ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. «Η αυτοδιοίκηση στοχεύει διαχρονικά στην υποστήριξη των πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί συμβάλλουν ή οφείλουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μηχανισμών κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος κοινωνικής ασφάλειας και ανάπτυξης για τους πολίτες».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Περιφέρειας Πελοποννήσου Άγγελος Χρονάς, στο πλαίσιο ομιλίας του, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων»

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο Ε.Β.Ε.Π (Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά) από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά (Ε.Π.Α.Π) και τον Τομέα Εργοθεραπείας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας τους.

Μιλώντας για το παράδειγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού το θέμα της ομιλίας του ήταν «Ψυχική Υγεία-Δημόσια Υγεία, εφαρμοσμένες πολιτικές και προγράμματα στους ΟΤΑ Β’ βαθμού», σημείωσε πως «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ως προτεραιότητά της την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, δίνοντας έμφαση:

  • στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την κοινωνική ένταξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού,
  • στην άρση των εμποδίων πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και στην κάλυψη των οξυμένων αναγκών πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες και δομές,
  • στην προώθηση στην απασχόληση και στην επανένταξη στην αγορά εργασίας».

Αναλυτικότερα ανέφερε:

  • Υποστήριξη της ψυχικής υγείας και ευεξίας κατά την διάρκεια της πανδημίας όπου ενεργοποιήθηκε Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη συνδρομή Κοινωνικών Επιστημόνων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
  • Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας υλοποιεί:
  • Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – “Διατροφή” στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Τo πρόγραμμα “Διατροφή” αφορά στην σίτιση και προώθηση υγιεινής διατροφής, σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονταν στο κρατικό πρόγραμμα σίτισης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis.
  • Ενδοσχολική επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν επτά επιμορφωτικά σεμινάρια από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
  • Δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο, από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
  • Συμβουλευτικό- θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας (Ν.3500/2006).
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα υποψηφίων θετών και Αναδόχων Γονέων
  • Προνοιακός Χάρτης - χαρτογράφηση των Φορέων, Δομών και Υπηρεσιών Κοινωνικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • Καταγραφή πληθυσμών Ρομά και σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά
  • Καταγραφή των κτιρίων που ανήκουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του Σημείου Αναφοράς για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ (Προσβασιμότητα
  • Περιφερειακή Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης με αποτύπωση και χαρτογράφηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Πελοπόννησο

Ο κ. Χρονάς καταλήγοντας τό9νισε πως απαιτείται να αναληφθούν πολιτικές σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι τέχνες και ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η απασχόληση, η συνοχή, η έρευνα και η καινοτομία, η κοινωνική προστασία, η βιώσιμη αστική ανάπτυξη και ο ψηφιακός κόσμος για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητάς.

Επεσήμανε πως τα εμπόδια για την καλή ψυχική υγεία δεν μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσα στο πλαίσιο του συστήματος υγείας. Η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων έδωσε ώθηση στην αλλαγή πολιτικής, σε μια προσπάθεια να παρασχεθεί μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στην πρόληψη, την έγκαιρη αντιμετώπιση και τη θεραπεία.

Κατέληξε λέγοντας πως για να πραγματωθεί αυτό με αποτελεσματικότητα απαιτείται συστηματική συνεργασία από το εθνικό έως το τοπικό επίπεδο, καθώς και μεταξύ των επαγγελματικών τομέων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις