ΓΕΡΑΚΙ. Με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χρηστάκη και μέλη του Δ.Σ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου συναντήθηκε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Σταύρος Αραχωβίτης, το Σάββατο 10/4, κατά την επίσκεψή του στο Γεράκι Λακωνίας.

Τον βουλευτή συνόδευσε κλιμάκιο του κόμματος, αποτελούμενο από το μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας Περικλή Λαμπρινό και τον Αντ. Μάντη, μέλος του Αγροτικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας.

Η ποικιλία Καλαμών στο προσκήνιο

Στο προσκήνιο, όπως είναι φυσικό, βρέθηκε το φλέγον ζήτημα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης συζήτησε και ανέλυσε με στοιχεία το τι συμβαίνει με την ονομασία της Ποικιλίας Καλαμών και παρουσίασε όλο το ιστορικό.

Μάλιστα, παρέδωσε όλη την σχετική τεκμηρίωση στο Δ.Σ του Συνεταιρισμού.

Ανέφερε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:

«Το έτος 2000 εγγράφηκε στον Διεθνή Κατάλογο Ποικιλιών ως συνώνυμο, η ποικιλία “ελιά Καλαμάτας” με την ποικιλία “ελιά Καλαμών”.

Συνεπώς, από το 2000 οποιοσδήποτε στον πλανήτη καλλιεργούσε ένα δέντρο ποικιλίας Καλαμών ή Καλαμάτας μπορούσε να πουλάει σε όλες τις αγορές του κόσμου καρπό από αυτήν την ποικιλία ως “Kalamata olives variety”».

Προσθέτοντας:

«Σε όλο τον κόσμο βέβαια, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί στην ΕΕ υπάρχει κατοχυρωμένο και προστατευμένο το ΠΟΠ Καλαμάτα το οποίο, σημειωτέον, κατοχυρώθηκε στην ΕΕ το 1996.

Το ΠΟΠ όμως δεν αφορά ποικιλία, δηλαδή τον καρπό, αλλά το προϊόν που φτάνει στο τραπέζι μας με βασικό συστατικό τον καρπό της ποικιλίας.

Συνεπώς η απόφαση Αποστόλου δεν επηρεάζει το ΠΟΠ.

Η απόφαση Αποστόλου έδωσε το δικαίωμα στους Λάκωνες αγρότες και σε όλους τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών να πωλούν την σοδιά τους ως ελιές Καλαμάτας, δικαίωμα που είχαν όλοι εκτός ΕΕ από το 2000».

Τι να κάνουμε;

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, έκλεισε, υπογραμμίζοντας:

«Τι κάνουμε τώρα; Προέχει η προστασία του Έλληνα αγρότη και παραγωγού και η προστασία αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού ελληνικού προϊόντος, όπως έγινε με την ΠΟΠ φέτα».

Τι άλλο συζητήθηκε

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, εκτενώς, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των δασικών χαρτών και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής ευχαρίστησε το Δ.Σ του Α.Σ. Γερακίου για «…τον γόνιμο και εξαιρετικά παραγωγικό διάλογο».

Δ.Π.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]