ΣΠΑΡΤΗ. Με την μεγάλη υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή τιμώνται τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάσταση του 1821.

Έτσι, η Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, κεντρική Λεωφόρος της Σπάρτης, στολίστηκε με 20 μοναδικές, καλλιτεχνικές φωτογραφίες, εκτυπωμένες σε καμβά διαστάσεων 2 μέτρων, όπου κάθε μια τους διηγείται μία ξεχωριστή ιστορία της περιόδου του 1821 από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τον χορό του Ζαλόγγου και το Κρυφό Σχολειό, μέχρι την Έξοδο του Μεσολογγίου αλλά και τον Ιερό Λόχο του Υψηλάντη.

Όπως αναφέρει ο κ. Περγαντής, οι φωτογραφίες αποτελούν ένα μικρό μέρος μίας μεγάλης ατομικής έκθεσης φωτογραφίας με θέμα το 1821, για την οποία εργάζεται συστηματικά πάνω από 4 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν φωτογραφηθεί περισσότερα από 1.000 άτομα από όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται άνθρωποι από διαφορετικούς Συλλόγους της Ελλάδας, με τον γνήσιο οπλισμό και κειμήλια της εποχής του 1821 ενώ σε μερικές εμφανίζονται και Σπαρτιάτες.

Στο «Κρυφό Σχολειό», απεικονίζονται παιδιά της πόλης της Σπάρτης και ο πάτερ Λάζαρος Σκάγκος,.

Στην «Έξοδος του Μεσολογγίου», η κα Μαρία Ζαραφωνίτη με τον μικρό Πέτρο - Περσέα Δικαιάκο.

Ο φωτογράφος συνεργάστηκε και με Συλλόγους της πόλης, όπως ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Σπάρτης, ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών-Εθίμων «Η Πυρρίχη» και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης.

Αξιοπρόσεκτο, πως η έκθεση πλαισιώνεται από τις πολεμικές σημαίες των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας που ξεσηκώθηκαν το Εικοσιένα.

Η έκθεση θα πάρει τον δρόμο της για να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, ενώ στη Σπάρτη θα παραμείνει έως και τον Μάιο.