ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μια προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων των Περιφερειακών εκλογών του 2019 δείχνει τις πραγματικές δυνάμεις, τις μετακινήσεις και τις αδυναμίες των συνδυασμών και των επικεφαλής.

Ο Παναγιώτης Νίκας κατεβαίνει με τη στήριξη της ΝΔ και με γενικό ξεσηκωμό για απόλυτη συσπείρωση με συντονιστή τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Ο Πέτρος Τατούλης κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, κατέχοντας βέβαια τη θέση του Περιφερειάρχη.

Την Α’ Κυριακή ο Τατούλης λαμβάνει 119.877 ψήφους, ποσοστό 34,10% και 17 έδρες. Ο Νίκας λαμβάνει 118.162 ψήφους, 33,61% και 17 έδρες. Μένει ένα 32% για όλους τους άλλους.

Την Β’ Κυριακή κι ενώ η ΝΔ έχει τερματίσει την κομματική της συσπείρωση γίνεται το εξής:

Ο Τατούλης χάνει μόλις 586 ψήφους από την Α Κυριακή. Ο Νίκας κερδίζει ακόμα 19.212 ψήφους σε σχέση με την Α Κυριακή… Η διαφορά τους είναι πλέον 18.083 ψήφοι (υπέρ Νίκα) ο οποίος πιάνει ποσοστό 53,52% έναντι 46,48% του Τατούλη. Ανάμεσα στις δύο Κυριακές ο Νίκας κερδίζει ποσοστιαία 20% και ο Τατούλης 12%.

Το ποσοστό Νίκα (53,52%) είναι εκείνη την εποχή ανώτερο από το Εθνικό ποσοστό της ΝΔ (39,85%) κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Ολοφάνερο ότι άλλοι χώροι, κυρίως κεντροαριστεροί και αρκοδεξιοί, ταυτόχρονα, στήριξαν Νίκα προκειμένου να «ρίξουν» από την Περιφερειακή Αρχή τον Τατούλη. Το αν και κατά πόσο δικαιώθηκαν από την επιλογή τους διαφαίνεται ήδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Συμπέρασμα. Στις εκλογές του 2019 νίκησε ο Τατούλης αλλά κέρδισε ο Νίκας. Η ανάλυση των στοιχείων είναι ικανή να αποδείξει ότι χρειάστηκαν ιστορικές μετακινήσεις ψηφοφόρων απ όλους τους χώρους προκειμένου ο Νίκας την Β’ Κυριακή να σπάσει τη στιβαρότητα του Τατούλη και αντιπαρέλθει το αδιατάρακτο δεξιό του σκέλος.

Στις εκλογές του 2023 Τατούλης και Νίκας φαίνεται ότι θα είναι και πάλι αντίπαλοι. Οι δύο πλευρές έχουν μια σχετική φθορά - ο Νίκας κατά πολύ μεγαλύτερη - και αναμένονται τα ψηφοδέλτια τους για να αποδειχθεί η ανανέωση και το αξιόμαχο τους.

Αυτή τη φορά ο Παναγιώτης Νίκας θα έχει μεν τα «κλειδιά» της Περιφέρειας, αλλά όπως αποδείχθηκε το 2019 αυτό δεν παίζει πρωτεύοντα ρόλο, όσο η στάση των Παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης την Β’ Κυριακή. Τον Οκτώβριο του 2023 κάποιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπορεί να μην θέλουν την επαναφορά Τατούλη στην Περιφέρεια αλλά άλλο τόσο, ίσως και περισσότερο, δεν επιθυμούν και την επανεκλογή του χρίσματος της ΝΔ Παναγιώτη Νίκα.

Επιπλέον στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, «καπετάνιοι» δήμαρχοι της ΝΔ στους 5 Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν τον Παναγιώτη Νίκα έχοντας σφοδρή δυσαρέσκεια από την τακτική του.

Οι Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου σε σχέση με τις Εθνικές του Μαϊου θα είναι μάλλον πιο χαλαρές στις κομματικές συσπειρώσεις, στοιχείο που ευνοεί τον Τατούλη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις