ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Παύλος Μαρινάκης μίλησε αποκλειστικά για την οικονομική επικαιρότητα, τα ζητήματα της ακρίβειας αλλά και για τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης με αναφορά στην Πελοπόννησο, δηλώνοντας τα εξής: «Πριν ακόμα ξεσπάσει η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των αγροτών με 20 μέτρα που ανακουφίζουν τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής.

Ήδη από το 2021 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%, ενώ, μεταξύ άλλων, μειώσαμε από το 24% στο 13% τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, μειώσαμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και ενεργοποιήσαμε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου.

«Το κάθε ένα όμως από τα επιμέρους μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα έχει την αξία του»

Αυτό δεν σημαίνει ότι καταφέραμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Και όποιος ισχυριστεί ότι μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα με το πάτημα ενός κουμπιού, απλά κοροϊδεύει τον αγροτικό κόσμο. Το κάθε ένα όμως από τα επιμέρους μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα έχει την αξία του. Και όλα μαζί μετριάζουν τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η πρωτογενής παραγωγή. Ωστόσο, η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της πατρίδας μας καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές για την αγροτική παραγωγή, καθώς και η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση που αυξάνει το κόστος παραγωγής, έφερε ακόμα πιο μπροστά τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

«Η παραγωγική αλυσίδα πηγαίνει χέρι- χέρι με την εθνική ανάπτυξη»

Σε όλες τις εισαγόμενες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι η ελληνική Πολιτεία μπορεί και στέκεται δίπλα στους πολίτες. Και ότι κρατάει, πάντοτε, ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες και τους φορείς που τους εκπροσωπούν. Το έπραξε στις καταστροφές της Θεσσαλίας και του Έβρου στηρίζοντας τους πλημμυροπαθείς και τους πληγέντες αγρότες, θα συνεχίσει να το πράττει για όλους τους αγρότες σε όλη την επικράτεια. Για εμάς η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής αλυσίδας πηγαίνει χέρι- χέρι με την εθνική ανάπτυξη.

«Η Πελοπόννησος είναι μια περιφέρεια με ξεχωριστές αναπτυξιακές δυνατότητες»

Ειδικά στην Πελοπόννησο, μια περιφέρεια με ξεχωριστές αναπτυξιακές δυνατότητες, όπου παράγονται μοναδικής ποιότητας ανταγωνιστικά προϊόντα, που ανοίγονται στις διεθνείς αγορές, στηρίζουμε πολλαπλά τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, αλλά και κάθε επιτηδευματία που θέλει να προκόψει στον τόπο του. Όχι μόνο με τις οριζόντιες παρεμβάσεις, αλλά και με μεγάλα έργα υποδομής που ήδη υλοποιούνται στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, ένα εμβληματικό έργο που προχωρά με μεγάλη ταχύτητα και θα συμβάλει στην ασφάλεια των μετακινήσεων αλλά και την διευκόλυνση των εμπορικών μεταφορών, ο οδικός άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, και ο σχεδιασμός της Βελτίωσης της 9 ης Εθνικής Οδού.

«Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Ενώ παράλληλα, ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πελοποννήσου με την υλοποίηση δεκάδων ακόμα σύγχρονων και αξιόπιστων έργων, όπως η κατασκευή φραγμάτων, η ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων στη λίμνη Τάκα που αναμένεται να ωφελήσουν περισσότερους από 21.000 αγρότες και τις Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων για τη βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και την ταμίευση χειμερινών απορροών. Παράλληλα, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα αφήσει στο παρελθόν οριστικά τη διαχείριση σε παράνομες χωματερές, καθώς και δεκάδες ακόμα μεγάλα και μικρά έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και το τουριστικό προϊόν που παράγει η Πελοπόννησος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις