ΜΥΣΤΡΑΣ. Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον νέο Μυστρά, ο Δήμος Σπάρτης (Τμήμα Τουρισμού), το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) συνδιοργάνωσαν Εσπερίδα Γευσιγνωσίας με θέμα «Αλχημείες στις Γεύσεις των Βυζαντινών».

Στην Εσπερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, κάνοντας μια επιλεκτική αναδρομή στον Βυζαντινό Μυστρά, η σημερινή Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Οικονομικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας κα Γεωργία Ζαχαράκη η οποία έδωσε το στίγμα της Τουριστικής πολιτικής του δήμου Σπάρτης και η Διευθύντρια της ΕΦ.Α.ΛΑΚ κα Ευαγγελία Πάντου που μάλιστα προανήγγειλε μεγάλη εκδήλωση για την Βυζαντινή γαστρονομία προσεχώς.

Ο Διευθυντής του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς υποδέχτηκε εκπροσώπους των Αρχών και καλεσμένους, απηύθυνε χαιρετισμό και κάλεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ Τσάλτα, Εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Εσπερίδας.

Η Εσπερίδα ξεκίνησε με την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του Δρ. Γεράσιμου Μέριανου (Κύριου Ερευνητή, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με θέμα «Αλχημεία και είδη διατροφής στο Βυζάντιο. Μεταξύ συμβολισμού και πρακτικής χρήσης». Μια ομιλία που αξίζει να παρακολουθήσετε στο video της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια έλαβαν χώρα οι παρουσιάσεις - ομιλίες, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

«Ο άρτος των Βυζαντινών». Παρουσίασε ο αρτοποιός, Πρόεδρος των αρτοποιών Λακωνίας και Ειδικός Γραμματέας του Προεδρείου της Ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, κ. Νικόλαος Μάζης. Έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να γευθεί τον άρτο των κοινωνικών τάξεων στο Βυζάντιο αλλά και το ύψωμο των Βυζαντινών Εκκλησιών. Απλόχερα κέρασε κάθε επισκέπτη γεύση Βυζαντίου. Δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι η παράδοση σήμερα ζυμώνεται στον αυθεντικό τοπικό φούρνο κάθε ελληνικής γειτονιάς.

« …Εκεῑνοι νά χορταίνουσι τά πρῶτα των ἰχθύων…». Βυζαντινές μαγειρείες με ψάρια. Παρουσίασαν η αρχαιολόγος - μουσειοπαιδαγωγός κ. Ιωάννα Κατσουγκράκη και ο πρότυπος ιχθυοκαλλιεργητής κ. Ιωάννης Γεροντίδης. Προσέφεραν στο κοινό την μοναδική γεύση του γάρου που ήταν απαραίτητο βελτιωτικό της γεύσης στην βυζαντινή γαστρονομία και πραγματικά μας ταξίδεψαν στο παρελθόν.

«Αιώνια ελιά». Ο βιοκαλλιεργητής - τυποποιητής ελιάς και ελαιόλαδου και πολυβραβευμένος κ. Γεώργιος Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε στα διεθνώς αναγνωρισμένα «ευεργετήματα και τη διατροφική αξία της ελιάς» από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, με εντοπισμό σε μελέτες και αναφορές διεθνών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και συνέστησε την εξακτίνωση της Λακωνικής εκλεκτής παραγωγής και γνώσης.

«Ο οίνος στο Βυζάντιο». Παρουσίασε γλαφυρά ο αμπελουργός - τυποποιητής κ. Νικόλαος Θεοδωρακάκος εξηγώντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τοπικές ποικιλίες αλλά και για τον οίνο των Βυζαντινών που ήταν ο οίνος «Μαλβάζια».

«Το μέλι του βορείου Ταϋγέτου». Το μέλι ήταν απαραίτητο συστατικό της βυζαντινής γαστρονομίας. Ο μελισσοπαραγωγός - τυποποιητής κ. Βασίλειος Λιναρδάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική «παρουσία του μελιού Β. Ταϋγέτου» και σε Πανεπιστημιακές μελέτες που το αφορούν.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια γλυκιά βυζαντινή δημιουργία, του καθ. ζαχαροπλαστικής (pastrychef) κ. Χρήστου Βέργαδου βασισμένη στους ξηρούς καρπούς. Ο ταλαντούχος Χρήστος Βέργαδος βρέθηκε να διανθίζει την βραδιά με πινελιές τέχνης και δημιουργικότητας και έδειξε ότι η ποθούμενη εξωστρέφεια μπορεί να στηρίζεται στο Λακωνικό στοιχείο που μεσουρανεί σε όλες τις πτυχές της δημιουργίας, της τέχνης και της παραγωγής στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Στον υπαίθριο χώρο του Ινστιτούτου λειτούργησε Έκθεση Τοπικών Τυποποιημένων Προϊόντων, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς - τυποποιητές αλλά και εξαγωγείς του τόπου μας, καθώς και να γευτεί τα εκλεκτά προϊόντα τους. Η έκθεση ήταν μια πρωτοβουλία του ΙΝΕΒΥΠ με την αμέριστη στήριξη της π. αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. ΝτίαςΤζανετέα.

Η Εσπερίδα Γευσιγνωσίας μεταδόθηκε «ζωντανά», μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

Όλα τα πιο πάνω δεν θα είχαν γίνει πράξη αν δεν υπήρχε η συνεργασία των συνδιοργανωτών και δεν συμμετείχαν ως εκθέτες οι επιχειρήσεις: Αρτοποιεία Αδελφοί Μάζη, Ελαιώνες Σακελλαρόπουλος, G-FishΓεροντίδης, Κτήμα Θεοδωρακάκου, Μελισσοκομία Λιναρδάκη.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: Mystras Grand Palace Resort & Spa, NotosForum, Χυμοί Λακωνία, ΒestPackaging Π. Παυλούνης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις