ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Τομεακή Οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον χαμό της αγωνίστριας Ελένης Παπαφάγου που έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιούνη 2023.

Ποια ήταν η Ελένη Παπαφάγου

Η Ελένη Παπαφάγου γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας από γονείς φτωχούς αγρότες. Είχε πέντε αδελφές και τρεις αδελφούς.

Η οικογένειά της προσέφερε πολλά στους αγώνες του λαού μας, τόσο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής 1941-44 όσο και στον ένοπλο αγώνα 1946-49. Ο πατέρας της Κωνσταντίνος, αγωνιστής του ΕΑΜ, δολοφονήθηκε από παρακρατικούς συμμορίτες της περιοχής το 1947. Ο αδελφός της Αντώνης, μαχητής του ΔΣΕ σκοτώθηκε στη μάχη τού Χαλκού (Αγριάνοι Λακωνίας) στις 22 Απρίλη 1947. Ο άλλος αδελφός Πέτρος, διμοιρίτης στην 55η ταξιαρχία του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στη μάχη του Αγιοβασίλη Κυνουρίας στις 22 Γενάρη 1949. Η αδελφή της Νίνα, αγωνίστρια του ΕΑΜ, υπεύθυνη στο τμήμα γυναικών στο 2ο Τάγμα της 55ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και επιλοχίας, σκοτώθηκε στη μάχη του Δρακοβουνίου στις 14 Μάρτη 1949 μάχη στην οποία έπεσε και ο Κώστας Μπασακίδης. Ο αδελφός της Γιάγκος, αγωνιστής και αυτός του ΕΑΜ και μαχητής του ΔΣΕ, από τις κακουχίες και τα βάσανα στις φυλακές και στις εξορίες, πέθανε στις 12 Δεκέμβρη 1973.

«Η Ελένη Παπαφάγου, όντας μαχήτρια του ΔΣΕ σε νεαρή ηλικία, τραυματίστηκε βαριά στις 23 Ιούνη 1949 στον Πάρνωνα, όταν σκοτώθηκε ο Θόδωρος Πρεκεζές, διοικητής της 55ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Η Τ.Ε Λακωνίας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους της.

Η κηδεία της θα γίνει την Κυριακή 11:30 π.μ. στο νεκροταφείο της Σκάλας Λακωνίας και θα είναι πολιτική.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις