ΕΛΛΑΔΑ. Στη Διακοινοβουλευτική Τηλεδιάσκεψη της Κομισιόν συμμετείχε την Τρίτη 13/4, ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, ως εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου στη 2η θεματική ενότητα της τηλεδιάσκεψης.

Το θέμα της ενότητας ήταν: «Καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 – Δημιουργία ισχυρότερης ευρωπαϊκής πολιτικής υγείας», με συνδιοργανωτές την Επιτροπή Υγείας και την Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο κοινωνικός και εργασιακός αντίκτυπος της πανδημίας στην απασχόληση», αποτέλεσε το θέμα της ομιλίας του κ. Κρητικού, στην οποία και τόνισε την σημασία που πρέπει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη μέλη στην διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών απασχόλησης.

«Ιδιαίτερα τώρα που νέες μορφές απασχόλησης τείνουν να μεταβάλλουν το τοπίο των κοινωνικών και εργασιακών σχέσεων και να αποτραπεί έτσι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή των κοινωνιών μας», όπως ανέφερε.

Εργασιακές σχέσεις και κοινωνική απομόνωση

Ο κ. Κρητικός, επεσήμανε και την επίπτωση της κοινωνικής απομόνωσης που έχει επιβάλλει αυτή η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, αλλαγή που δημιουργεί ζητήματα και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η τοποθέτηση του Νεοκλή Κρητικού στη Διακοινοβουλευτική έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ να θέσει την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ υψηλά στις προτεραιότητές της, και αυτό διότι η κρίση της πανδημίας έπληξε σκληρά την απασχόληση.

Η αναστολή ή ο περιορισμός ευρύτατου φάσματος οικονομικών δραστηριοτήτων, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, είχε άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση, τόσο στην ευρύτερη κοινωνική όσο και στην καθαυτό εργασιακή της διάσταση.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι ακόμη νωρίς να σταθμισθούν επακριβώς σε όλη τους την έκταση.

Είναι δεδομένο ότι η επιτάχυνση της «δίδυμης μετάβασης», δηλαδή του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της εργασίας.

Νέες μορφές απασχόλησης τείνουν να μεταβάλλουν το τοπίο των κοινωνικών και εργασιακών σχέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τηλεργασία, την οποία είδαμε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα σε όλες τις εταιρείες, αλλά και στην εκπαίδευση.

Τίθεται επομένως ζήτημα κανονιστικής ρύθμισης των νέων σχέσεων εργασίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποτραπεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή των κοινωνιών μας.

Ταυτόχρονα, σε ευρύτερο πλαίσιο, κατά την πανδημία αναδεικνύονται καινούριες προκλήσεις όσον αφορά το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ των πολιτών, τη σύγχυση των ορίων μεταξύ προσωπικού και εργασιακού χρόνου, καθώς και σύνθετα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Εν κατακλείδι, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από την ανεργία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς διαμόρφωσε τον Κανονισμό «SURE», εντούτοις συνεχίζει να αποτελεί μείζον διακύβευμα για αυτήν, η διαφύλαξη και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, μέσα στις πρωτόγνωρες περιστάσεις που δημιουργεί η πανδημία.

Οι αποφάσεις της θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία με το καθεστώς της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ισορροπία η οποία περιγράφεται στοχευμένα στη φετινή Ετήσια Έκθεση Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Επιτροπής».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]