ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μπορεί σήμερα να έχουν απομείνει ελάχιστα που να θυμίζουν τη λαμπρότητα και τον πλούτο εκείνης της εποχής, δεν παύουν όμως να αποτελούν μια βαριά κληρονομιά για κάθε Έλληνα. Μια ιστορία που πρέπει να μάθουμε, να αγαπήσουμε κι ύστερα να διδάξουμε στις επόμενες γενιές.

Ολυμπία: Το δοξασμένο Ιερό της αρχαιότητας

Ένα ιερό αφιερωμένο στο Θεό Δία, ιδρυμένο στην εύφορη κοιλάδα του Αλφειού ποταμού το 10ο αιώνα π.Χ.. Η επίσημη ονομασία της περιοχής ήταν Άλτις που σημαίνει Ιερό Άλσος. Ακόμη και σήμερα, με όλες τις παρεμβολές του ανθρώπου και της τεχνολογίας, το μέρος μοιάζει ιδανικό, φτιαγμένο σχεδόν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Για τη δημιουργία ενός λατρευτικού κέντρου που άκμασε για πολλούς αιώνες φτάνοντας η φήμη του μέχρι τη Μεσοποταμία και τη Δύση, σχεδόν δηλαδή σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Επιπλέον η σπουδαιότητα αυτού του χώρου και όλων όσων αντιπροσώπευε, σφραγίζει μέχρι τις μέρες μας το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές μαρτυρούν την ύπαρξη πολιτισμού από τη Νεολιθική Εποχή. Παρόλο που η ιστορία του τόπου ξεκινάει σαν ένας απλός αγροτικός οικισμός, σταδιακά εξελίσσεται ως το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της Αρχαίας Ελλάδας.

Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στον ίδιο χώρο, ήταν το γεγονός που απογείωσε τη φήμη της Ολυμπίας προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο ανάμεσά τους πολιτικούς, φιλόσοφους και καλλιτέχνες.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ύψους 13 μ. το οποίο εθεωρείτο ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, κοσμούσε για χίλια χρόνια το ναό του Διός.

Στο σήμερα συναντάμε έναν από τους πιο περιποιημένους, καθαρούς και σύγχρονους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Εντός του αρχαιολογικού χώρου υπάρχουν τρία επισκέψιμα μουσεία κι ένα στη Νέα Ολυμπία. Στην πραγματικότητα η νέα πόλη, ο αρχαιολογικός χώρος και τα μουσεία βρίσκονται όλα σε μια πελώρια «γειτονιά».

Σημείωσε πως στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή χάλκινων αντικειμένων στον κόσμο.

Επιπλέον, το μουσείο Αρχιμήδη αποτελεί ένα εξαιρετικό θεματικό μουσείο αναπαριστώντας πολλές μηχανές και εργαλεία της αρχαιότητας. Ιδανικό για όλες τις ηλικίες.

Αρχαία Κόρινθος: Η πλουσιότερη πόλη του Αρχαίου Κόσμου

Η ιστορία αυτού του τόπου ξεκινάει από τη Νεολιθική Εποχή και σταδιακά εξελίσσεται μία από τις πιο πλούσιες και ισχυρές πόλεις της αρχαιότητας.

Η Κόρινθος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελούσε τον πιο σημαντικό εμπορικό κόμβο της εποχής εξού και ο πλούτος της. Για τον έλεγχο των εμπορικών δραστηριοτήτων τους, οι Κορίνθιοι είχαν δημιουργήσει σημαντικές αποικίες στο Ιόνιο, στην Αδριατική, τη Σικελία και τη σημερινή Χαλκιδική.

Επιπλέον για τη διευκόλυνση των πλοίων κατασκευάστηκε ο Δίολκος, το έργο που αποτελούσε ένα θαύμα της μηχανικής. Ένας βαθύς πλακόστρωτος δρόμος στην ξηρά ένωνε τις δυο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου. Επάνω στο δρόμο αυτό μεταφέρονταν τα πλοία με γερανούς, ύστερα σύρονταν από δούλους ή ζώα κι έπεφταν ξανά στη θάλασσα. Έτσι οι δυο κόλποι, Κορινθιακός και Σαρωνικός επικοινωνούσαν μέσω αυτού του «αυλακιού» στη στεριά.

Ο Δίολκος που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, είχε τεράστια σημασία για το εμπόριο. Με αυτό τον τρόπο τα πλοία γλίτωναν τον περίπλου της Πελοποννήσου ο οποίος κρατούσε μέρες, ενώ απέφευγαν τα επικίνδυνα σημεία των ακρωτηρίων της σημερινής Λακωνίας.

Έτσι οι Κορίνθιοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο του εμπορίου για το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος.

Η τριήρης, το διασημότερο και αποτελεσματικότερο πολεμικό πλοίο της εποχής, ήταν επίσης επίτευγμα των Κορινθίων. Οι Έλληνες εξελίσσοντας την αρχική κατασκευή, έγιναν κυρίαρχοι των θαλασσών ενώ ο στόλος από τριήρεις σφράγισε την οριστική νίκη κατά των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος της Κορίνθου και το μουσείο εντός αυτού, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο προσεγμένους της Ελλάδας.

Η συνύπαρξή του με τη νέα και άκρως ενδιαφέρουσα πόλη, δεν αποτελεί καμία παραφωνία. Τουναντίον. Είναι λες, σαν ο παλιός κόσμος να εξελίχθηκε σε έναν σύγχρονο και τελικά να συγχωνεύτηκε μαζί του, διατηρώντας το εκτυφλωτικό φως που τον κάνει να λάμπει για αιώνες.

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτό το χώρο, είναι το πέρασμα των Σπαρταθλητών στο μακρύ ταξί τους μέχρι τη Σπάρτη, κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις