ΣΠΑΡΤΗ. Μιας ώρας κινητοποίηση, με αυτοκινητοπορεία (!) και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον Πέτρο Δούκα, διοργανώνουν οι ιδιοκτήτες ταξί της Σπάρτης (Τρ., 21/3, 09:30 – 10:30), για τα διαλαμβανόμενα στην πιάτσα των ταξί, επί της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, κατά τη διάρκεια του έργου ανάπλασης!

Απηύδησαν οι επαγγελματίες του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί Σπάρτης Απέλλα, με την «κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής» και την απουσία της από τον συμφωνημένο διάλογο για τη δημιουργία ενός νέου σταθμού ταξί στον χώρο της κεντρικής πλατείας επί της Λυκούργου, εξ’ αιτίας της εκ των πραγμάτων κατάργησης του υφιστάμενου σταθμού (Α’), που λειτουργεί στον χώρο του έργου ανάπλασης Παλαιολόγου

Οι ιδιοκτήτες ταξί, αφού δώσουν σύντομο ιστορικό των προηγούμενων άκαρπων συνεννοήσεων με τη Δημοτική Αρχή, αναφέρουν πως, «…εδώ και σαράντα περίπου ημέρες δεν έχουμε καμία όχληση από την κα Ζαχαράκη ή οποιονδήποτε άλλον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής».

  • Μάλιστα, θέτουν και θέματα ασφάλειας οδηγών ταξί και πελατών αλλά και υλικών ζημιών σε οχήματα - έτσι όπως έχουν τα πράγματα στην Παλιάλογου:

«Μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει το έργο ανάπλασης της Λεωφόρου Κων/νου Παλαιολόγου, το Σωματείο μας, και κατά το πλαίσιο της διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του δικτύου φορέων, όπου συμμετείχε, καθώς και αυτόνομα, είχαμε αποστείλει επιστολές προς το Δήμο Σπάρτης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα, πριν την έναρξη των εργασιών, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξευρεθεί και να καθοριστεί, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, νέος χώρος στάθμευσης για δέκα ταξί, λόγω της εκ των πραγμάτων κατάργησης του υφιστάμενου σταθμού Α’ αυτού που βρίσκεται και λειτουργεί εντός του χώρου του έργου της ανάπλασης.

Τον περασμένο Νοέμβριο σε συνάντηση με την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Γεωργία Ζαχαράκη, καθώς και με υπηρεσιακά στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, συζητήσαμε για τη δημιουργία ενός νέου σταθμού ταξί στο χώρο της κεντρικής πλατείας επί της λεωφόρου Λυκούργου.

Καταθέτοντας τη σχετική αίτησή μας στη τεχνική υπηρεσία αναμέναμε τις προβλεπόμενες ενέργειες του Δήμου, ώστε, μέσω της σχετικής εισήγησης της υπηρεσίας, το θέμα να εισαχθεί στη Δημοτική Κοινότητα Σπαρτιατών, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και φυσικά, στο -αρμόδιο όργανο για τη λήψη της απόφασης χωροθέτησης- Δημοτικό Συμβούλιο, και, εν συνεχεία, η απόφαση χωροθέτησης να διαβιβαστεί στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που εκ του νόμου έχει την αρμοδιότητα λήψης της απόφασης για τη δημιουργία σταθμών ταξί στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

  • Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τέσσερις σχεδόν μήνες αργότερα, δεν έχει συμβεί τούτο.

Σε δυο-τρείς συναντήσεις που έγιναν ακόμα με την κα Ζαχαράκη και στελέχη της υπηρεσίας, από τη μεριά μας κατατέθηκαν ορισμένες εναλλακτικές και ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες θα ρύθμιζαν θέματα και άλλων υφιστάμενων σταθμών ταξί. Επιπροσθέτως, στην τελευταία συνάντησή μας η κα Ζαχαράκη είχε αποδεχθεί αίτημά μας για συνάντηση με μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα πρότεινε στον κ. Δήμαρχο και στους κ.κ. επικεφαλής των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου να δημιουργηθεί γι’ αυτό ακριβώς το θέμα.

  • Αντί αυτών, εδώ και σαράντα περίπου ημέρες δεν έχουμε καμία όχληση από την κα Ζαχαράκη ή οποιονδήποτε άλλον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής.

Το αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας της Δημοτικής Αρχής είναι να μην έχει οδηγηθεί προς λύση το θέμα της χωροθέτησης θέσεων στάθμευσης των ταξί σύμφωνα με τα προαναφερόμενα. Επισημαίνουμε ότι ο υφιστάμενος σταθμός Α’ που σήμερα εργαζόμαστε, λόγω ακριβώς της δραστικής μείωσης του πλάτους του οδοστρώματος για τη δημιουργία του εργοταξίου, αποτελεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο χώρο με πολλαπλούς κινδύνους,

  • πρόκλησης υλικών ζημιών στα οχήματά μας,
  • κυρίως όμως για την πρόκληση ατυχημάτων με σωματικές βλάβες για τα μέλη μας οδηγούς των ταξί, καθώς και
  • για τους χρήστες επιβιβαζόμενους και αποβιβαζόμενους των ταξί.
  • Από διερχόμενα οχήματα αυτό το διάστημα έχουν γίνει πολλές υλικές βλάβες στα ταξί των μελών μας και από την εξαιρετικά μεγάλη προσοχή που επιδεικνύουμε αλλά και από την τύχη δεν έχει γίνει κάποιος τραυματισμός μέχρι σήμερα οδηγού ή πελάτη μας.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη ελλοχεύουσα εξαιρετικούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα ανθρώπων κατάσταση, δηλαδή η λειτουργία του κεντρικότερου σταθμού ταξί της πόλης σε έναν στενό παρακείμενου εργοταξίου δρόμο που διέρχονται οχήματα λίγα εκατοστά δίπλα από τα ταξί, τους οδηγούς και τους πολίτες χρήστες αυτών.

Επειδή δεν είναι δυνατόν μια επαγγελματική τάξη εργαζομένων να κινδυνεύει καθημερινά στο χώρο εργασίας (υφιστάμενος σταθμός) και ο σταθμός που έχουμε αιτηθεί, αντί για χώρος αποβίβασης/επιβίβασης των τουριστικών λεωφορείων που προβλέπεται να είναι, αυτός ο χώρος να καταλαμβάνεται από οχήματα Ι.Χ., ημιφορτηγά, αγροτικά και, ουσιαστικά, να έχει καταλήξει ως ένας χώρος έκθεσης αυτοκινήτων προς πώληση.

Επειδή είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή με την οποία θα διαβουλευτούμε ώστε το συντομότερο δυνατόν να δρομολογηθεί η επίλυση του θέματος. Και εδώ επισημαίνουμε ότι επίλυση του θέματος αποτελεί μόνο η απόφαση του Περιφερειάρχη όπως ο νόμος ορίζει για τη δημιουργία σταθμών ταξί στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι οποιαδήποτε πρόχειρη και άτυπη απόφαση διανθισμένη με μια «παράνομη» σήμανση που τυχόν επιχειρηθεί να προταθεί.

Επειδή το Σωματείο μας δια των εκπροσώπων του έχει επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα και διάθεση για λύση του θέματος κατά τη διαβουλευτική διαδικασία κάτι που, δυστυχώς, δεν υφίσταται μέχρι σήμερα από την πλευρά του Δήμου.

Αποφασίσαμε,

  • καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας οδηγούς, να προβούμε σε μιας ώρας κινητοποίηση την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, από ώρα 9:30 έως 10:30 το πρωί, όπου αυτοκινητοπομπή ταξί, με αφετηρία τον σταθμό Α’, στις 9:30 θα διέλθουμε την Κων/νου Παλαιολόγου και τη Λυκούργου και θα καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία, στο σημείο που αιτούμεθα το νέο χώρο στάθμευσης.
  • Από εκεί αντιπροσωπεία μας θα μεταβούμε στο γραφείο Δημάρχου Σπάρτης για να επιδώσουμε σχετικό ψήφισμα στον κ. Δήμαρχο.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις