ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, την περιοχή που ακμάζει η ελαιοπαραγωγική δραστηριότητα και οι αιωνόβιες παραδόσεις συναντούν τη σύγχρονη καινοτομία, βρίσκεται ένας ακρογωνιαίος λίθος της βιώσιμης βιομηχανίας: το πυρηνελαιουργείο.

Οι εργοστασιακές μονάδες της Κ. Χατζέλης Α.Ε., εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο για περισσότερα από 100 χρόνια, είναι η ζωντανή απόδειξη της διασταύρωσης του παλιού με το νέο και της γεωργικής κληρονομιάς του χθες με τις ανάγκες του σήμερα. To πυρηνελαιουργείο είναι ο τελευταίος κρίκος της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας, καθώς παραλαμβάνει το υποπροϊόν που απομένει από τα ελαιοτριβεία μετά την εξαγωγή του ελαιόλαδου και το μετατρέπει σε πολύτιμη πηγή ενέργειας.

Η σύνθεση του ελαιοπυρήνα

Καθώς οι ελιές υφίστανται σχολαστική επεξεργασία για τη δημιουργία του πολυπόθητου ελαιολάδου, το προϊόν που απομένει και δεν είναι κατάλληλο για το τραπέζι μας, βρίσκει νέο σκοπό μέσα στο πυρηνελαιουργείο. Αυτό το υποπροϊόν που «ξεμένει» στα ελαιοτριβεία είναι ο ελαιοπυρήνας, ο οποίος αποτελεί την βάση για την παραγωγή πυρηνέλαιου.

Ο ελαιοπυρήνας αποτελείται από ένα μοναδικό μείγμα πυρηνελαίου (περίπου 5%), πυρηνοξύλου (περίπου 45%) και νερού (περίπου 50%). Η παραγωγή του πυρηνελαίου περνά από δύο βασικά στάδια: τη διαδικασία ξήρανσης και τη διαδικασία απόσταξης.

Κατά τη διαδικασία ξήρανσης, ο ελαιοπυρήνας τοποθετείται σε μεγάλα κυλινδρικά ξηραντήρια που θερμαίνονται και περιστρέφονται. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί το υψηλό ποσοστό νερού που περιέχει, διευκολύνοντας έτσι την εξαγωγή του πολύτιμου πυρηνέλαιου.

Η απόσταξη του πυρηνέλαιου

Κατά το δεύτερο στάδιο επεξεργασίας, λαμβάνει χώρα η απόσταξη του πυρηνέλαιου. Ο ξηραμένος πλέον ελαιοπυρήνας υποβάλλεται σε διαδικασία εκχύλισης και απόσταξης. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή του πυρηνέλαιου, το οποίο έχει σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και χρησιμοποιείται κυρίως ως τρόφιμο αφού πρώτα εξευγενιστεί στις ραφιναρίες.

Αφού παραχθεί το πυρηνέλαιο, το υπόλειμμα συλλέγεται και βρίσκει και αυτό τη θέση του στον κύκλο της βιωσιμότητας. Πρόκειται για το πυρηνόξυλο, ένα εξαιρετικό καύσιμο με υψηλή θερμαντική ικανότητα.

Πυρηνόξυλο: Μια οικονομική και οικολογική πηγή ενέργειας

Το πυρηνόξυλο αποτελεί μια σημαντική πηγή καύσιμου φυτικής βιομάζας. Ανήκει στην κατηγορία των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσφέροντας μια αειφόρο εναλλακτική λύση στο πετρέλαιο. Η χρήση πυρηνόξυλου σε λέβητες βιομάζας συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού προέρχεται από οικολογικές πηγές.

Υπάρχουν τρία (3) βασικά προνόμια που τοποθετούν το πυρηνόξυλο ανάμεσα στις κορυφαίες εναλλακτικές πηγές ενέργειας:

  • Αποδοτικότητα: Σύμφωνα με έρευνες και αναλύσεις που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) τα τελευταία 2 χρόνια σε περισσότερα από 200 είδη βιομάζας, το πυρηνόξυλο κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις του καταλόγου με τα κορυφαία βιοκαύσιμα.
  • Οικονομία: Αποτελεί μια από τις οικονομικότερες λύσεις για οικιακή θέρμανση, αφού, σύμφωνα με έρευνες, το κόστος θέρμανσης ενός νοικοκυριού σε σχέση με το πετρέλαιο, μειώνεται έως και 3 φορές.
  • Οικολογία: Έχει εξαιρετικά χαμηλή, έως μηδαμινή περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο συνήθως συμβάλλει στη δημιουργία όξινης βροχής. Επιπλέον, το πυρηνόξυλο δεν περιλαμβάνει τοξικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα, τα οποία δρουν επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι η καύση του έχει αρνητικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, συνεπώς δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και δεν επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υποστήριξη της τοπικής οικονομίας

Η Κ. Χατζέλης Α.Ε. διαθέτει πυρηνόξυλο φετινής εσοδείας (2023-2024) με χαμηλή υγρασία που το καθιστά ιδανικό για θέρμανση κατοικιών, θερμοκηπίων, ξενοδοχείων και λοιπών μονάδων. Με αυτήν την επιλογή, όχι μόνο προσφέρεται μια αποδοτική εναλλακτική στην ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα ενισχύονται οι τοπικές επιχειρήσεις του Νομού Λακωνίας.

Όσο οι συζητήσεις γύρω από την οικονομία και την βιωσιμότητα πληθαίνουν, το πυρηνελαιουργείο μετατοπίζεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δίνοντας νέα πνοή και αξία ακόμη και στα πιο «ταπεινά» υποπροϊόντα της ελιάς, η Κ. Χατζέλης Α.Ε. αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην αξιοποίηση του ελαιοπυρήνα και του πυρηνόξυλου και προσφέρει σε όλους μας πολύτιμες εναλλακτικές προς τη μείωση της εξάρτησης από τα παραδοσιακά καύσιμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις