ΛΑΚΩΝΙΑ. Για μια ακόμη χρονιά οι πυρκαγιές σάρωσαν την Ελληνική Επικράτεια με φοβερές καταστροφές στο φυσικό οικοσύστημα, σε κατοικίες και ιδιοκτησίες γενικά, μα πάνω απ’ όλα με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Και βεβαίως θα ήταν εύκολο να προβάλλουμε ως διαχρονική δικαιολογία την αποδεδειγμένη ανεπάρκεια του ελληνικού κρατικού μηχανισμού πυροπροστασίας, που παρά τις ηρωικές προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και γενικώς ανθρώπινου δυναμικού, οι καταστροφές είναι αδικαιολόγητες.

Παρατηρούμε όμως ότι αυτά τα φαινόμενα καταστροφών γίνονται και σε μεγάλες χώρες με καλύτερες τεχνολογικές και άλλες δυνατότητες πρόληψης και κατάσβεσης. Αυτά που γίνονται στην Καλιφόρνια, στον Καναδά, στη Χαβάη και αλλού στο κόσμο, με φωτιές που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, όχι απλά μας θλίβουν αλλά μας υποχρεώνουν να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, ότι οι φωτιές αυτές ίσως εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα των παγκόσμιων κέντρων εξουσίας. Η σκέψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι κάποια μεγάλα ιδιωτικά δάση και όχι μόνο, προστατεύονται από υψηλής τεχνολογίας εποπτικά μέσα ,ώστε να εντοπίζεται η φωτιά στη γένεσή της και να σβήνεται αμέσως, προτού εξαπλωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη. Γιατί λοιπόν να μην γίνει το ίδιο και για τα δημόσια δάση, τους αγρούς και τους οικισμούς;

Επανερχόμαστε, λοιπόν, για άλλη μια φορά και κάνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και σε κάθε αρμόδιο, να αξιοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία και να οργανώσουν με την βοήθεια ειδικών βεβαίως την σύγχρονη προληπτική δράση κατά των πυρκαγιών. Και αν για λόγους που δεν γνωρίζουμε, αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει ενιαία σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, ας αρχίσει να εφαρμόζεται στις περιφέρειες ή και τοπικά στους Δήμους.

Σε πολύ συνοπτική παρουσίαση μιλάμε για ένα σύστημα ειδικών αισθητήρων ανάλυσης συχνοτήτων, που από μεγάλη απόσταση μπορούν να εντοπίσουν μια φωτιά στη γένεσή της, όταν ακόμη το μέγεθός της είναι μερικά εκατοστά.

Αυτό το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα drone, που από ψηλά μπορεί να παρακολουθήσει μια μεγάλη περιοχή και όταν εντοπίσει την εστία της φωτιάς, να στέλνει αμέσως σήμα σε ένα κέντρο επιχειρήσεων με τις ακριβείς συντεταγμένες της εστίας, ώστε ένα επίγειο ή εναέριο πυροσβεστικό μέσο να πηγαίνει να την σβήνει, προτού πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αυτή είναι πλέον η σύγχρονη πρόληψη των πυρκαγιών για όσους γνωρίζουν και θέλουν πραγματικά και όχι υποκριτικά, να προστατέψουν τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους από την πύρινη λαίλαπα. Όλες οι άλλες προτάσεις περί αντιπυρικών ζωνών, αύξηση πυροσβεστών, εθελοντών, πυροσβεστικών μέσων και λοιπών δράσεων, αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατες, όταν η φωτιά γιγαντώσει από τον αέρα και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ οι κρυφοί ή «φανεροί» εμπρηστές αλωνίζουν.

Πιστεύοντας ότι δεν απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων», καταθέτουμε για μια ακόμη φορά την πρόταση αυτή, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον και τις ζωές μας, απαλλαγμένο από τις ετήσιες καταστροφικές πυρκαγιές που μεταβάλλουν τη χώρα μας σε «κρανίου τόπο».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις