ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει με τις ελιές και τις κλοπές καθώς άνδρας που του άρπαξαν 36 σακιά στους Γαργαλιάνους επικήρυξε τους ληστές!

Έτσι, ο άνδρας είχε επικοινωνία με το τοπικό σάιτ gargalianoionline και έβαλε... αγγελία (!) στην οποία δίνει 1.000 ευρώ σε όποιον του δώσει πληροφορίες για τον εντοπισμό των δραστών.

«Δεν μας ενδιαφέρει να βρεθεί ο καρπός, απλά να βρεθούν οι δράστες», ανέφερε ο εξοργισμένος άνδρας!

Αχαΐα: Τρεις συλλήψεις για την κλοπή δέκα τόνων ελιάς

Παράλληλα, την σύλληψη τριών ατόμων για την κλοπή δέκα τόνων ελιάς στην Πάτρα, ανακοίνωσε η ΕΛ.Α.Σ

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, για κλοπή κατά συναυτουργία. Ειδικότερα, οι τρεις κατηγορούμενοι από την 15/11/2023 έως την 16/11/2023, ενεργώντας από κοινού με ακόμα πέντε άγνωστους συνεργούς τους, προέβησαν στην συγκομιδή (10) τόνων και (500)κιλών ελαιόκαρπου, από αγροτεμάχια ιδιοκτησίας δυο ημεδαπών, σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τον συγκεντρωμένο ελαιόκαρπο με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός κατηγορούμενου, σε δυο ελαιοτριβεία, όπου εξήγαγαν και πούλησαν στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων,1.355 λίτρα ελαιόλαδου, συνολικής αξίας 10.840 ευρώ, τα οποία αποκόμισαν ως παράνομο περιουσιακό όφελος.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας πραγματοποίησαν έρευνα στα ελαιοτριβεία, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά 652 λίτρα ελαιόλαδου και 800 κιλά ελαιόκαρπου, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ κατασχέθηκε και το όχημα του ενός κατηγορούμενου ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Σε απόγνωση οι ελαιοκαλλιεργητές

Η άνοδος των τιμών στο ελαιόλαδο έχει βάλει τα ελαιόδεντρα στο στόχαστρο των εγκληματιών.

Οι διαρρήξεις σε αποθήκες, η αραίωση λαδιού υψηλής ποιότητας με προϊόντα κατώτερης ποιότητας και η παραποίηση δεδομένων αποστολής αυξάνονται στις ελαιοκαλλιεργητικές εστίες των μεσογειακών χωρών και φυσικά και της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Associated Press.

Το χειρότερο απ’ όλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πως υπάρχουν συμμορίες που χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κλέψουν τα βαριά κλαδιά, ενώ δεν διστάζουν να πάρουν ακόμη και ολόκληρα δέντρα από αφύλακτες καλλιέργειες.

Όταν κόβεται ένα ολόκληρο δέντρο, οι κλέφτες το κόβουν και στη συνέχεια φορτώνουν τα κομμάτια σε ένα φορτηγό, πουλώντας τα ξύλα σε εμπόρους ξυλείας ή σε πωλητές καυσόξυλων, ενώ προμηθεύουν τα ελαιουργεία με τον καρπό, δηλαδή την ελιά.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου, Νείλο Παπαχρήστου «οι ληστές ψάχνουν ελαιόδεντρα που έχουν βαριά φορτωμένα κλαδιά και τα κόβουν».

Ο κ. Παπαχρήστου που εκτός από το ελαιοτριβείο και διατηρεί και ελαιώνα σε μια οικογενειακή επιχείρηση τέταρτης γενιάς συμπληρώνει πως «έτσι, όχι μόνο κλέβουν τις ελιές μας, αλλά προκαλούν σοβαρή ζημιά στο δέντρο. Χρειάζονται 4-5 χρόνια για να επανέλθει στο φυσιολογικό», είπε.

Οι κλοπές οδηγούν ορισμένους καλλιεργητές να ξεκινήσουν τη συγκομιδή νωρίς, πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχονται χαμηλότερες αποδόσεις για να αποφύγουν τη μακροπρόθεσμη ζημιά στα δέντρα τους. Αυτό περιλαμβάνει τον Χρήστο Μπέκα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπέκας, ο οποίος έχει 5.000 ελαιόδεντρα, δέχτηκε επανειλημμένες επιδρομές από κλέφτες προτού αποφασίσει να πάρει πρώιμη συγκομιδή. Αυτό απαιτούσε περισσότερες από 2,5 φορές περισσότερες ελιές κατά βάρος για να παραχθεί ένα κιλό λάδι από πέρυσι, όπως είπε.

«Και όλα αυτά αφού περάσαμε νύχτες φρουρώντας τα χωράφια μας», είπε. «Η κατάσταση είναι φρικτή», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις