ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με δύο κινήσεις εξωστρέφειας και ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των καιρών, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης των μελών του.

Ο πρόεδρός του, Μιχάλης Αντωνόπουλος, αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται, ανακοίνωσε ότι «ο συνεταιρισμός συμμετέχει στη δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή”, που στοχεύει στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων που έχουν ανάγκη οι απαιτητικές καλλιέργειες στον κάμπο της Καλαμάτας».

Σε αυτό το πρόγραμμα, όπως εξηγεί ο κ. Αντωνόπουλος, εντάχθηκαν συγκεκριμένοι παραγωγοί, που θα είναι και πιλότοι για την εξαγωγή συμπερασμάτων. «Τα τεμάχια των παραγωγών είναι από 5-10 στρέμματα και η άρδευση θα γίνεται με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

Οι καλλιέργειες αφορούν τις βασικές καλλιέργειες πατάτας και φιστικιού. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει άμεσα και, μετά από δύο καλλιεργητικές περιόδους, θα έχουμε καθαρή εικόνα για να κάνουμε συγκρίσεις που θα αφορούν την εξοικονόμηση νερού στην άρδευση, αλλά και τη μείωση της ενέργειας που απαιτείται. Τα οφέλη από την επιτυχία του συστήματος θα είναι πολλαπλά», υπογραμμίζει.

Δακοπαγίδες

Οι κινήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας δεν περιορίστηκαν στον τομέα της άρδευσης, αλλά επεκτάθηκαν και στη δακοκτονία. Ο κ. Αντωνόπουλος ενημέρωσε ότι «το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής δακοπαγίδας αφορά πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ελαιοπερίβολα, στο οποίο εντάχθηκαν ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιώνας στους Γαργαλιάνους». Ο τίτλος του έργου είναι «Σύστημα αυτόματης ανίχνευσης της δακοπροσβολής στα ελαιόδεντρα».

Όπως τονίζει ο κ. Αντωνόπουλος, «το νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του δάκου με ηλεκτρονικά συστήματα θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποφύγουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων που μπορεί να αφήσουν υπολείμματα και να δημιουργήσουν προβλήματα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Το πρόγραμμα αυτό θα αρχίσει άμεσα».

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις