ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Αυτή είναι η Στούπα, ο παρθένος παράδεισος στη μεσσηνιακή Μάνη που λάτρεψε ακόμη και ο Νίκος Καζαντζάκης κι έμελλε να γίνει η αρχή για το σπουδαίο έργο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Αν θα μπορούσαμε να βάλουμε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Μέσα (λακωνική) κι Έξω (μεσσηνιακή) Μάνη αυτή αναμφίβολα να διαγραφόταν κάπου ανάμεσα στους δύο νομούς. Τη διαφορά του φυσικού τοπίου την αντιλαμβάνεσαι μόνο αν διασχίσεις και τα δυο αυτά κομμάτια της Μάνης με αυτοκίνητο. Ξεκινώντας από την Αρεόπολη και το Λιμένι θα ακολουθήσεις την ακτογραμμή μέχρι να φτάσεις στη Στούπα και στην Καρδαμύλη.

Σταδιακά το ξερό και άνυδρο τοπίο της λακωνικής γης με τους πανύψηλους πύργους δίνει τη θέση του σε ένα κατάφυτο και ήρεμο τοπίο που θυμίζει έντονα τα νησιά του Ιονίου πελάγους. Πράσινο και μπλε σε μια συνουσία μαγική.

Η Στούπα, απέχει μόλις 39 χλμ από την Αρεόπολη μέσα από μια άκρως εντυπωσιακή διαδρομή με πολλές εναλλαγές στο τοπίο και πολλά ενδιαφέροντα χωριά στο δρόμο. Από την Καλαμάτα απέχει 43 χλμ μέσα από μια επίσης ενδιαφέρουσα διαδρομή διασχίζοντας βουνά και ακτές.

Στούπα, Καζαντζάκης και Ζορμπάς _ συναντήσεις που γέννησαν σπουδαία έργα

Ο σπουδαίος σύγχρονος Έλληνας λογοτέχνης και ο πιο μεταφρασμένος παγκοσμίως, έζησε στην περιοχή Καλογριά της Στούπας για 2 χρόνια. Εκεί γνώρισε το Γιώργη Ζορμπά όπου δούλευαν μαζί στο λιγνιτωρυχείο της Παστροβάς. Η γνωριμία αυτή που γρήγορα εξελίχθηκε σε φιλία, στάθηκε η απαρχή για το φημισμένο έργο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Λέγεται πως ο συγγραφέας έγραψε το μυθιστόρημα σε μια σπηλιά στη θάλασσα στο νότιο άκρο του κόλπου της Καλογριάς, προσβάσιμη μόνο με βάρκα. Η σπηλιά πήρε το όνομα «Σπηλιά του Καζαντζάκη».

Το έργο γνώρισε τεράστια εκδοτική επιτυχία και έμελλε να χαρακτηρίσει ολόκληρη την Ελλάδα. 18 χρόνια μετά από την πρώτη έκδοσή του, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο (1964) από το Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστής τον Άντονι Κουίν στο ρόλο του Ζορμπά.

Η μουσική που έντυσε την ταινία γράφτηκε από το Μίκυ Θεοδωράκη και θεωρείται ως ο πιο αναγνωρίσιμος ελληνικός ρυθμός, διεθνώς. Πρόκειται για το διάσημο συρτάκι που αγάπησαν πολλοί καλλιτέχνες στον κόσμο, το διασκεύασαν και το σήκωσαν στα ύψη των μουσικών charts παγκοσμίως.

Έκτοτε η Στούπα έγινε πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς, αγάπησαν τόσο πολύ αυτό το μέρος που το έκαναν δεύτερο σπίτι τους.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός του μεσσηνιακού κόλπου

Στο σήμερα, επισκεπτόμαστε ένα πολύ ενδιαφέρον τουριστικό θέρετρο που είναι ιδανικό για όλα τα γούστα και για όλα τα πορτοφόλια.

Ο επισκέπτης έχει να επιλέξει για τη διαμονή του από ξενοδοχεία και ξενώνες μέχρι κάμπινγκ ενώ οι επιλογές για φαγητό είναι πάμπολλες και ποικίλουν σε διαφορετικά είδη κουζίνας χωρίς να παραγκωνίζονται οι ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις.

Η τεράστια παραλία της Στούπας με τα πεντακάθαρα νερά εκτείνεται από το ψαρολίμανο μέχρι τον κολπίσκο στην άλλη πλευρά της αμμουδιάς. Υπάρχουν αρκετά οργανωμένα τμήματα αλλά και πολύς ελεύθερος χώρος.

Η παραλία της Καλογριάς, μικρότερη σε έκταση αλλά επίσης κρυσταλλένια, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού και ενδείκνυται για οικογένειες αφού είναι αρκετά ρηχά τα νερά της.

Η διάσημη παραλία του Φονέα βρίσκεται μόνο 3,5 χιλιόμετρα μακριά ενώ η αρχόντισσα Καρδαμύλη μόνο 7,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Στούπας.

Από το λιμάνι του οικισμού ξεκινούν καθημερινά κρουαζιέρες προς διάφορους παραθαλάσσιους προορισμούς της περιοχής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις