Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΚΑΛΑ. Στην περιοχή «Ξηροκάμπια» της Δ.Κ. Σκάλας, κατόπιν αποφάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δρομολογείται η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) αλλά και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που θα εξυπηρετεί το σύνολο της Π.Ε Λακωνίας.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα, έχοντας με το μέρος της την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, τους τοπικούς φορείς αλλά και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, αντιτίθεται σφόδρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η τοποθεσία του έργου, «...βρίσκεται πάνω στο μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της Νότιας Πελοποννήσου».

Ειδικότερα, «...πάνω από τις πηγές του υπόγειου προστατευόμενου υδατικού συστήματος Σκάλας (GR300180A7), σε απόσταση 430 μέτρων από την κοίτη του Ευρώτα και εντός ζώνης NATURA (GR2540003)».

Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, με τεράστιο προσωπικό, αλλά και, γιατί όχι, οικονομικό κόστος μα και αταλάντευτη αποφασιστικότητα, καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια να ακυρώσει την απόφαση.

Ο Σωτήρης Ζουμπούκος και η Μαρίκα Κυριακάκου, εκπρόσωποι της Επιτροπής, περιγράφουν στην κάμερα του notospress.gr, εκτός των άλλων, ποια είναι η δική τους πρόταση για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων, ποια η διαφορά στη φιλοσοφία της δικής τους πρότασης και πώς σκοπεύουν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους από εδώ και πέρα.

Οι κάτοικοι, όπως τονίζουν, έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον τόπο τους, θέλουν να παραμείνουν και να προοδεύσουν σε αυτόν, σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν λάθος επιλογές να οδηγήσουν σε οικονομικό μαρασμό και οικολογική υποβάθμιση. Απευθύνονται μάλιστα στους κ.κ. Νίκα, Αργειτάκο και Βέρδο.