ΑΡΚΑΔΙΑ. Τα Μαγούλιανα Αρκαδίας βρίσκονται στην «καρδιά» του Μαινάλου και εκεί βρίσκεται ένα ιστορικό κτίριο, δείγμα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής το οποίο είχε χτιστεί το 1927 μετά από εράνους, που συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα από την Άννα Μελά, την αδερφή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά προκειμένου να στεγαστεί ένα νοσοκομείο.

Το κτίριο θεωρείται κόσμημα για την περιοχή, με βαριά ιστορία. Λειτούργησε για δέκα χρόνια, έως ότου ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη και δε χρειαζόταν πλέον να νοσηλεύονται εκεί όσοι στρατιώτες έπασχαν από φυματίωση, στρατιώτες από τους Βαλκανικούς πολέμους και την εκστρατεία στη Μικρά Ασία.

«Θεωρείτο από τα αρτιότερα σανατόρια της νοτιοανατολικής Ευρώπης στη λειτουργία του και εγκαταλείφθηκε πλήρως το 1938 και όταν μεταφέρθηκαν πια τα σανατόρια στη θάλασσα. Μέχρι το 2014 ήταν κλειστό, όταν αποφασίστηκαν κάποιες αποκρατικοποιήσεις και βγήκε σε πλειστηριασμό από το κράτος. Ως παιδί ερχόμουν εδώ και παίζαμε με τους φίλους μου και πάντα είχα στο μυαλό μου να το κάνω ένα ξενοδοχείο. Μετά από εννιά χρόνια το όνειρο μου πραγματοποιήθηκε, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή. Είναι μνημείο διατηρητέο», όπως αναφέρει στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3, ο Ευστράτιος Μπατάγιας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις