Στην Βουλή καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αλέξης Χαρίτσης να απαντήσει για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του Φιλιατρινού φράγματος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του Φιλιατρινού φράγματος. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε εφ όσον οι 2 προηγούμενες ερωτήσεις του Αλέξη Χαρίτση για το ίδιο θέμα, παρέμειναν από τον Υπουργό αναπάντητες.

Ένα έργο - ανάσα για τους αγρότες του κάμπου της Τριφυλίας, το Φιλιατρινό Φράγμα θα προσφέρει λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας, αφού με την ολοκλήρωση και λειτουργία του εκτιμάται ότι θα αρδεύει 34.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Το Φράγμα που συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια από το 2006 που εκπονήθηκε η πρώτη αναγνωριστική μελέτη με συνολικό προϋπολογισμό 35,3 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017, παραμένει όμως ένα έργο «κέλυφος» εφ όσον παραδόθηκε χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι κατασκευές των απαραίτητων δικτύων διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των αγροτεμαχίων.

Τον Ιούλιο του 2019 η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων εντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45,8 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, η τύχη του έργου αγνοείται.

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου. Και όλα αυτά ενώ οι προθεσμίες που θέτουν οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ 2014-2020 «τρέχουν», καθώς το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2023 το αργότερο.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται ακόμη για να παραδοθεί επιτέλους ολοκληρωμένο το έργο.

Πιθανότατα η συζήτηση της ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα.