ΑΧΑΪΑ. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στις Αρχές, ευρισκόμενη σε καθεστώς φόβου, σιώπησε εξαιτίας των συνεχών απειλών που δεχόταν για τη ζωή της αλλά και την οικογένειά της από τον θύτη, ο οποίος δεν δίστασε να την επισκέπτεται ακόμα και στο σχολείο της.

Χρειάστηκε να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια για την ώρα της δικαίωσης, από την ημέρα που η 30χρονη σήμερα κοπέλα Αλβανικής καταγωγής, η οποία πλέον ζει μόνιμα σε ευρωπαϊκή χώρα, αποκάλυψε τη φρίκη στα χέρια του 35χρονου τότε ομοεθνή της.

Το 2022, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών καταδίκασε τον κατηγορούμενου για «βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου», σε ποινή κάθειρξης 9 ετών –μετά τη συγχώνευση ποινών– κι έκτοτε βρίσκεται στις Φυλακές Τρίπολης.
Και ενώ η ίδια, όπως ακούστηκε στο Δικαστήριο, αν και παντρεμένη και μητέρα πια 2 ανήλικων παιδιών, «παλεύει» με τους προσωπικούς της «δαίμονες» και παρακολουθείται από ψυχολόγο, το ίδιο και η οικογένειά της, έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», απόφαση του Αρείου Πάγου, στον οποίο προσέφυγε ο καταδικασθείς υποβάλλοντας αίτηση αναίρεσης επί της απόφάσης του Εφετείου, ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συνεδρίασε και παρότι αναγνώρισε πως ορθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, εντούτοις παραπέμπει σε νέα δίκη την υπόθεση, προκειμένου να εξεταστεί το σκέλος της συνολικής ποινής, που του επιβλήθηκε. Με την απόφαση, ανοίγει ο «δρόμος» για μείωση της επιβληθείσας ποινής στο δράστη.

Υπενθυμίζεται πως, πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης, ωστόσο η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και μετά την έφεση που άσκησε, αφέθηκε ελεύθερος!

Περικλής Πασχάκης: «Νομικά αβάσιμο το σκεπτικό της απόφασης»

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Περικλής Πασχάκης, δήλωσε στην «ΠτΔ»: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση αυτή του ανώτατου ακυρωτικού εμφανίζει το εξής οξύμωρο σχήμα. Από τη μία αποδέχεται ότι ορθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την αποτρόπαια πράξη του βιασμού ενός ανήλικου κοριτσιού και από την άλλη, αναιρώντας την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών ως προς το σκέλος της ποινής, με νομικά αβάσιμο κατά την άποψη μου σκεπτικό, δίνει τη δυνατότητα στον δράστη να επιτύχει ποινή μικρότερη των εννέα (9) ετών, ποινή που ήδη κατά την άποψη μου τελεί σε προφανή δυσαναλογία με την ηθική απαξία της πράξης».

Αναμένοντας... τη δικαιοσύνη

Ήταν Μάρτιος του 2007, όταν η ανήλικη, σε μια έντονη επεισοδιακή οικογενειακή στιγμή, «λύγισε» και μίλησε για τα όσα δραματικά βίωσε από τον δράστη στο σπίτι του, όπου την οδήγησε λέγοντας της πως έχει την άδεια της μητέρα της, προκειμένου να τον βοηθήσει με τις δουλειές, καθώς αδυνατούσε α ανταπεξέλθει λόγω τραυματισμού που είχε υποστεί σε τροχαίο. Το επίμαχο χρονικό διάστημα η σύζυγος και τα παιδιά του βρίσκονταν στην Αλβανία.

Η υπόθεση, για πρώτη φορά, εκδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας, τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή 7 χρόνια μετά την καταγγελία της ανήλικης. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης για βιασμό και αποπλάνησης παιδιού που συμπλήρωσε τα 10 έτη, όχι όμως και τα 13 έτη, ωστόσο η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και μετά την έφεση που άσκησε, αφέθηκε ελεύθερος. Του επεβλήθησαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του μια φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας του, καμίας συνάντησης με το θύμα και καταβολή χρηματικής εγγύησης 1.000 ευρώ.

Από το 2014 και έπειτα από μια επταετία – λόγω αναβολών- η υπόθεση εξετάστηκε σε β’ βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, τον Μάιο του 2022. Το δικαστήριο καταδίκασε τον 50χρονο, πλέον, κατηγορούμενο σε 9 χρόνια φυλάκισης, για βιασμό (6 έτη) και για αποπλάνηση παιδιού (3 έτη), αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη του και απορρίπτοντας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου

Ο κατηγορούμενος, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών, αρνήθηκε τις κατηγορίες του βιασμού και της αποπλάνησης της 11χρονης, ισχυριζόμενος ότι όσα κατήγγειλαν σε βάρος του οι γονείς της είναι ψευδή. Υποστήριξε μάλιστα πως, όλα αυτά οφείλονταν στην άρνησή του να ικανοποιήσει την επιθυμία τους να χωρίσει τη γυναίκα του και να παντρευτεί την κόρη τους ή να την παντρευτεί ο γιος του (!) προς αποκατάστασή της.

Το χρονικό της φρίκης

Όπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία αρχές Οκτωβρίου του 2003, ο άνδρας παντρεμένος και πατέρας δυο ανήλικων αγοριών, εκμεταλλευόμενος την απουσία της οικογένειας του στην Αλβανία και προβάλλοντας αδυναμία και ανικανότητα να κάνει τις δουλειές του σπιτιού – εξαιτίας τραυματισμού στο χέρι του σε τροχαίο που όπως αποδείχθηκε από νοσοκομειακά έγγραφα δεν ήταν σοβαρός – παρέσυρε στο σπίτι του την 11χρονη με το πρόσχημα, ότι έχει πάρει άδεια από τη μητέρα της για να τον βοηθήσει.

Η ανήλικη, όταν έφτασε, πήγε στην κουζίνα για να πλύνει τα πιάτα, όμως ο 35χρονος είχε άλλες διαθέσεις. Παρά τις αντιρρήσεις της, άρχισε να την θωπεύει στο στήθος και σε άλλα μέρη του σώματος. Στην προσπάθεια της να φύγει – σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε – βρήκε κλειδωμένες τις πόρτες, ενώ όταν άρχισε να φωνάζει εκείνος της έκλεισε το στόμα με ταινία, τις έδεσε τα χέρια πισθάγκωνα και τη μετέφερε στην κρεβατοκάμαρα, όπου και την κακοποίησε σεξουαλικά….με εκείνη να λιποθυμά!

Οι απειλές

Όταν συνήλθε, σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει «κατάλαβε πως κάτι της είχε κάνει, με τον δράστη να της λέει να μην πει σε κανέναν τίποτα». Αμέσως κατέφυγε στο σπίτι συγγενικού της προσώπου, με την πρόθεση να πει τι της είχε συμβεί. Όμως ο άνδρας την ακολούθησε και της έκανε νεύμα πως, εάν μιλήσει θα της κόψει το λαιμό!

Σε ερώτηση της θείας της, που την είδε αναστατωμένη και «κοκκινισμένη», η 11χρονη απάντησε πως την κυνηγούσε ένα σκυλί (!), αν και ανέφερε πως είχε πάει στο σπίτι του δράστη…για δουλειές.

Το σκηνικό εκφοβισμού, όπως καταγγέλθηκε, επαναλήφθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν ο άνδρας με την πρόφαση πως αναζητά τον πατέρα της μικρής, επισκέφθηκε την οικογένειά της.

Ο εκφοβισμός

Περίπου δύο εβδομάδες μετά πήγε και πάλι στο σπίτι της κι ενώ το κορίτσι ήταν μόνο του. Εκεί του προσέφερε – σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της – χρήματα για να συνευρευθούν ερωτικά. Οπως κατέθεσε, μετά τη σεξουαλική της κακοποίηση κι αφού είχαν μετακομίσει, ο άνδρας πήγαινε έξω από τα κάγκελα του σχολείου της και μιλώντας Αλβανικά για να μην τον καταλαβαίνουν, την απειλούσε πως θα σκοτώσει την ίδια και τους γονείς της!

Η αποκάλυψη

Η μεταστροφή στη συμπεριφορά της 11χρονης έγινε αντιληπτή, από τους δασκάλους της, που ενημέρωσαν τους γονείς της, συμβουλεύοντάς τους να επισκεφθούν ψυχολόγο. Στις επίμονες ερωτήσεις τους «τί την απασχολεί», εκείνη απαντούσε «τίποτα», με τον πατέρα και τη μητέρα της να αποδίδουν την «αλλαγή» στην εφηβεία. Τελικά, τον Μάρτιο του 2007 μια διαφωνία με την αδελφή της στάθηκε η αφορμή να εξομολογηθεί τον «γολγοθά» της. Αμέσως οι γονείς της επισκέφθηκαν το σπίτι του «φίλου» τους, οι οποίοι όπως κατέθεσαν στο δικαστήριο, εκείνος δεν αρνήθηκε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε τις συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Η καταγγελία

Οι γονείς κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία, με την 15χρονη τότε, στο πλαίσιο της προανάκρισης να εξετάζεται από γυναικολόγο, ο οποίος και διαπίστωσε διάτρηση του παρθενικού υμένα, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει όμως τον χρόνο. Από την παιδοψυχιατρική εξέταση στο νοσοκομείο Ρίου – όπως αναφέρεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης – διαπιστώθηκε ότι η ανήλικη είχε συμπτώματα διαταραχής μετά τραυματικού στρες, διάγνωση που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε κάποιο τραυματικό περιστατικό.

«Ανατριχιάζουν».. καταθέσεις του θυματος

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» τον Οκτώβριο του 2022, είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά μέρος των όσων κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον των δικαστών η ανήλικη.

«Μόλις μπήκα μέσα στο σπίτι πήγα αμέσως στην κουζίνα για να πλύνω τα πιάτα. Μου λέει "άστα" αυτά, και έρχεται κοντά μου και άρχισε να με χαϊδεύει στο σώμα. Του λέω "τι κάνεις;" , φοβήθηκα, μου λέει "θα σου αρέσει". Πήγα να φύγω, αλλά οι πόρτες ήταν κλειδωμένες. Το σπίτι ήταν ισόγειο, έξω έπαιζαν παιδιά, άρχισα να φωνάζω, αλλά δεν με άκουγε κανείς. Μου λέει "δεν θα πας πουθενά", με πιάνει του είπα "άσε με", μου ρίχνει ένα χαστούκι και μ’ έριξε στον καναπέ, μου έδεσε τα χέρια. Φώναζα "βοήθεια" αλλά δεν με άκουγε κανείς, μου έκλεισε το στόμα με ταινία. Με πήγε στο δωμάτιο και με έβαλε στο κρεβάτι, μου έβγαλε τα ρούχα, εγώ δεν ήθελα να δω τι γινόταν, με χαΐδευε, μόλις πόνεσα λίγο ,λιποθύμησα. Όταν συνήλθα, πονούσα πάρα πολύ, μου είχε βγάλει την ταινία και με είχε λύσει. Μου είπε, ότι το ευχαριστήθηκε και να μην πω τίποτα στη μαμά και στο μπαμπά μου. Αμέσως σηκώθηκα έβαλα τα ρούχα μου και βγήκα από το σπίτι τρέχοντας και πήγα στο σπίτι της θείας μου.

Πήγα στη θεία μου και μόλις πήγα να της το πω, αυτός είχε έρθει από πίσω μου. Τον είδα έξω από το παράθυρο και μου έκανε νόημα με το χέρι στο λαιμό, δηλαδή ότι θα με σκοτώσει. Πήγα στην τουαλέτα και έπλυνα το πρόσωπο μου, ήμουν ταραγμένη. Πονούσα. Όταν πήγα σπίτι μου η μητέρα μου είπε "γιατί άργησες" της είπα ότι πήγα για δουλειές στον …, μου είπε πως ο κατηγορούμενος δεν την είχε ρωτήσει για να πάω σπίτι του. Πήγα να το πω στη μαμά μου και βλέπω πάλι αυτόν που ήρθε από πίσω. Μου έκανε πάλι νόημα με το χέρι. Δεν είπα τίποτα γιατί τον φοβόμουν, μην με σκοτώσει εμένα και τους γονείς μου.

Πήγα στην τουαλέτα είδα αίμα στο εσώρουχο μου. Η μαμά μου είπε "είσαι πολύ μικρή για να έχεις περίοδο". Μετά δεν πήγαμε σε γιατρό γιατί νόμισε ότι μου ήρθε μια στιγμή και σταμάτησε μετά.

Πέρασαν δυο εβδομάδες και ήρθε πάλι όταν ήμουν μόνη μου. Μου λέει "θα σου δώσω" αυτά τα λεφτά να έρθεις με τη θέληση σου" Του λέω "όχι", είπε "πάρε αυτά τα 200 ευρώ" και εγώ τα έσκισα. Μου λέει "τι έκανες; Εγώ δούλεψα τόσες ημέρες και εσύ τα έσκισες;" με χαστούκισε και έφυγε

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις