Ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις απαραίτητες κατασκευές της διώρυγας

ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Σημαντικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν στη Διώρυγα Κορίνθου, όπως έγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, σε ανάρτησή του στo Facebook.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και από τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, να βοηθήσει το υπουργείο Υποδομών στο θέμα των κατολισθήσεων της διώρυγας της Κορίνθου.

Πράγματι, συνεχίζει ο υφυπουργός, ανταποκρίθηκαν άμεσα, με αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα να διενεργήσει αυτοψία στη διώρυγα κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών. Οι τεχνικοί υπογράμμισαν την ανάγκη να πραγματοποιηθεί άμεσα τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη και εκτίμησαν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες και στην συνέχεια εργασίες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-9 εκατ. ευρώ.

«Για να μπορέσει όμως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά, απαιτείται αρχικά να υπάρξει αρμοδιότητά του, συνεπώς θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) το οποίο ήδη δρομολογείται» σημειώνει ο κ. Δήμας.

Λόγω των συνθηκών – προσθέτει ο ίδιος – ζήτησε από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «με βάση πάντοτε στις επιστημονικές αναλύσεις» όπως υπογραμμίζει.

«Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο καθηγητής κ. Λέκκας και ο γενικός διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος, η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Ακόμη, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις μελέτες και τις απαραίτητες κατασκευές της διώρυγας Κορίνθου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τέλος, ο υφυπουργός γνωστοποιεί πως για την πορεία των επεμβάσεων στη διώρυγα, ενημέρωσε και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, όπως επίσης και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή.

Ειδήσεις σήμερα:

Εξαδάκτυλος: «Η Λακωνία δεν είναι έτοιμη για να βγει από τα αυστηρά μέτρα!»

Έκρηξη αγγελιών για πώληση ξενοδοχείων και στην Πελοπόννησο

Καλαμάτα: 35χρονη έπεσε από μπαλκόνι 5oυ ορόφου

Κάηκε αυτοκίνητο στο κέντρο της Σπάρτης! (video)

Η Εστίαση της Καλαμάτας ζητά μέτρα στήριξης, μέσω Χαρίτση!

Ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές του Φλέρτ από την Σεξουαλική Παρενόχληση ή θα μπλέξεις;

Παγετός σκέπασε τις καλλιέργειες της Αργολίδας (video)