ΛΑΚΩΝΙΑ. Η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, ενός προσώπου μέσα από την κοινωνία, το φέρνει αντιμέτωπο, με συσσωρευμένα προβλήματα και ανικανοποίητα αιτήματα των πολιτών.

Η Μαρία Φραγκή, υποψήφια βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή ήρθε αντιμέτωπη με την κατάσταση που επικρατεί στο Ε.Σ.Υ. αλλά και με μια επιβεβλημένη νοοτροπία που θέλει τον πολίτη να εκλιπαρεί για υπηρεσίες υγείας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η υγειονομική κρίση και η πίεση που ασκήθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έδειξε και αποκάλυψε τόσο τις αδυναμίες και ελλείψεις όσο και τις αντοχές και τα πλεονεκτήματα του Ε.Σ.Υ.

Όπως σημειώνει η Μαρία Φραγκή «η ΝΔ στηρίζει την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους ώστε να φθάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη».

Επίσης σημαντικές είναι οι προτεραιότητες: Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας, Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.

Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης) και Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από τη κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.

Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.

Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.

Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή θεσμού συμβούλου υγείας.

Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.

Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.

Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η Υγεία στη Λακωνία

Με δύο Νοσοκομεία μιας άλλης εποχής και Κέντρα Υγείας που λειτουργούν με υπερπροσπάθεια των εργαζόμενων σε αυτά, οι Λάκωνες νιώθουν καθημερινά ότι η Υγεία είναι τομέας όπου τα προβλήματα παραμένουν πολλά και χρόνια.

Οι πολίτες, αυτό είναι πλέον γνωστό, αξιολογούν τις υπηρεσίες Υγείας τόσο στη Σπάρτη όσο και στους Μολάους με αρνητικό πρόσημο κι ενώ βλέπουν τις προσπάθειες διόρθωσης και αναβάθμισης, ωστόσο βιώνουν έντονα τις ελλείψεις και αξιώνουν καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες Υγείας. «Η λύση στο πρόβλημα», θα πει η Μαρία Φραγκή «δεν είναι η μεσολάβηση του πολιτικού προσωπικού για να βρει ο ασθενής κρεβάτι και να τύχει νοσηλείας».

Όπως σημειώνει η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ «η Λακωνία έχασε τα προηγούμενα χρόνια την ευκαιρία να αναπτύξει και να συνδυάσει στη Σπάρτη τη λειτουργία της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ευθύνες υπάρχουν διάχυτες στο πολιτικό προσωπικό. Τα δύο Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων δεν είναι ακόμα αντάξια των Λακώνων».

Όπως σημειώνει η λάκαινα υποψήφια βουλευτής, η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του (νέου) Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δείχνει μια προοπτική αλλά σήμερα δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Οι ελλείψεις στις υποδομές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Λακωνία δεν είναι ελκυστική για καριέρα των υγειονομικών και των ιατρών επιτείνει το πρόβλημα. Όταν μάλιστα δεν είναι λίγοι οι Ιατροί, οι Νοσηλευτές αλλά και Διοικητικό προσωπικό που πολιτεύονται και απομακρύνονται από το ΕΣΥ, στερώντας τις χρήσιμες υπηρεσίες τους στον κόσμο που συρρέει στις δομές Υγείας, τότε αυτό που πρέπει να γίνει είναι θαρραλέα τομή.

«Ο εκσυχρονισμός και εξορθολογισμός στο ΕΣΥ είναι μονόδρομος» σημειώνει η Μαρία Φραγκή. «Πρέπει να μιλήσουμε στους πολίτες κοιτώντας τους στα μάτια και να παραδεχθούμε ότι επί χρόνια το κράτος δεν εξασφάλισε την Υγεία που αρμόζει σε μιά σύγχρονη κοινωνία. Ήρθε όμως η εποχή που οι επενδυτές – δωρητές εμπιστεύονται το Κράτος και οι πολίτες θα εμπιστευτούν το ΕΣΥ. Η ΝΔ προχωρά με βάση τα πραγματικά στοιχεία για να προσφέρει, τελικά, στον Λάκωνα πολίτη, Υγεία. Μέσα και από την βελτίωση της Υγείας η Λακωνία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική ως τόπος ζωής, προορισμός διακοπών, τόπος επενδύσεων».

Προσωπικό

Το σύνολο των προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων της περιόδου 2019 – 2022 ανέρχεται σε 1.033, εκ των οποίων 234 στη Λακωνία.

Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη παλαιότερη υποδομή στην οποία λειτουργεί σήμερα το «Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης «Ιωάννου και Αικατερίνης Γρηγορίου». Το ΙΣΝ αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση όλων των εργασιών οι οποίες περιλαμβάνουν: Κόστος εκπόνησης μελετών, κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων, κόστος των εργασιών που απαιτούνται για την προσωρινή μετεγκατάσταση τμημάτων του υφιστάμενου Νοσοκομείου σε άλλους χώρους, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σταδιακή κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, κόστος διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, κόστος αγοράς εγκατάστασης και τοποθέτησης του σταθερού και κινητού ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Πέρα από τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν το Νοσοκομείο στη δωρεά περιλαμβάνεται και η δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης καθώς και ελικοδορμίου για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών. Το έργο είναι προύπολογισμού 87,6 εκ.€ και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων

Στο Νοσοκομείο Μολάων, μετά την εξασφάλιση Αξονικού Τομογράφου, είναι σε εξέλιξη προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, η Προμήθεια Μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού Κλασικής Αιμοκάθαρσης κι έγκριση σκοπιμότητα προμήθειας Ι.Ε. – C Arm και Αναισθησιολογικού Μηχανήματος, με προϋπολογισμό 2,82 εκ.€

Η Μαρία Φραγκή καταλήγει: «Η εξασφάλιση της Δημόσιας Υγείας στους Λάκωνες πολίτες, είναι χρέος και καθήκον οποιουδήποτε και από οπουδήποτε αγωνίζεται και συμμετέχει στα κοινά»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις