ΣΠΑΡΤΗ. To Notospress βρέθηκε στο Καταφύγιο των ζώων συντροφιάς του δήμου Σπάρτης όπου φιλοξενούνται όσα έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τριτάκης εξηγεί στον Ηλία Μπόνο πως από μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα το προβεβλημένο καταφύγιο ως «κολαστήριο» έχει μετατραπεί σε «παράδεισο» για τα τετράποδα και αποτελεί κατάκτηση της δημοτικής αρχής Σπάρτης.

Όπως αναφέρει, ψύχραιμα και μετρημένα, ο Παναγιώτης Τριτάκης, η αντιμετώπιση του θέματος των ζώων συντροφιάς που εγκαταλείπονται και των αδέσποτων μέσα στην πόλη και τα χωριά, είναι μια σύνθετη υπόθεση. Με προσεκτικές κινήσεις, επιμονή, τη στήριξη φορέων κι εκτός δήμου και με πολύ αγάπη για τα ζώα, σήμερα, η κατάσταση στο ένα και μοναδικό καταφύγιο του Δήμου, στην Αγία Κυριακή, είναι πολύ καλύτερη.

Καλύτερες συνθήκες στέγασης, συνεχή ιατρική παρακολούθηση, μείωση των φιλοξενούμενων ζώων μέσα από πρόγραμμα υιοθεσίας, επάρκεια τροφής, καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητα, καθαριότητα, φροντίδα.

Όπως διαπιστώνει το Notospress τα ζώα έχουν μειωθεί σημαντικά. Νέες κατάλληλες κατασκευές κλουβιών προστίθενται για καλύτερη διαβίωση τους. Ο δήμος στο εξής θα έχει δημοτικό κτηνίατρο ευελπιστώντας στη λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου.

Έξω, στην πόλη και στα χωριά, επίσης έχουν μειωθεί τα αδέσποτα. Ομάδες εθελοντών και ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα σε συνεργασία με τον Δήμο φροντίζουν καθημερινά την τροφή και την υγεία τους. Παράλληλα η εγρήγορση του Δήμου, η ενεργοποίηση των πολιτών, η δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, έχουν αποφέρει καλά αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει ο κ. Τριτάκης σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, είτε διαβιούν με τον δεσπότη τους, είτε βρίσκονται σε καταφύγιο είτε είναι αδέσποτα, υπάρχει μια σύνθετη αλλά και αυστηρή νομοθεσία που για να λειτουργήσει πρέπει προηγουμένως να ενεργοποιούνται όλοι οι συναρμόδιοι Δήμος, Αστυνομία και να ευαισθητοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, ζωόφιλοι αλλά και πολίτες που είναι ενεργοί.

Πλέον όταν ένα ζώο δεν βρίσκεται με τον ιδιοκτήτη του δεν σημαίνει ότι είναι δυστυχισμένο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ ζει με τον ιδιοκτήτη του αλλά δεν είναι ευτυχισμένο. Οι ράτσες που βλέπει κανείς στα ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως και οι εποχές που παρατηρείται αύξηση τους, υποδηλώνουν και τις πηγές και τις αιτίες.

Η διαχείριση των ζώων συντροφιάς σε μια κοινωνία είναι πράγματι δείκτης πολιτισμού. Συνεπώς, με όσα σήμερα επικρατούν, ο δήμος Σπάρτης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται συνεχώς. Ο Παναγιώτης Τριτάκης αθόρυβα και μεθοδικά δρομολόγησε τα πράγματα προκειμένου, το πρόβλημα τότε - ζήτημα σήμερα, να είναι διαχειρίσιμο πάνω σε σωστές, πιστοποιημένες και βιώσιμες βάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, το μεγαλύτερο διάστημα, τα εκατοντάδες σκυλιά του Καταφυγίου δεν γαύγιζαν καν… αλλά ηρεμούσαν ή έπαιζαν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις