Το Ινστιτούτο Γαστρονομίας στην εκπαίδευση για την Ελιά
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας είναι ένα δραστήριο εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο έχει αναπτύξει ένα πολυσχιδές έργο με στόχο την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οικολογικής ισορροπίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά» πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου 2011 το Σεμινάριο «Ελιά: η ρίζα του Ελληνικού Πολιτισμού στην Εκπαίδευση για την Αειφορία» το οποία παρακολούθησαν δεκάδες εκπαιδευτικοί προερχόμενοι από σχολεία - μέλη του Δικτύου πανελλαδικά.
Το Ινστιτούτο Γαστρονομίας προσεκλήθη να λάβει μέρος στο σεμινάριο με στόχο να παρουσιάσει στους εκπαιδευτικούς τη διάσταση της Γαστρονομίας της Ελιάς στην καθημερινότητα του σχολείου και πως θα μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τα παιδιά να συνδημιουργήσουν συνταγές που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν τη διατροφική αξία του κυρίαρχου ελληνικού προϊόντος και να βοηθήσουν στη διάδοσή του.
Έτσι στο πρώτο μέρος, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Δημήτρης Δημητριάδης, γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής και ιδρυτικό μέλος της ΔΗΩ, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο έδωσε στους εκπαιδευτικούς να καταλάβουν τρόπους για τη «σωστή» ανάγνωση της ετικέτας ενός ελαιολάδου, ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα λάδια και στις ποιότητες τους και γενικότερα πολύτιμες πληροφορίες και οδηγίες πρακτικού χαρακτήρα που θα διευκολύνουν καθοριστικά τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους.
Στο δεύτερο μέρος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Βασίλης Ρουμπάκος, αρχιμάγειρας και μελετητής της Ελληνικής Γαστρονομίας, παρουσίασε στο εξειδικευμένο κοινό συνταγές ελιόψωμου, τρεις συνταγές για πάστα ελιάς και τέλος γλυκό κουταλιού ελιάς. Όλα ήταν ενταγμένα στο πνεύμα του σεμιναρίου και με βαθμό δυσκολίας τέτοιο που οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν στη συνέχεια να τα «περάσουν» ως γνώση στα παιδιά στα εργαστήρια του εκάστοτε σχολείου. Η ποιοτική επικοινωνία, η αμεσότητα, η πρακτική διάσταση του εργαστηρίου και φυσικά οι γεύσεις και τα αρώματα απογείωσαν την όλη εμπειρία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η άψογη οργάνωση από πλευράς Κ.Π.Ε., το μεράκι που μοιράστηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, τα παιδιά ως διαρκής έμπνευση ήταν συστατικά της επιτυχίας του εργαστηρίου αυτού αλλά και του σεμιναρίου γενικότερα.
Μέσα από την ιδιαίτερη σε σημασία αυτή δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, δόθηκε στο Ινστιτούτο η ευκαιρία να κάνει στοχευμένα έναρξη της Πανελλαδικής του Καμπάνιας με τίτλο «Στην Ελλάδα όταν λέμε «λάδι» εννοούμε Ελαιόλαδο» που αποσκοπεί στο να μας κάνει πιο συνειδητούς χρήστες του ελαιολάδου. Γιατί η Ελληνική παράδοση και η Ελληνική διατροφή είναι σύμφυτη με το Ελαιόλαδο; Γιατί τελικά όταν λέμε στην Ελλάδα «λάδι» εννοούμε ελαιόλαδο; Είναι διαστάσεις που οφείλουμε να γνωρίζουμε. Πέραν των άλλων, η επίγνωση έχει τεράστια σημασία στην προσπάθεια προώθησης του εθνικού μας προϊόντος σε όλο τον Κόσμο.