ΜΟΛΑΟΙ. Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαΐου, στο δημοτικό κατάστημα Μολάων, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μονεμβασίας υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη, στο πλαίσιο προετοιμασίας δράσεων όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2023 με έγκαιρο στρατηγικό σχεδιασμό.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού, του Λιμεναρχείου Νεάπολης, οι κατά τόπους Αντιδήμαρχοι, Δ.Σ. αντιπολίτευσης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από το Δήμο Μονεμβασίας, συζητηθήκαν τα εξής θέματα:

  • Απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2022-2023 και προγραμματισμός της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2023.
  • Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς αρμοδιότητας του Δήμου.
  • Διασφάλιση επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
  • Συντονισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», σε τοπικό επίπεδο.
  • Ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στην εκτέλεση έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που έχουν άμεση και καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών. Βασικοί άξονες ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός των ενεργειών των υπηρεσιών του Δήμου Μονεμβασίας και η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

  • Ιδιαίτερη μνεία έγινε από το Δήμαρχο, στην αδιαφορία των ιδιοκτητών, επικαρπωτών και μισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών για τον καθαρισμό τους και στην έλλειψη κυρώσεων από την πολιτεία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και ενημερώσεις, τονίζοντας ότι, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να καθαρίζει το οικόπεδο του από ξερά χόρτα συμβάλλοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις