ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Στις ακτές της νότιας Λακωνίας φυτρώνει στους αμμόλοφους το σπάνιο λευκό κρινάκι της άμμου, ολόκληρη η παραλία Αμπελάκια στην περιοχή της Μονεμβασιάς είναι στρωμένη με αυτό το πανέμορφο λουλούδι.

Μπορεί όταν ακούμε Μονεμβασιά να έχουμε στο μυαλό μας τη ρομαντική καστροπολιτεία πάνω στο βράχο, όμως η ευρύτερη περιοχή είναι κατάλληλη για μικρές (και μεγάλες!) συναρπαστικές ανακαλύψεις.

7,5 χιλιόμετρα λοιπόν νότια της Μονεμβασιάς συναντάμε την αμμουδερή, χρυσαφένια παραλία που ακούσει στο όνομα Αμπελάκια. Πρόκειται για μια πανέμορφη αμμουδιά στολισμένη με το πιο όμορφο λουλούδι της Μεσογείου.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το ψαροχώρι Ξιφιάς και το ιδιαίτερο παραθαλάσσιο χωριό του Αγίου Φωκά.

Κρυστάλλινα νερά, φωλιές από θαλάσσιες χελώνες και μια κατάφυτη παραλία

Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη αμμουδιά δεν αποτελεί «στέκι» μόνο των ντόπιων, αλλά και των τουριστών. Πρόκειται για μια καθαρή θάλασσα με διαυγή, κρυστάλλινα νερά. Ο επισκέπτης θα βρει ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια μικρή καντίνα για να εξυπηρετηθεί.

Για όποιον επιθυμεί να απομονωθεί μπορεί να ξεμακρύνει από την πολυκοσμία και να απολαύσει το τοπίο με θέα την καστροπολιτεία. Για τους τυχερούς, υπάρχουν σημεία με φυσική σκιά.

Στην άκρη της παραλίας δεν είναι καθόλου απίθανο να συναντήσουμε φωλιές από τις επισκέπτριες χελώνες καρέτα – καρέτα. Δεν πειράζουμε σε καμιά περίπτωση το σημείο που είναι καλυμμένο με καλάμια ή άλλο προστατευτικό. Αν κάτι μας ανησυχήσει ή μας προβληματίσει απλώς ειδοποιούμε το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

Σε αυτή την πλευρά που δεν είναι οργανωμένη, φυτρώνουν τα λευκά κρινάκια της άμμου ή κρινάκια της θάλασσας καθώς επίσης και άλλα ανθοφόρα φυτά.

Τι είναι τα λευκά κρινάκια και ποιος ο ρόλος τους στις αμμουδιές

Μπορεί η εικόνα μιας κατάφυτης παραλίας από κρινάκια να φαντάζει λίγο ξένη προς εμάς αλλά αυτό συμβαίνει διότι το συγκεκριμένο φυτό δε φυτρώνει παντού. Εξάλλου το συναντάμε κυρίως από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβρη. Οπότε είναι λογικό να μην το έχει ξανά δει κάποιος στη ζωή του.

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο φυτό δεν έχει απλώς διακοσμητικό χαρακτήρα, όπως πολύ εύκολα μπορεί να μας ξεγελά η ομορφιά του. Ο ρόλος του στο οικοσύστημα των ακτών είναι τεράστιος γι αυτό και τα τελευταία χρόνια θεωρείται κινδυνεύον είδος και προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι ρίζες του βολβού του είναι θαμμένες έως και 1,5 μέτρο βάθος κάτω από την άμμο όπου μουλιάζουν στο νερό της θάλασσας.

Οι βολβοί με τις τεράστιες ρίζες τους είναι που κρατούν τους αμμόλοφους σταθερούς χωρίς αυτοί να μετακινούνται με τους αέρηδες. Μια άλλη σημαντική δουλειά που κάνει το λευκό κρινάκι, είναι πως σε «συνεργασία» με άλλα φυτά που ευδοκιμούν στις παράκτιες ζώνες δημιουργούν ένα φυσικό τείχος προστασίας των ακτών από τη διάβρωση.

Για να αναπαραχθεί το κρινάκι πρέπει να ανοίξει τα άνθη του αργά το απόγευμα όπου ένα συγκεκριμένο είδος νυχτερινής πεταλούδας θα γονιμοποιήσει το φυτό. Επομένως η αρμονική σχέση αυτών των δύο, είναι άκρως απαραίτητη ακόμη κι αν η γονιμοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και μόνο από τους βολβούς.

Έτσι λοιπόν στο σήμερα, αποφεύγουμε να κόβουμε τα κρινάκια για να στολίσουμε το σπίτι μας και ακόμα χειρότερα δεν προσπαθούμε να ξεριζώσουμε τους βολβούς. Θεωρώ πως με όσα διαβάσαμε παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως είναι μάταιη η όποια προσπάθεια να φυτρώσει αυτό το λουλούδι μακριά από τη θάλασσα και το φυσικό του περιβάλλον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις