ΕΛΛΑΔΑ. Λάβρος κατά της Κυβέρνησης και των πολιτικών επιλογών της σε οικονομία, υγεία και παιδεία, εμφανίστηκε ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Αραχωβίτης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές - στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Η συζήτηση του νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου και την επόμενη εβδομάδα εισάγεται στην Ολομέλεια.

«Ο λύκος, όχι μόνο έχει μπει στο κοπάδι, αλλά κοντεύει να εξαφανίσει και τα πρόβατα, όλα!», τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Αραχωβίτης.

Με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, ένας θεσμός με ιστορία 93 χρόνων, ένας θεσμός που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τους λιγότερο προνομιούχους, τους καταναλωτές που βρίσκουν φθηνά, φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα, αδιαμεσολάβητα, «ξηλώνεται».

Η Κυβέρνηση φέρνει ένα νόμο χωρίς αιτιολογική έκθεση, κάτι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική πρακτική

«Το νομοσχέδιο θίγει τους παραγωγούς οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο στις λαϊκές, και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς, τους οποίους η Κυβερνητική πλειοψηφία παραδέχεται ότι θέλει να τούς ωθήσει “να γίνουν επαγγελματίες”.

Όπως επίσης παραδέχεται την αδυναμία της να εξηγήσει στον κόσμο γιατί καταργεί και στέκεται απέναντι σε ένα νόμο που η ίδια ψήφισε, με τη στήριξη της Αντιπολίτευσης, ο οποίος από το 2017 έχει βάλει μία τάξη στις λαϊκές αγορές (Ν.4497).

Αντ' αυτού, φέρνει ένα νόμο χωρίς αιτιολογική έκθεση, κάτι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική πρακτική, τοποθετώντας απέναντί της σύσσωμη την κοινωνία και τους φορείς.», τόνισε ο βουλευτής.

Και υπογραμμίζει:

«Επιβάλλετε εξοντωτικά πρόστιμα και στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες. Ακόμα κι αυτοί που κράτησαν μια πιο θετική στάση στο νομοσχέδιο, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει.

Για παράδειγμα, με έξι παραβάσεις στα δύο χρόνια, δηλαδή έξι φορές να ξεχάσει ένας παραγωγός να δηλώσει ένα από τα προϊόντα του, θα επιβαρυνθεί με 3.000 € πρόστιμο και δεν φτάνει μόνο αυτό. Του ανακαλείτε τη θέση και τη δραστηριοποίηση για 6 μήνες και μετά πρέπει να περιμένει οπότε βγει διαδικασία προκήρυξης για να ξαναμπεί.

Επιπλέον για δύο παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων ανεξαρτήτως ποσού, ανακαλείται επίσης η άδειά του. Αδιανόητη αυτή η εμμονή με τις ανακλήσεις”.»

Ο νόμος θα καταπέσει…

«Ισχύουν τα ίδια στο στεγασμένο εμπόριο, οι ίδιες κυρώσεις, οι ίδιες υποχρεώσεις, οι ίδιες ποινές; Γιατί εδώ τίθεται ένα θέμα ισονομίας, γι' αυτό και ο νόμος θα καταπέσει. Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί όταν προσβληθεί για τις αρχές της ισονομίας και της ισοτιμίας.

Δεν μπορεί να ισχύουν άλλα στο υπαίθριο εμπόριο και άλλα στο στεγασμένο», συμπλήρωσε. ο.

Δείτε την τοποθέτηση του Σταύρου Αραχωβίτη στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για τις λαϊκές αγορές:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις