ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Επίσημες ανακοινώσεις στο υψηλότερο αυτοδιοικητικό και εταιρικό-διαχειριστικό επίπεδο, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (9/3), στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Από τα πιο επίσημα χείλη και σε ανώτατο περιφερειακό, όσο και επιχειρηματικό επίπεδο δόθηκε η δέσμευση πως η μονάδα διαχείρισης στη Μεσσηνία, στην Καλλιρρόη, θα λειτουργήσει την 1η Μαΐου, «συν πλην μία εβδομάδα».

Και το πιθανότερο, πλην μία εβδομάδα, εντός του Απριλίου δηλαδή.

Όπως ειπώθηκε, κινείται εντός χρονοδιαγράμματος και αρμοδίως συνεστήθη να μην διαδίδονται ανακρίβειες περί Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου.

  • Μάλιστα τονίστηκε πως η όποια καθυστέρηση συνδέεται με τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που επηρέασαν αρνητικά τις εργασίες στο πεδίο. Την 1η Μαΐου, λοιπόν, η μονάδα της Καλλιρρόης, συν πλην μία εβδομάδα. «Επιδίωξη να δουλέψουμε, να πάρουμε σκουπίδια -μεταβατική διαχείριση πάντα- στα τέλη του Απριλίου», τονίστηκε.

Για την Σκάλα, που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Π.Ε. Λακωνίας, η έναρξη μεταβατικής λειτουργίας προσδιορίζεται την 1η Ιουνίου, πάλι συν πλην μία εβδομάδα και είναι κι αυτή εντός χρονοδιαγράμματος.

Αφού τονίστηκε πως ότι οι εργασίες, τόσο στην Καλλιρρόη, όσο και στη Σκάλα, είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, έγινε έκκληση να μην διαδίδονται ανακρίβειες για Αύγουστο ή Σεπτέμβριο…

Σε υπηρεσιακό επίπεδο, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα του έργου. Και η ποιότητα και το έργο είναι εντός των ποιοτικών προδιαγραφών που προβλέπονται.

Μονάδες διαχείρισης - Χρονοδιαγράμματα

Η κεντρική μονάδα διαχείρισης, βρίσκεται στην Παλαιόχουνη. Σήμερα η Παλαιόχουνη διαχειρίζεται το μεγάλο μέρος των απορριμμάτων της Περιφέρειάς Πελοποννήσου, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία.

Έχει ολοκληρωθεί η μεταβατική λειτουργία του και από την 1η Μαρτίου είμαστε στη δοκιμαστική λειτουργία, κάτι σαν πρόλογο της κανονικής λειτουργίας, η οποία πολύ σύντομα -και μέσα στο μήνα- θα έχει ολοκληρωθεί, με επιδίωξη να υπάρχει μικρότερο υπόλειμμα από αυτό το οποίο προβλέπει ακόμα και η σύμβαση, της τάξης του 20%.

Για τη συγκεκριμένη μονάδα, η οποία ολοκληρώθηκε πλέον -δοκιμαστική λειτουργία, κανονική λειτουργία- γρήγορα θα γίνουν τα εγκαίνιά της στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Σχετικά με τη μονάδα διαχείρισης στη Μεσσηνία, στην Καλλιρρόη, θα λειτουργήσει την 1η Μαΐου, συν πλην μία εβδομάδα. Το πιθανότερο πλην μία εβδομάδα, εντός του Απριλίου δηλαδή. Και αυτή κινείται εντός χρονοδιαγράμματος

Για τη Σκάλα, η οποία θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας η έναρξη μεταβατικής λειτουργίας προσδιορίζεται την 1η Ιουνίου συν πλην μία εβδομάδα -και και αυτή εντός χρονοδιαγράμματος.

Με την λειτουργία των δύο αυτών μονάδων σταματούν να έρχονται στην Παλαιόχουνη τα απορρίμματα από τους Δήμους Ελαφονήσου, Σπάρτης και Δυτικής Μάνης, με την υποχρέωση να επιστραφούν στις περιοχές αυτές κάποια απορρίμματα τα οποία διατέθηκαν στην Παλαιόχουνη.

  • Και με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τι γίνεται;

Αρμοδίως ειπώθηκε ότι προσφυγές συλλόγων, φορέων και λοιπά, έχουν απορριφθεί με απόφασή του ΣτΕ. Το δικαστικό κομμάτι θεωρείται λήξαν.

  • Υπάρχουν οφειλές;

Έγινε αναφορά επίσης και στο θέμα της οφειλής περίπου 3.000.000 € ορισμένων δήμων προς την διαχειρίστρια εταιρεία:

Τονίστηκε ο κίνδυνος διότι κάποιοι δήμοι, ιδιαίτερα μεγάλοι δήμοι, δεν πληρώνουν. Εισπράττουν, αλλά δεν πληρώνουν. Είναι μια συμπεριφορά η οποία δημιουργεί κινδύνους. Πέρασε μια τροπολογία στην Βουλή και θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες.

Για τα υλικά τα οποία δεν μπορούν να μπουν στη μονάδα, ιδιαίτερα τα ραδιενεργά έχουν δοθεί κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα, αλλά συνεχίζουν να έρχονται φορτηγά. Η αστυνομία είναι ενήμερη.

Τέλος, ξεκινά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μία πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα στο μήνα, με τη συνεργασία των μέσων ενημέρωσης, για την ανακύκλωση. Να αυξηθεί η ανακύκλωση ώστε να μειωθεί και το κόστος των πολιτών το σχετικό με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

  • Το κόστος της Διαχείρισης

Για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων ειπώθηκε πως έχουν ληφθεί αποφάσεις από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Και ο ΦοΔΣΑ χει συμφωνήσει και οι δήμαρχοι έχουν συμφωνήσει για το συγκεκριμένο κόστος της λειτουργίας.

  • «Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν προσαρμόσει τα τέλη για τα απορρίμματα στις σύγχρονες απαιτήσεις που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων»

Όπως περιγράφηκε, «Ο δήμος, εισπράττει τέλη για τα απορρίμματα και προφανώς αυτά τα τέλη έπρεπε να τα έχει προσαρμόσει -με αποφάσεις προηγούμενων χρόνων- στις σύγχρονες απαιτήσεις που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων. Πολλοί το έχουν κάνει και θέλω να μιλήσω ιδιαίτερα για τη φερεγγυότητα των μικρών δήμων. Συνολικά έχουμε 26 δήμους στην Περιφέρεια. Από ορισμένους από αυτούς υπήρχε αυτή η άρνηση -δηλαδή να στείλουμε το λογαριασμό στην επόμενη δημοτική αρχή, εκλογές έρχονται. Δυστυχώς αυτή είναι η λογική.»

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε και πέρασε μια τροπολογία στη Βουλή, διαδικασία η οποία συντομεύει τις σχετικές διαδικασίες και επιβάλλει στον δήμο να πληρώσει μέσα από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ή ιδίους πόρους. Με τα χρήματα αυτά γίνεται μεταξύ άλλων και η μισθοδοσία των υπαλλήλων.

  • Προφανώς για τους πολίτες δεν υπάρχει κίνδυνος να γεμίσει η πόλη σκουπίδια, υπάρχει όμως κίνδυνος για τη λειτουργία του δήμου και το πρόγραμμα που εκτελεί μέσω του προϋπολογισμού του, είτε τις λειτουργικές δαπάνες.

Τονίστηκε πως όταν η εταιρεία δεν εισπράττει χρήματα (όπως τώρα) η εταιρία μπορεί να επικαλεστεί λόγους οι οποίοι συνδέονται με τη λειτουργία των εργοστασίων.

  • ΦοΔΣΑ

Ειπώθηκε πως υπάρχει καλή συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ, ιδιαίτερα με τον πρόεδρο, τον κύριο Αργειτάκο, και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, διότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να πάει πρωτογενώς στον δήμο, πάει ο ΦοΔΣΑ που είναι ο σύλλογος των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιδίωξη είναι στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα παραδοθούν οι μονάδες στον ΦοΔΣΑ, αυτές να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  • Χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι γίνεται με την χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Είναι ένα θέμα το οποίο τίθεται συνεχώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ειπώθηκε ότι το έργο χρηματοδοτείται κανονικά από την ελληνική κυβέρνηση. Αν υπάρχει ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό θα λυθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προφανώς αν υπάρχει άρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πληρωθεί διαφορετικά από την ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι ούτε το πρώτο έργο, ούτε το τελευταίο.

  • Ο τρόπος λειτουργίας της μονάδας στην Παλαιόχουνη

Όπως περιγράφηκε, «..η μονάδα αυτή δεν κάνει καύση απορριμμάτων, κάνει μια μηχανική διαλογή, κάνει μια μηχανική ανακύκλωση, έντονη μηχανική ανακύκλωση, σοβαρή μηχανική ανακύκλωση, μηχανική ανακύκλωση στην οποία δεν ακουμπάει ανθρώπινο χέρι. Βγάζει πληθώρα ανακυκλώσιμων υλικών. Τα οποία είναι πολύ καλής ποιότητος, έτσι όπως προκύπτουν από τις μονάδες. Βγάζει κομπόστ, το οργανικό πηγαίνει και γίνεται κομπόστ και πριν γίνει το οργανικό κομπόστ μπαίνει σε μια αναερόβια διαδικασία, η οποία παράγει βιοαέριο, το κλασικό βιοαέριο που βλέπετε στις μονάδες των κτηνοτροφικών αποβλήτων και το οποίο βιοαέριο οδηγείται στην παραγωγή ενέργειας..

Άρα δεν έχουμε καύση σκουπιδιών, παίρνουμε το βιοαέριο και παράγουμε ενέργεια από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων -δηλαδή τα φαγητά. Πόση είναι αυτή η ενέργεια η οποία παράγεται σε αυτό το εργοστάσιο; Είναι όση σχεδόν δαπανά για τη λειτουργία του. Αν είχαμε καύση, η ενέργεια η οποία θα παραγόταν από το εργοστάσιο-αν καίγαμε τα πλαστικά, τα χαρτιά- θα ήταν γύρω στις 10 φορές περισσότερη από αυτή που παράγει. Άρα έχουμε μια ήπια διαδικασία αναερόβιας χώνευσης και παραγωγής ενέργειας».

  • Το κόστος

Υποστηρίχτηκε πως το τέλος που προκύπτει για τους πολίτες της Πελοποννήσου είναι το χαμηλότερο από όλα τα υπόλοιπα ΣΔΙΤ της χώρας.

Και είναι το χαμηλότερο γιατί αυτή η μονάδα, «…χρησιμοποιώντας την υψηλότερη τεχνολογία, καταφέρνει να έχει το χαμηλότερο κόστος. Δηλαδή αυτή η μονάδα έχει έσοδα από παραγωγή ενέργειας, έχει έσοδα από ανακυκλώσιμα, άρα καταφέρνει να προσφέρει στον πολίτη το χαμηλότερο κόστος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή από 2 διαδοχικές κυβερνήσεις.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις