ΣΠΑΡΤΗ. Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, προχωρά σε ένα απολογισμό έργου, με βάση όσα έχουν στον Ηλεκτροφωτισμό του δήμου γίνει αλλά με αιτία την προσπάθεια απόκρυψης του έργου από στελέχη άλλων συνδυασμών. «Δήμος σημαίνει Φως!» δηλώνει στο Notospress, «Ευτυχώς αυτό είναι κάτι που αποκρύπτεται. Το γεγονός ότι φωτίσαμε 24 χιλιόμετρα οδών είναι αυτό που «βλέπουν» κάθε βράδυ οι δημότες έξω από τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις γειτονιές τους». Ο δήμαρχος Σπάρτης θα επαναλάβει «Εμείς μιλάμε με έργα. Ποτέ η Σπάρτη δεν έλαμπε τόσο!» και προχωρά σε έναν απολογισμό σε ότι αφορά στον φωτισμό.

Ηλεκτροφωτισμός στο δήμο Σπάρτης

Έτος 2020 - Α΄ ΦΑΣΗ

Αντικατάσταση (προμήθεια - σύμβαση: 48.000,00€) στους στύλους ΔΕΗ, 600 φωτιστικών σωμάτων παλαιού τύπου (ηλικίας άνω της 30ετίας) με νέα φωτιστικά LED στον κεντρικό ιστό της πόλης που περικλείεται μεταξύ των οδών: Θερμοπυλών – Λεωνίδου, - Όθ. Αμαλίας – Αρχιδάμου. Παράλληλα αντικαταστάθηκαν τα υπάρχοντα παλαιά φωτιστικά στις παρακάτω κεντρικές οδούς:

  • Ε.Ο. Γυθείου από τον κόμβο Γυμνάσια μέχρι το Διοικητήριο
  • Ε.Ο. Σπάρτης – Μαγούλα
  • Κεντρικές οδοί των Κοινοτήτων: Αφισσού, Αμυκλών, Κοκκινόραχης, Μαγούλας καθώς και των συνοικιών της Καλογωνιάς και του Χαρισίου

Στην Α΄ Φάση καλύφθηκε ο ηλεκτροφωτισμός σε 30 και πλέον οικοδομικά τετράγωνα του ιστού της πόλης και σε μήκος οδών περίπου 10 χιλιομέτρων εκτός αυτής. Η τοποθέτηση των φωτιστικών έγινε από τα συνεργεία ηλεκτροτεχνιτών του Δήμου.

Έτος 2021-2022 - Β΄ ΦΑΣΗ

Εγκατάσταση νέου οδοφωτισμού με φωτιστικά LED (έργο, σύμβαση: 216.420,68 €) στις περιοχές:

  • Πλατανιστά – Αλκμάνος, Θερμοπυλών δυτικό άκρο
  • Θερμοπυλών ανατολικό άκρο
  • Επισκόπου Βρεσθένης (Γηροκομείο)
  • Πλατεία Δούκα και συμβάλλουσες προς αυτήν οδοί
  • Αρχιδάμου (από Όθωνος Αμαλίας μέχρι Παιδικό Σταθμό)
  • Όθωνος Αμαλίας σε όλο το μήκος αυτής
  • Λεωνίδου επέκταση προς νότο

Συνολικό μήκος οδών που καλύπτονται με το έργο οδοφωτισμού της Β΄ Φάσης: 3.500 μέτρα

2022-2023 - Γ΄ ΦΑΣΗ

Εγκατάσταση νέου οδοφωτισμού με φωτιστικά LED (έργο - σύμβαση: 494.393,27 €) στις περιοχές:

  • Παλαιές εργατικές κατοικίες,
  • Το σύνολο του οικιστικού ιστού ανατολικά της οδού Ορθίας Αρτέμιδος, (περιοχή «Λάκα»),
  • Περιοχή Αστυνομίας και δυτικά της Ορθίας Αρτέμιδος,
  • Πλατεία Ομόνοιας,
  • Το σύνολο της οδού Αγ. Νίκωνος από Πλαταιών έως Όθ. Αμαλίας,
  • Περιοχή Μητρόπολης Σπάρτης (μεταξύ Όθ. Αμαλίας, Λυκούργου, Λεωνίδου και Λυσσάνδρου),
  • Περιοχή 1ου Δημοτικού Σχολείου (Κύπρου, Βρασίδου, Πλατανιστά, Διοσκούρων, Ανανίου, Ατρειδών)
  • Το σύνολο της οδού Τριακοσίων από την οδό των 118 έως την οδό Λεωνίδου , καθώς και η κάθετη Αγ. Νίκωνος πίσω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο

Συνολικό μήκος οδών που καλύπτονται με το έργο οδοφωτισμού της Γ΄ Φάσης: 10.000 μέτρα (εκκρεμεί η ηλεκτροδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ για την περιοχή της Λάκας και της Πλ. Ομόνοιας, μη οφειλόμενης στο Δήμο)

Έτος 2023 - Δ΄ ΦΑΣΗ

Έναρξη παραλαβής (προμήθεια – συμβάσεις : 24.180,00 + 87.699,00 €) και εγκατάσταση, από τα συνεργεία του Δήμου, φωτιστικών LED σε αντικατάσταση υφισταμένων παλαιών (ηλικίας άνω της 30ετίας) στην οδό Ορθίας Αρτέμιδος, οδό Πλαταιών, κόμβο Γυμνάσια και αρχή της Κ. Παλαιολόγου (Γυμνάσια).

Έχουν παραληφθεί 150 +200 = 350 φωτιστικά και αναμένονται να παραληφθούν (σύμβαση προμήθειας σε ισχύ) ακόμα 650 τεμάχια φωτιστικών LED

Με την ολοκλήρωση και της Δ΄ Φάσης [έως το τέλος του 2023] η πόλη της Σπάρτης θα έχει αντικαταστήσει το 95 % του φωτισμού με φωτισμό LED.

Επιπλέον έργο

Με αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ και δαπάνη του Δήμου, (4.800 €) αφαιρέθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ όλοι οι ξύλινοι ιστοί και τα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ από την Πλατεία Δούκα και τις συμβάλλουσες σε αυτήν οδό.

Από τον Π/Υ του Δήμου και τις δαπάνες συντήρησης ο Δήμος προμηθεύτηκε τα τελευταία 2 έτη περί τα 400 φωτιστικά LED - και έχει ήδη αντικαταστήσει παλαιά φωτιστικά στις Κοινότητες : Καστορείου, Σελλασίας, Κλαδά, Καρυών, Πελλάνας και Ε.Ο. Σπάρτης – Αγ. Ιωάννη στο μεγαλύτερο μήκος αυτής, Ε. Ο. Σπάρτης Μυστρά (Μυστράς και προς Πικουλιάνικα), καθώς και όσα φωτιστικά στην οδό Λεωνίδου παρουσιάζουν βλάβη των οποίων η επισκευή είναι πλέον ασύμφορη.

Η τοποθέτηση των όλων των φωτιστικών (πλην της Β΄ και Γ΄ Φάσης οι οποίες αποτελούν έργο) έγινε από τα συνεργεία ηλεκτροτεχνιτών του Δήμου και τον υπάρχοντα μηχανικό εξοπλισμό.

Ο δήμαρχος Σπάρτης καταλήγει: «Κάνουμε στη Σπάρτη όσα δεν έγιναν ποτέ. Φωτίσαμε την κεντρική πλατεία αλλά και τις γειτονιές. Φωτίσαμε τον δήμο σε τέσσερις φάσεις και θα συνεχίσουμε, αν οι δημότες μας δώσουν την εντολή, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία σκοτεινή γειτονιά στον δήμο Σπάρτης, στην πόλη και στα χωριά. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το στηρίξω με επιχειρήματα. Φαίνεται…».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις