ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Οικολογικός Σύλλογος Λακωνίας με παρέμβασή του επισημαίνει τον κίνδυνο από την χρήση εντομοκτόνων προκειμένου να καταπολεμηθεί η Ελονοσία

«Όλοι έχουμε ακούσει για το πρόβλημα της ελονοσίας, που μεταδίδεται από το κουνούπι του Νείλου, αν και τα εγχώρια κρούσματα ήταν εδώ και χρόνια χαμηλά και μάλιστα το 2022 μηδενικά.

Η Πολιτεία για να καταπολεμήσει το κουνούπι του Νείλου έχει καθιερώσει τη χρήση ψεκασμών εντομοκτόνων, ώστε να εξοντωθούν οι προνύμφες και τα ενήλικα κουνούπια που μεταδίδουν το παράσιτο της ασθένειας στον άνθρωπο σε περιοχές με στάσιμα νερά και σε χώρους πρασίνου.

Μετά από το σάλο που ξεσήκωσαν, παγκοσμίως, οι επιπτώσεις των γεωργικών δηλητηρίων στην πρωτογενή παραγωγή, ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα απόσυρσης ισχυρών τοξικών ουσιών κι εγκαταλείφθηκαν μέθοδοι όπως η δακοκτονία με αεροψεκασμούς «επί δικαίων και αδίκων».

Κάποιοι όμως παράγοντες δεν εννοούν να εγκαταλείψουν την πεπατημένη κερδοφόρα οδό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των σκευασμάτων που παράγουν κι εμπορεύονται.

Έτσι ενώ θα ανέμενε κάποιος στην καταπολέμηση των κουνουπιών να χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας και υψηλής αποτελεσματικότητας, φαίνεται πως οι αρμόδιοι έχουν επιτρέψει τη χρήση τοξικών εντομοκτόνων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Το Δ.Σ. του ΟΙΚΟΣΥΛ πληροφορήθηκε από μέλος του, που ασκεί τη βιοκαλλιέργεια σε παραποτάμια περιοχή του Ευρώτα, ότι στον έλεγχο που έγινε από το φορέα πιστοποίησης βρέθηκαν στα φύλλα των ελαιόδεντρων υπολείμματα από τοξικά εντομοκτόνα, που αναγνωρίστηκαν στο εργαστήριο.

Ρωτάμε τους αρμόδιους για την καταπολέμηση των κουνουπιών:

  • Ποια είναι τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στους αντικουνουπικούς ψεκασμούς;
  • Ποιος είναι ο βαθμός της τοξικότητάς τους;
  • Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τη φύση και δημόσια υγεία, από τη χρήση τους;
  • Εξετάστηκε η δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών μεθόδων καταπολέμησης κι αν ναι γιατί δεν ακολουθήθηκαν;
  • Μήπως στην προσπάθεια να γλιτώσουμε από την ενδεχόμενη ελονοσία καταλήξουμε ασθενείς από σοβαρότερες παθήσεις (π. χ. καρκίνους) λόγω των υπολειμμάτων των τοξικών εντομοκτόνων;

Θεωρούμε χρέος των υπευθύνων να απαντήσουν και μάλιστα σύντομα και δημόσια για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις