ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε ευρύτατη σύσκεψη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, συζητήθηκε το πρόγραμμα των ψηφιακών νομάδων. Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο προσανατολισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το εν λόγω πρόγραμμα είναι να υποστηριχθεί η υποδοχή τους σε περιοχές της Περιφέρειας - όπου θα εγκατασταθούν για να εργαστούν μέσω διαδικτύου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη υποδομών που θα διασφαλίζουν γρήγορο ίντερνετ. Παράλληλα προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης ως προς τις περιοχές που προσφέρονται για την εν λόγω δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την προβολή της Περιφέρειας μέσω του DMS.

Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες;

Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι.

4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες». Οι περισσότεροι απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (μόδα, τέχνες, σχεδιασμός ιστοσελίδων, συγγραφείς κλπ), αλλά χώροι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ μετέχουν όλο και περισσότερο. Ένας στους έξι κερδίζει περισσότερα από 75.000 $ ετησίως. O Πιετέ Λέβελς, διαχειριστής της ιστοσελίδας Nomad List, εκτιμά ότι οι ψηφιακοί νομάδες θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο έως το 2035.

Οι πρώτοι ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι πρώτοι ψηφιακοί νομάδες εμφανίστηκαν πριν από περίπου τρία χρόνια, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε αρκετά νησιά. Ενεργές κοινότητες, αλλά με μικρό αριθμό μελών, υπάρχουν για παράδειγμα στη Ρόδο και στη Λέσβο. Ο ακριβής αριθμός των ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί καθώς μετακινούνται συνεχώς. Ωστόσο, η κοινότητά τους μεγαλώνει και σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η πανδημία του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι σχετική αναφορά για την αξιοποίηση των ψηφιακών νομάδων είχε κάνει η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας Μαργαρίτα Σπυριδάκου. (Δείτε εδώ).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις