Γράφει η Μαργαρίτα Σπυριδάκου*

Στόχος όσων από εμάς ασχολούμαστε με την πολιτική και ζητάμε την ψήφο των πολιτών θα πρέπει να είναι η βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους με την εξασφάλιση ανάπτυξης, την παραγωγή πλούτου και τη δημιουργία έργων υποδομής στον τόπο μας εν προκειμένω την Πελοπόννησο και τη Λακωνία.

Προς τούτο είναι απαραίτητο να καταθέτουμε προτάσεις συγκεκριμένες, εναρμονισμένες με το πνεύμα της εποχής που βέβαια είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν. Εξάλλου, αναπαραγωγή ευχολογίων και κλισέ και εκθέσεων ιδεών γίνεται συχνά και πλέον οι πολίτες δικαίως δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Αναντίρρητα, το μεγάλο πρόβλημα της Πελοποννήσου και της Λακωνίας είναι η ερήμωση της υπαίθρου και η γήρανση του πληθυσμού. Ασφαλώς, ο τουρισμός εξασφαλίζει έσοδα, βοηθά στην ανάπτυξη ενός τόπου και δίνει κίνητρα στους κατοίκους να επενδύσουν και να εγκατασταθούν σε αυτόν τον τόπο, αλλά σαφώς μεγάλο όφελος δεν υπάρχει όταν μιλάμε για τουριστική περίοδο του ενός μήνα ούτε με την έλευση τουριστών του 10ημερου.

Επιπλέον, αυτή η μορφή τουρισμού δεν αφορά όλες τις τοπικές κοινωνίες και αποδεδειγμένα το μερίδιο που λαμβάνει η Πελοπόννησος από τα συνολικά κέρδη που επιφέρει ο Τουρισμός είναι μικρό. Πρέπει να αντιληφθούμε έγκαιρα τα σημεία των καιρών και να εκμεταλλευτούμε τις παγκόσμιες τάσεις στην εργασία και τη διαβίωση που επιβλήθηκαν μετά την εμφάνιση της Πανδημίας και την καθιέρωση της Τηλεργασίας.

Μια τέτοια τάση είναι η εμφάνιση των Ψηφιακών Νομάδων.

Οι Ψηφιακοί Νομάδες ή Digital Nomads είναι εργαζόμενοι οι οποίοι συνδυάζουν την εργασία εξ αποστάσεως με εγκατάσταση για μικρά ή ακόμα και μεγάλα χρονικά διαστήματα, μακριά από τον τόπο μόνιμης διαβίωσης τους και σε διάφορα σημεία του κόσμου, αφού αυτό συνάδει με την εργασία τους που γίνεται κυρίως μέσω υπολογιστή με τη χρήση του Διαδικτύου.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων θα φτάσει το 1 δισ. παγκοσμίως μέχρι το έτος 2035, ενώ πάνω από 70% από αυτούς είναι άτομα μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων έχει ως εκ τούτου πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος για τις χώρες που εγκαθίστανται από την προσέλκυση κλασικών τουριστών.

Επιπρόσθετα, η εργασία πληθυσμού ψηφιακών νομάδων σε ένα τόπο σηματοδοτεί την όσμωση πληροφοριών και ιδεών που δεν αφορούν μόνο το «επιχειρείν» αλλά τη γενικότερη πνευματική ανταλλαγή και πολιτισμική αλληλεπίδραση. Οι ψηφιακοί νομάδες συνήθως εργάζονται σε κοινούς χώρους (co-working spaces) , και αυτοί οι χώροι μπορεί να γίνουν κοιτίδες επιχειρηματικότητας.

Σε θεσμικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα ώστε να προσελκύσει η χώρα μας όσους ασχολούνται με την εξ αποστάσεως εργασία. Έτσι κοινότητες ψηφιακών νομάδων έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τα ελληνικά νησιά με πρώτο την Κρήτη.

Τα κριτήρια για να επιλέγει ένας τόπος ώστε να εγκατασταθούν ψηφιακοί νομάδες είναι

- Κόστος διαβίωσης

- Βασικές υποδομές: Οδικό δίκτυο, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς

- Διασυνδεσιμότητα, γρήγορο Ίντερνετ και ασύρματες τηλεπικοινωνίες

- Ύπαρξη χωρών κοινής εργασίας( co-working places ) και καταλυμάτων

- Ασφάλεια , χαμηλή εγκληματικότητα , ήπιες κλιματικές συνθήκες

- Πολιτιστική κληρονομιά και πολιτιστική δραστηριότητα

- Ζωή κοντά στη φύση , καθαρό φυσικό περιβάλλον.

Έχοντας αυτά ως δεδομένα η Πελοπόννησος και η Λακωνία μπορούν να αποτελέσουν τόπο εγκατάστασης ψηφιακών νομάδων.

Τι πιο δημιουργικά ευχάριστο από το να εργάζεται κανείς και αντί κάθε μέρα να αντιμετωπίζει το κυκλοφοριακό χάος μιας μεγαλούπολης, να βρίσκεται είτε σε μια ανθρώπινη πόλη, όπως η Σπάρτη, μια ανάσα από μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, όπως ο Μυστράς, και από τόπους μεγάλου φυσικού κάλλους, όπως ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας, είτε σε ένα γραφικό χωριό της Λακωνίας ανάμεσα σε φιλόξενους κατοίκους αναπνέοντας τον καθαρό αέρα είτε πολύ κοντά σε πανέμορφες παραλίες και άλλες φυσικές ομορφιές. Να προστεθούν στα προηγούμενα ως πλεονεκτήματα του τόπου μας και τη ευρύτερης περιοχής οι ήπιες κλιματικές συνθήκες και η πρόσβαση σε αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Τέλος, είναι αναγκαίο να επισημανθεί και το σχετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις του σύγχρονου κόσμου, ενώ οι περισσότερες εμπειρίες είναι συνδεδεμένες με την αγροτική καλλιέργεια, την αλιεία και την κτηνοτροφία που για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολλές φορές πρωτόγνωρες και πολύ ελκυστικές.

Γι’ αυτό ερχόμενοι εδώ χρειάζεται να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικές με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων μελισσοκομίας για τη γνώση βασικών αρχών μελισσοκομίας, ή πολιτιστικές δραστηριότητες που συνήθως ενισχύονται από Δήμους και συλλόγους, όπως η δυνατότητα για άθληση ή συμμετοχής σε κάποιο ερασιτεχνικό θεατρικό θίασο επί παραδείγματι.

Εντούτοις, ασφαλώς, η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων μπορεί να γίνει αν εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις με την άμεση συνδρομή της Περιφέρειας αλλά και με τη διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν αρχικά οι βασικές υποδομές υγείας. Με άλλα λόγια, έχει πολύ μεγάλη σημασία γενικά για την ανάπτυξη της Λακωνίας η ολοκλήρωση και στελέχωση του Νοσοκομείου Σπάρτης με τη χορηγία του ΙΣΝ. Παράλληλα, καθοριστική είναι η ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Μολάων και των Κέντρων Υγείας.

Ως προς τις λοιπές υποδομές, σημαντικότατο ρόλο παίζει και εδώ η βελτίωση του Οδικού Δικτύου με την εξασφάλιση της ταχύτερης δυνατής πρόσβασης σε όλες τις περιοχές αλλά και τη στρατηγική σύνδεση κομβικών σημείων στη Λακωνία με οδικούς άξονες. Ταχύτατα, επίσης, πρέπει να δρομολογηθεί η δημιουργία των υδατοδρομίων Γυθείου, Μονεμβασιάς και Ελαφονήσου, που θα εξασφαλίσουν γρηγορότερη πρόσβαση στη Λακωνία από τα αστικά κέντρα.

Συν τοις άλλοις, η Περιφέρεια μπορεί να ενθαρρύνει μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης τις επενδύσεις σε co- working και co-living spaces, ώστε να προσελκυθούν οι ψηφιακοί νομάδες και συνάμα δύναται να αξιοποιηθούν και να ανακαινιστούν οικίες που έχουν εγκαταλειφθεί στα χωριά μας.

Οπωσδήποτε, καλείται να εξασφαλίσει γρήγορο Ίντερνετ και να δημιουργήσει data centers, τις κατάλληλες δηλαδή ψηφιακές πλατφόρμες που θα παρέχουν στους ψηφιακούς νομάδες αφενός όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και αφετέρου θα προβάλλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, όπως έχουν κάνει και άλλες περιφέρειες όπως η περιφέρεια Κρήτης.

Οφέλη για την κοινωνία

-Τόνωση της οικονομίας και έσοδα στις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Μάλιστα έσοδα για πολλές επαγγελματικές ομάδες που αφορούν τις εμπορικές επιχειρήσεις, την εστίαση, την οικοδομική δραστηριότητα, τον αγροτουρισμό, την παροχή υπηρεσιών κλπ.

- Πολιτισμική ανταλλαγή, διεύρυνση πνευματικών οριζόντων, κοιτίδες επιχειρηματικότητας, εξωστρέφεια, προβολή των τοπικών προϊόντων

- Αναστροφή του κύματος ερήμωσης της υπαίθρου.

- Δημιουργία πρέσβεων των ελληνικών θέσεων σε πολλούς τομείς, στο εξωτερικό. (Lobbying)

Εμείς στη Νέα Πελοπόννησο του Πέτρου Τατούλη προχωράμε μαζί για να κάνουμε πολλά περισσότερα στη σύγχρονη πολυμεσική εποχή. Προσεγγίζουμε την Έξυπνη Περιφέρεια και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της, με καθοριστικές πολλαπλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν την καθημερινότητα και του Πελοποννήσιου πολίτη και εκείνου που διαμένει περιστασιακά εντός της Περιφέρειάς μας. Για εμάς προέχει να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις υπηρεσίες της ένα ανοιχτό σύστημα που θα το χαρακτηρίζει αφενός η Διασύνδεση και η Διαλειτουργικότητα με τους Δήμους, τους παραγωγικούς φορείς, τις οργανώσεις, το Πανεπιστήμιό μας‧ αφετέρου η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση.

(*) Οδοντίατρος, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr