και τα ηρωικά του κατορθώματα πέρασαν στην περιοχή του Θρύλου και στο δημοτικό τραγούδι.

Ο Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης δολοφονήθηκε στις 20 Ιουλίου 1804 στο χωρίο Τσέρια της Μεσσηνιακής Μάνης, από άνθρωπο του Διονύσιου Μούρτζινου, στον πύργο του κουμπάρου του Κουκέα. Ο λόγος ήταν επειδή ο καπετάν Ζαχαριάς είχε κλέψει την Ειρήνη, κόρη του Μούρτζινου.

Έτσι, με αυτό το άδοξο τέλος, δεν κατάφερε να ζήσει και να συμμετάσχει στην Ελληνική Επανάσταση που θα ξεσπούσε λίγα χρόνια αργότερα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις