ΕΛΛΑΔΑ. Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»:

Έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατ. εμβολιασμοί και το 34,20% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση.

Πραγματοποιούνται ανά ημέρα με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7ημερών 97.336 εμβολιασμοί.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνουν τα 3,57 εκατ. Η συμμετοχή στα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνει το 97%.

Αύξηση εμβολιαστικών κέντρων και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους. Με τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε περισσότερα από 1.500 ανά την επικράτεια. Ολοκλήρωση νέων εμβολιαστικών κέντρων στη Ρόδο και στην Κέρκυρα.

Εκκίνησε η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Oι εμβολιασμοί σε 69 νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες.

Εκκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του Ε.Σ.Υ..

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας τα συνολικά κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 25η θέση στην Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 19η θέση στη Ε.Ε. των 27.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, την επαναφορά της κανονικότητας, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

Διαθέσιμες μέσω του gov.gr είναι δύο επιπλέον βεβαιώσεις σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19, για θετικό και αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο, επίσημα έγγραφα που μπορούν να αξιοποιηθούν για κάθε νόμιμη χρήση.

Εκκίνηση προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Παράταση της προθεσμίας αναστολής είσπραξης και παράτασης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως τις 31/12/2021.

Απαλλαγή από την καταβολή του συνολικού ή του 40% του μισθώματος για τον Απρίλιο.

Παράταση υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ» έως 31 Μαΐου και ενσωμάτωση νέων ευνοϊκών χαρακτηριστικών στο πρόγραμμα.

Νέο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων «Επιδότηση Παγίων Δαπανών».

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Παράταση για δύο μήνες της διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας και τρίμηνη παράταση αποφάσεων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Εξάμηνη οριζόντια παράταση, λόγω της πανδημίας, στην υποβολή της αίτησης πρώτης πληρωμής των δικαιούχων για το υπομέτρο 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020.

Εκκίνηση προγράμματος ενίσχυσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Παραρτημάτων Χρονίων Παθήσεων και Παραρτημάτων ΑμεΑ των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στα οποία παρέχονται υπηρεσίες κλειστής φροντίδας σε ηλικιωμένους.

Ανακοίνωση νέας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τους εργαζομένους στον τουρισμό και καθορισμός πλαισίου και χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών.

Aναρτήθηκε η Νέα Δράση ΕΠΑνΕΚ: «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών» - Επανεκκίνηση Εστίασης που στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.

Θέσπιση υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, με εξαρτημένη σχέση εργασίας και πρόβλεψη δυνατότητας προμήθειας και για δημοσίους υπαλλήλους που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεργασίας.

Δια ζώσης επαναλειτουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για όλους τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, με δήλωση αυτοδιαγνωστικού τεστ παράλληλα με τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα. Σταδιακή δια ζώσης επαναλειτουργία για Κολλέγια, Ι.Ε.Κ., Σ.Δ.Ε..

Παράταση σχολικού έτους έως και τις 25-6-2021 για τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και τις 11-6-2021 για τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών παροχής πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και Ψυχολογικής Υποστήριξης για υποψήφιους και τις οικογένειές τους σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.

Δυνατότητα διενέργειας, με φυσική παρουσία, από 10-5-2021, πρακτικών ασκήσεων και από 15-5-2021, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων στα Α.Ε.Ι.. Δυνατότητα για εξ αποστάσεως ή δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα Α.Ε.Ι..

Οδικός Χάρτης επαναλειτουργίας των χώρων σύγχρονου πολιτισμού συνοδευόμενος από προτεινόμενα υγειονομικά μέτρα, για την επανέναρξη λειτουργίας των μουσείων, των θερινών κινηματογράφων και των υπαίθριων χώρων θεάματος-ακροάματος.

Επετράπη η διενέργεια μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης για διπλώματα οδήγησης όλων των κατηγοριών, με την προϋπόθεση της τήρησης συγκεκριμένων μέτρων ασφάλειας.

Λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και σε όσες κατηγορίες και αθλήματα, ομαδικά ή ατομικά, έχουν προγραμματισμένες διοργανώσεις κατά την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών παίδων-εφήβων-νέων και κορασίδων-νεανίδων.

Καταβλήθηκε σε 1.403 δικαιούχα ερασιτεχνικά σωματεία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, η β’ φάση της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Συνολικά έχουν καταβληθεί 13,268 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στήριξης της εθνικής οικονομίας, της αγοράς και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος:

Κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας (Stability Programme).

Με το Ν 4799/2021 θεσμοθετήθηκαν η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα, η μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, ορίζεται το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέας ωρίμανσης των έργων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο Οδηγίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας Πειραιώς, με μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές και με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ν. 4797/2021 Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες και λοιπές διατάξεις.

Έναρξη της τουριστικής περιόδου με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της μετάδοσης της πανδημίας, ενώ η χώρα τιμήθηκε με τη διάκριση Global Champion Award for Covid-19 Crisis Management του World Travel & Tourism Council (WTTC).

Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.

Υπουργική Απόφαση για τα Πολιτικώς Εκτιθέμενα Πρόσωπα για την ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Κοινή Υπουργική Απόφαση με φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Standard & Poor's, σε BB με θετικές προοπτικές και αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών κατά μία βαθμίδα.

Άντληση από τον ΟΔΔΗΧ 3 δισ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, με έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Χάρη στο πρόγραμμα Γέφυρα και στα λοιπά μέτρα στήριξης, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχει σταθεροποιηθεί στα μεγέθη του Δεκεμβρίου 2020 παρά την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και τη λειτουργία του Κράτους:

Κατάθεση και εκκίνηση συζήτησης στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση ο οποίος διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α. και διορθώνει αστοχίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Ολοκλήρωση των τεχνικών προδιαγραφών του Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη του πρώτου επιπέδου της Λειτουργικής Ταξινόμησης στον Προϋπολογισμό του 2022.

Υιοθετήθηκε το σχέδιο δράσης για την Εθνική Στρατηγική για τις Δημόσιες Συμβάσεις περιόδου 2021-2025.

Θέση σε δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο την εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων.

Με τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης στο Κτηματολόγιο.

Σε περισσότερους από 200 ανέρχονται πλέον οι Δήμοι της χώρας που έχουν ενταχθεί στο myKEPlive. Μέσα σε δέκα μήνες, 249 Κ.Ε.Π. από 201 Δήμους της επικράτειας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και 1.215 υπάλληλοι των Κ.Ε.Π. έχουν εκπαιδευτεί στον χειρισμό της πλατφόρμας.

Ολοκληρώθηκε η διάθεση 110.000 αδειών λογισμικού σε φορείς του Δημοσίου (Κεντρικής, Γενικής Κυβέρνησης και Ανεξάρτητες Αρχές) μέσω Enterprise Agreement, υλοποιώντας το σχετικό έργο που διενέργησε η ΚτΠ Α.Ε. και ανέλαβε ο Ο.Τ.Ε. (συνολικού προϋπολογισμού 28,43 εκατ. ευρώ).

Προκηρύχθηκε από την ΚτΠ διαγωνισμός για τη σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο (προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ) για παροχή 100.000 απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών που θα διαθέσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε πολίτες, επαγγελματίες και άλλους πληθυσμούς-στόχους.

e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την αυτοματοποιημένη απογραφή «Νομικού προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών», μέσω διασύνδεσης με το ΓΕΜΗ.

Ήδη 612 διαδικασίες περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη μορφή (reg-diavlos.gov.gr), του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών.

Ενεργοποιήθηκε η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (E.Π.ΑΘΛ.Α.) www.epathla.gov.gr.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και την Εκπαίδευση:

Νόμος για την αναμόρφωση του οικογενειακού Δικαίου (συνεπιμέλεια) ο οποίος επιπλέον περιλαμβάνει διατάξεις για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Επεξεργασίας Δεδομένων JuStStat και για την επιχειρησιακή λειτουργία του άυλου συναινετικού διαζυγίου.

Επεκτάθηκε η παραγωγική λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληροφόρησης για το Στάδιο Ποινικής Δικογραφίας (ροή μήνυσης), στις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, καθώς και στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας.

Διαθέσιμη για τον Άρειο Πάγο και ακόμα οκτώ δικαστικά καταστήματα η έκδοση και παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων μέσω του gov.gr.

Λειτουργία στα Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης Ειδικών Τμημάτων στα οποία εκδικάζονται υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ και στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης οι εν λόγω υποθέσεις εξυπηρετούνται μέσω ειδικού πινακίου.

Δημιουργία 50 νέων Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούσαν, προστίθενται 9 και 41, αντίστοιχα (σύνολο 112).

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Βραβείο Εκπαίδευσης για την Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη όσον αφορά στην Ποιότητα και τις Καλές Πρακτικές στην Ευρώπη από το GENE (Global Education Network Europe). Τιμητική διάκριση για το πρόγραμμα «Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο».

Πανελλαδικές εξετάσεις: Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον αριθμό εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα ακαδ. έτους 2021-22 και για συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ίδρυση 9 Νηπιαγωγείων Δήμου Αθηναίων (εφαρμογή δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης).

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις-αποκρατικοποιήσεις:

Ψηφίστηκε στη Βουλή η κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό-Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε..

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης των 14 αεροδρομίων της FRAPORT.

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΕΡΓΟΣΕ για την προώθηση έξι ταυτόχρονων μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που θα συνδέσουν τα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ξεκινά διαγωνισμός για την εύρεση συμβούλου ο οποίος θα παράσχει τεχνική υποστήριξη για τα έξι έργα.

Επτά επενδυτικά σχήματα στην επόμενη φάση για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Τουρισμός: Παράταση παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης του υφιστάμενου χωροθετημένου ξενοδοχειακού τουριστικού λιμένα μπροστά από το ξενοδοχείο «PORTO BELLO» στην Καρδάμαινα Κω και προκήρυξη διενέργειας Ηλεκτρονικών Ανοικτών Πλειοδοτικών Διαγωνισμών (e-auctions), για την μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτων στην παραλία Καλλιθέας του Δήμου Κατερίνης.

Υπουργική Απόφαση για την υποκατάσταση του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ακτίου-Βόνιτσας ως φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα Βόνιτσας.

Έργα με στόχο, ιδίως, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών συνολικού ύψους πλέον των 50 εκατ. εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κατά τον μήνα Μάιο.

Τριάντα δύο επενδυτικά σχέδια από τη Βόρειο Ελλάδα, με ποσό επιχορήγησης 41,8 εκατ. ευρώ, υπάγονται στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2019.

Ψήφιση του Νόμου για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

Δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, προϋπολογισμού 805 εκατ. ευρώ για τα καθεστώτα ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» (7ος κύκλος) και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» (5ος κύκλος) υπεγράφησαν και δημοσιεύθηκαν.

Δημοσιεύθηκε στις 18/5/2021 η Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας-Συνεργατικοί Σχηματισμοί-Δικτυώσεις», η οποία στοχεύει στη δημιουργία μόνιμων / σταθερών διεπιχειρησιακών συνεργασιών και στη δημιουργία της κρίσιμης μάζας που απαιτείται για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις υποδομές, το περιβάλλον και την ενέργεια:

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ., κατασκευαστικού κόστους 1,32 δισ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως έργο με Σύμβαση Παραχώρησης.

Τροποποιήθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για το συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού «Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», ενώ η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.

Σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας -Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας με τη θέση εκτός λειτουργίας του παλαιότερου εν ζωή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη (Καρδία ΙV), ενώ ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών με πόρους ύψους 800 εκατ. ευρώ. Από αυτά περί τα 450 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν από τους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, ενώ τα υπόλοιπα 300 έως 350 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε δράσεις όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αποκλειστικά για τις ανάγκες των νησιών.

Εκκινεί το πρόγραμμα υπογειοποίησης του εναερίου Δίκτυου-του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύζευξη με την Ιταλία μέσω της Ελλάδας για τη Βουλγαρική Αγορά Επόμενης Ημέρας της Βουλγαρίας. Η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία θα επιφέρει όφελος άνω των 20 εκατ. ετησίως.

Δημοσιεύτηκαν οι διακηρύξεις για την 1η και 2η Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας.

Διευθετήθηκε η μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων Γορτυνίας και Αιγιαλείας σε αδειοδοτημένους χώρους, ώστε να πάψει η διάθεσή τους στους ΧΑΔΑ και να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών:

Κατάρτιση προσχεδίου νόμου για τη μετάβαση της επικουρικής ασφάλισης σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ολοκλήρωση των συνοδευτικών οικονομικών μελετών.

Θετική γνωμοδότηση από την Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την επέκταση τριών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ανακοίνωση προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2021-2022 (ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ).

Προκήρυξη δημόσιου ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής-συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης κατά τις σχολικές χρονιές 2021-2022, 2022-2023, με δικαίωμα προαίρεσης για 2023-2024.

Ολοκλήρωση υποβολής αιτήσεων για το διαδικτυακό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ στην κυβερνοασφάλεια, σε συνεργασία με την CISCO με μεγάλη επιτυχία.

Προκήρυξη και έναρξη υποβολής αιτήσεων για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες» (2.900 ωφελούμενοι), το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και το ανασχεδιασμένο «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» για 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες.

Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων χορήγησης επιδόματος στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Voucher 20 ευρώ σε ανέργους ως 24 ετών για την προμήθεια βιβλίων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων αναδρομικής υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ οι οποίες διαμορφώνονται στα 9,01 ευρώ/MWh για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και για τους αγρότες.

Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη με 6 Μ.Ε.Θ. Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με δωρεά της NESTLE ΕΛΛΑΣ.

Οικονομική ενίσχυση για ανάδοχες οικογένειες, διεύρυνση ηλικιακών ορίων, νέα πλατφόρμα ενημέρωσης.

Συστάθηκε Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, για την καταγραφή, ιδίως για το σκοπό της βέλτιστης παροχής υπηρεσιών υγείας, ως διακριτής κατηγορίας των ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία.

Συγκροτήθηκε Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία.

Λειτουργία Μονάδας Τηλεψυχιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης.

Λειτουργία της πρώτης ψυχιατρικής κλινικής για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα, δυναμικότητας επτά κλινών, στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.

Clawback: Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για επιτρεπόμενα όρια δαπανών ΕΟΠΥΥ και την προείσπραξη ποσοστού 70%, ολοκλήρωση υπολογισμού ποσών του φαρμακευτικού rebate και Clawback για το 2020.

Υιοθέτηση Στρατηγικού Σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς 2021-2023 του Υπουργείου Υγείας. Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πλάνο Κεντρικοποίησης Προμηθειών για τα έτη 2021-2022 και προχωρούν διαγωνισμοί για την επίτευξη του στόχου 30%.

Πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς, για πρώτη φορά στην χώρα, οι εξετάσεις 2.176 αλλοδαπών αλλογενών για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της Ψηφιοποίησης του Κράτους:

Διαθέσιμη η εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού (iRantevou) του Υπουργείου Εσωτερικών όπου, στην παρούσα φάση, έχουν ενταχθεί οι Υπηρεσίες του Ειδικού Ληξιαρχείου.

Ενημέρωση, από φέτος, των υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων, μέσω γραπτού μηνύματος, για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Λειτουργία πλατφόρμας για τις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές/ μετακινήσεις για ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στην περαιτέρω επέκταση του myConsulLive με την προσθήκη 21 επιπλέον Πρεσβειών και προξενικών Αρχών σε 15 χώρες προχωρούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε πολίτες και ομογενείς στις περιοχές αυτές να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται και μέσω βιντεοκλήσης.

Σε λειτουργία η υπηρεσία «Συστηθείτε-KYC (Know Your Customer)» που αφορά στη διευκόλυνση της υποχρέωσης ανανέωσης της δήλωσης στοιχείων από τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών, με αυτόματη διαβίβαση δικαιολογητικών.

Διατίθεται πλέον ψηφιακά από το ktimatologio.gov.gr το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου. Όλη η διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες συναλλαγές των πολιτών με το Κτηματολόγιο.

Σε ό,τι αφορά στις πρωτοβουλίες και δράσεις στους τομείς της Εθνικής Άμυνας, της Ασφάλειας και της Πολιτικής Προστασίας:

Σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το πρώτο ελικόπτερο Aegean Hawk S-70, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης και αναβάθμισής του στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α..

Δημοσίευση ηλεκτρονικού ανοικτού, διαγωνισμού από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) για την προμήθεια τεσσάρων οχημάτων ειδικών αποστολών-επιχειρήσεων συνολικής δαπάνης 930.000 ευρώ.

Έναρξη της διαδικασίας τοποθέτησης διακριτικών που περιλαμβάνουν ατομικούς αριθμούς στις στολές αστυνομικών των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ.

Ένταξη της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρόγραμμα ERASMUS+ με σκοπό την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης.

Διορισμός Προϊσταμένης και Αναπληρωτή αυτής στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης.

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συνδρομή της ΜΟΜΚΑ στην κατασκευή του νέου Καταστήματος Κράτησης στα Ιωάννινα.

Μίσθωση ελικοπτέρων για την αντιπυρική περίοδο 2021.

Ποσά συνολικού ύψους 16,9 και 1,5 εκατ. ευρώ διατέθηκαν, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προς τους Δήμους και τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, αντίστοιχα, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Σε ό,τι αφορά την Εξωτερική Πολιτική και τη Διαχείριση Προσφυγικού-Μεταναστευτικού:

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά εδάφη και στην Ιορδανία (18 Μαΐου 2021), καθώς και στην Αίγυπτο (20 Μαΐου 2021).

Επιστροφή της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, στο Δήμο και τους δημότες της Μυτιλήνης.

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την καταβολή ενιαίου τέλους για το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2020 και τη χρηματοδότηση για αποζημιώσεις από προκληθείσες ζημίες για το έτος 2020 στους Δήμους εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών.

Διάθεση διαδικτυακής υπηρεσίας «Απόδοση και απενεργοποίηση Α.Φ.Μ. αιτούντων διεθνή προστασία» στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Χίου είναι το πρώτο νέο γραφείο που ξεκινά τη λειτουργία του στο πλαίσιο της κτιριακής αναβάθμισης της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένεται η λειτουργία των νέων γραφείων στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Σάμο και Λέσβο.

Ίδρυση με ΠΔ των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας και Διαχείρισης Μετανάστευσης στις Δομές Λέσβου, Σάμου, Χίου.

Υπεγράφη συμφωνία επιδότησης (Grant Agreement) από Ε.Ε. για τις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές σε Χίο και Λέσβο συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Ξεκίνησε η χαρτογράφηση των ενδιαφερόμενων προς εμβολιασμό πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη άλλων σημαντικών πολιτικών:

Κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την προμήθεια πέντε σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό από το Λιμενικό Σώμα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

Έναρξη υλοποίησης προγράμματος προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα με στοχευμένες παρεμβάσεις δημοσιότητας και επικοινωνίας.

Προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης μεταξύ του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Νοτίου Αιγαίου.

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την Υπουργική Απόφαση με αντικείμενο τον «Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την Προστασία των Νερών από την Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης». Ο κώδικας συντάσσεται σε εφαρμογή της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ και σε αντικατάσταση του κώδικα που έχει εγκριθεί το 2015.

Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε σειρά γεωργικών και κτηνοτροφικών τομέων και χορήγηση της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας στους τομείς της επιτραπέζιας ελιάς και των καπνών ποικιλίας Virginia.

Αποδόθηκε στο κοινό το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου.

Ξεκινάει η στήριξη της ωρίμανσης και ανάπτυξης Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στην Ελλάδα συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ: Ήδη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση «ΑΞΟΝΑΣ Α: Ωρίμανση του Οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας στην Ελλάδα» η οποία έχει ως αντικείμενο την ωρίμανση του οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο τα αποτελέσματα της Έρευνας που πραγματοποιείται στους Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς Φορείς της χώρας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις