ΜΟΛΑΟΙ. Πεζοπορική εξόρμηση στη Χερσόνησο του Μαλέα πραγματοποιεί ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), την Κυριακή (5/3), «…φιλοδοξώντας να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ιστορία, τη Φύση και τον Πολιτισμό»,

  • και συγκεκριμένα στη διαδρομή, Άγιος Θωμάς εν Μαλεώ - Φάρος Καβομαλέα.

Ιστορία

Το Ακρωτήριο Μαλέας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο πέτρινος φάρος του κατασκευάστηκε το 1860 περίπου, λειτούργησε το 1883 και από τότε έως και σήμερα, με μία μικρή διακοπή τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ανελλιπώς έως σήμερα. Το 2006 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο και ξεκίνησε διαδικασία αποκατάστασης του. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φάρους του Ελληνικού φαρικού δικτύου και είναι πασίγνωστος στους ναυτικούς όλης της υφηλίου.

Το Ακρωτήρι του Μαλέα γνωστό και σαν Καβομαλέας ή Καβομαλιάς είναι ένα θρυλικό ακρωτήρι. Αποτελεί απόληξη του ορεινού όγκου του Πάρνωνα που καταλήγει με κατεύθυνση νοτιοανατολική, στο Μυρτώο Πέλαγος και στην θάλασσα των Κυθήρων. Η γεωγραφική του θέση είναι τέτοια ώστε να αποτελεί σημαντικό πέρασμα του θαλάσσιου εμπορίου, αφού τα καράβια στρίβουν μπροστά από το ακρωτήρι για να κινηθούν είτε βορειότερα προς το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα, είτε προς την δυτική Μεσόγειο. Όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν ο διάπλους του Μαλέα ανέκαθεν εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλλομένων. Ο Στράβων, γεωγράφος της αρχαιότητας, αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει - Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια.

Το Ακρωτήρι Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς, λόγω της µορφολογίας του, κατά τους µεταβυζαντινούς αιώνες, δέχτηκε στις σπηλιές του ερημίτες και πειρατές. Με πλήθος ασκηταριών να γραπώνονται στα βράχια του, μετατράπηκε στο «Μικρό Άγιο Όρος». Σήµερα σώζονται λίγα εκκλησάκια, που υποστηρίζουν ακόµη την αγιότητα του τόπου. Επίσης σύμφωνα με την Μυθολογία αποτελούσε καταφύγιο των Κενταύρων και του αθάνατου Χείρωνα. Ένα τέτοιο ταξίδι λοιπόν, σε µια από τις άκρες της γης, δεν µπορεί παρά να είναι και µια προσωπική ευκαιρία αναζήτησης του εσώτερου εαυτού µας.

  • Η ορεινή πεζοπορία

Η ορεινή πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης.

  • Προαπαιτούμενα

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός. Μαζί μας έχουμε απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, γκέτες ,καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς - μπάρες ενέργειας - παστέλι - φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

  • Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.

(Οι ορειβάτες ασκούν τη δραστηριότητα τους αυτή με δική τους ευθύνη και είναι υπόλογοι για την ασφάλειά τους. Οι ενέργειες των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε και το περιβάλλον.)

Στο πρόγραμμα του συλλόγου συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι μέλος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα – εξόρμηση του συλλόγου και, στην συνέχεια, εάν ο επιθυμεί να γίνει μέλος.

  • Για να γίνει κανείς μέλος, συμπληρώνει την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους.

Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών.

Συνάντηση: Στην Νεαπολη - 08.30πμ

Μετακίνηση με ΙΧ για Βελανίδια και Ι.Μ. Οσίου Θωμά.

  • Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Σάββατο μεσημέρι.
  • Ώρες πορείας:30 Β.Δ: Α+ YΔ 150μ - Ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.
  • Συντονιστές: Αγγελική Πλουμίδη 6976654578, Δημήτρης Ψυχογυιός 6974128278

Κατά του τείχους Ανεμογεννητριών!

«Η συγκεκριμένη διαδρομή αποκτά πλέον και συμβολικό χαρακτήρα μετά την απόφαση της ΡΑΕ για την εγκατάσταση των 8 αιολικών “πάρκων” στην περιοχή των Βατίκων και στην Χερσόνησο του Μαλέα που διαθέτει τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας με Περιοχές Απολύτου Προστασίας, μεταμορφώνοντας την περιοχή σε Βιομηχανική Ζώνη», όπως λένε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Mολάων!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις