ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Γιώργος Γαλέος, Ιστορικός - Ερευνητής επισημαίνει διορθώνοντας, σχετικά με την ίδρυση του χωριού Αγριάνοι από τον Μέγα Αλέξανδρο το έτος 327 π.Χ.

Όπως αναφέρει μέσα από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους η/και τη Βικιπαίδεια, διαπιστώνει κανείς ότι ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του στην Πελοπόννησο δεν απομακρύνθηκε από την Κόρινθο, καθώς επίσης και ότι το έτος 327 π.Χ. βρισκόταν στα βάθη της Ασίας, δηλαδή στην Βακτριανή, περίπου στο σημερινό Αφγανιστάν!

«Συνεπώς ήταν αδύνατο να έκτισε το χωριό Αγριάνοι αφού ουδέποτε ο ίδιος ή τα στρατεύματα του δεν έφθασε ποτέ στη Λακεδαίμονα !

Άλλωστε οι γείτονες των Μακεδόνων ονομάζονταν Αγριάνες και όχι Αγριάνοι.

Αυτό σημαίνει ότι η ομοιότητα του ονόματος δεν αρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων ιστορικού περιεχομένου.

Από την άλλη πλευρά ο θρύλος μπορεί να λέει ότι θέλει, γι'αυτό και πολλοί ακόμα ανθρύλοι δεν αποδείχθηκαν ποτέ ιστορικά γεγονότα.

Όπως έγραψα και στο παλιό μήνυμά μου, η παραδοσιακή ενδυμασία που φορούν τα κορίτσια των Αγριάνων στις γιορτές και πανηγύρια του χωριού, είναι η Τσακώνικη δηλαδή ο τζουμπές! Και είναι πολύ γνωστό σε μας τους καταγόμενους από την ανατολική πλαγιά του Πάρνωνα, δηλαδή την Τσακωνιά, ότι κατά το ν Μεσαίωνα και η δυτική πλαγιά του περιλαμβανόταν στη Τσακωνιά! Τα Τσιντζινα μάλιστα μέχρι τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 ανήκαν εκκλησιαστικά στην Μητρόπολη Ρέοντος και Πραστού!

Ακόμα, μέχρι το τις αρχές του 20ου αιώνα τα Τσιντζινα και οι Αγριάνοι είχαν "διπλοκατοικους" που αργότερα συνοικησαν το νεώτερο χωριό της Γκοριτσάς, όπου και κατοικούν το χειμώνα μέχρι σήμερα.

Θεωρώ πολύ πιθανό ότι το χωριό Αγριάνοι δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της αρχαίας Λακεδαίμονος οι οποίοι κατά τις σλαβικές επιδρομές περί το 800 μ.Χ. κατέφυγαν στους "τραχινους τόπους" του Πάρνωνα και μετονομάστηκαν αργότερα σε Τσάκωνες. Κάποιοι απ' αυτούς πρέπει να ίδρυσαν και το χωριό Αγριάνοι…»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις