Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από τη στιγμή που η πανδημία έληξε και επίσημα, ωστόσο οι επιπτώσεις της δεν έχουν πάψει να μας επηρεάζουν. Οι λοιμώξεις από τον COVID-19 παραμένουν πολύ συχνές ενώ οι ψυχολογικές προεκτάσεις του εγκλεισμού έχουν αφήσει σχεδόν ανεξίτηλο στίγμα σε πολλούς ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως, μέσα σε αυτό το «προστατευμένο» καθεστώς του κοινωνικού αποκλεισμού φαίνεται πως το ανοσοποιητικό μας αποδυναμώθηκε. Μπορεί οι λοιμώξεις και ιώσεις της προ-πανδημιακής περιόδου να μας έριχναν στο κρεβάτι, ωστόσο πλέον ο οργανισμός μας μοιάζει σαν να «ξέχασε» πώς να μας προστατεύει από τις εξωτερικές απειλές.

Φυσικά, οι ειδικοί μας ενημερώνουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό δεν είναι ένας μυς, που η μη χρησιμοποίησή του τον κάνει να ατροφήσει και να χάσει την δύναμή του. Παρόλα αυτά, η χαλάρωση των μέτρων υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, το αντισηπτικό και η αποφυγή του συνωστισμού, μας φέρνουν σε επαφή με πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό είναι εξαιρετικά ευάλωτο απέναντί τους.

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει φραγμούς που εμποδίζουν τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο σώμα. Σκεφτείτε το σαν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε όλους τους εισβολείς που απειλούν τον οργανισμό. Μερικές από τις συχνότερες αποκρίσεις του ανοσοποιητικού περιλαμβάνουν:

  • Τον βήχα, που μας βοηθά να απομακρύνουμε στοιχεία που μπορεί να ερεθίσουν ή να μολύνουν τον οργανισμό.
  • Την παραγωγή βλέννας, η οποία παγιδεύει βακτήρια και μικρά σωματίδια και βοηθά στην αποβολή τους από το σώμα.
  • Το οξύ του στομάχου, το οποίο βοηθά στην εξόντωση των μικροβίων που εισέρχονται μέσω της τροφής και του νερού μας.

Και μιας και έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή των ιώσεων, είναι σημαντικό να ξέρουμε αν το ανοσοποιητικό μας λειτουργεί όπως πρέπει ή αν έχει καταρρεύσει. Μερικά σημάδια που μαρτυρούν το δεύτερο και δεν πρέπει να αγνοήσουμε, περιλαμβάνουν:

1. Αρρωσταίνετε συχνά και αργείτε να αναρρώσετε

Ένα κρυολόγημα με φτέρνισμα, καταρροή και βήχα είναι συνηθισμένο να συμβαίνει 2-3 φορές το χρόνο και τα συμπτώματα να υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Αν όμως είστε συνεχώς κρυωμένοι με συμπτώματα που επιμένουν για εβδομάδες ή αν παθαίνετε συχνά ιώσεις που θυμίζουν γαστρεντερίτιδα, μπορεί αυτό να οφείλεται σε μια υποτονική απόκριση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

2. Βρίσκεστε σε διαρκές άγχος

Καταστάσεις που στρεσάρουν τον οργανισμό μας για μικρό χρονικό διάστημα, όπως κάποιο σύντομο ψυχογενές στρες, τον βοηθούν να ενεργοποιήσει άμεσα τους προστατευτικούς μηχανισμούς του. Εξαιτίας αυτού, το οξύ στρες βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος βραχυπρόθεσμα.

Το χρόνιο στρες από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας σε συχνές λοιμώξεις και κακή ανάρρωση από ασθένειες. Μελέτες δείχνουν επίσης, ότι τα συχνά επεισόδια στρες επιδεινώνουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, η ψωρίαση ή ο λύκος και μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις σε αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το έκζεμα και το άσθμα.

3. Εμφανίζετε συχνά έρπητα

Οι ιοί που προκαλούν επιχείλιο έρπητα και έρπητα ζωστήρα ανήκουν και οι δύο στην οικογένεια των ερπητοϊών. Μόλις προσβληθείτε από έναν τέτοιο ιό, αυτός μεταβαίνει σε αδρανή κατάσταση στο σώμα.

Ωστόσο, όταν είστε υπό στρες ή όταν η κυτταρική σας ανοσία εξασθενεί, ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να ενεργοποιηθεί ξανά. Οι συχνές επανενεργοποιήσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση.

4. Κούραση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και η κούραση συνδέονται με ελλείψεις που επηρεάζουν συνολικά τον οργανισμό και επιβαρύνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κόπωση είναι ένα συναίσθημα που φυσιολογικά εκδηλώνεται κατά τις βραδινές ώρες ή μετά από έντονη σωματική ή πνευματική εργασία και υποχωρεί μετά από επαρκή ύπνο και ξεκούραση. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό βιώνουν κόπωση που σταδιακά εκδηλώνεται όλο και πιο νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση της ανοσολογικής σας ανθεκτικότητας, μπορείτε να παρεμβαίνετε καθημερινά και να ενισχύετε τον οργανισμό σας. Μερικές καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

1. Σωστή διατροφή

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος χρειάζονται μια πληθώρα τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά – κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη. Προσπαθήστε λοιπόν να λαμβάνετε καθημερινές μερίδες από σκούρα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, μούρα και σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, ρόκα).

Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο είναι επίσης ισχυρά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, οστρακοειδή και ορισμένα κρέατα. Τέλος, προσθέστε μερικές υπερτροφές όπως το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο και το γαρίφαλο στη διατροφή σας.

2. Έκθεση στον ήλιο

Εκτός από τη βελτίωση της διάθεσής σας, μόλις 10 έως 15 λεπτά την ημέρα στον ήλιο μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή βιταμίνη D, μια σημαντική βιταμίνη που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.

3. Επαρκής ύπνος

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού. Η χρόνια στέρηση ύπνου σχετίζεται με υψηλότερη φλεγμονή και συχνότερες λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ το σώμα μας ξεκουράζεται, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να εστιάσουν όλες τις προσπάθειες και την ενέργειά τους στην μάχη απέναντι σε ιούς και βακτήρια.

Επίσης, ο ύπνος ενισχύει τον σχηματισμό αντισωμάτων μνήμης σε βακτήρια και ιούς, πράγμα που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος για το μέλλον.

4. Διαχείριση του άγχους

Το χρόνιο, μη ελεγχόμενο συναισθηματικό και σωματικό στρες αυξάνει την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών -συνεπώς τα άτομα με έντονο στρες έχουν μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Επομένως, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε την ανοσολογική σας απόκριση είναι να διαχειριστείτε το άγχος σας μέσω διαλογισμού, ασκήσεων αναπνοής και άλλων δραστηριοτήτων ενσυνειδητότητας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις