ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Σαφέστατη προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, να μην προχωρήσουν τη σύμβαση με τους Iσραηλινούς για την αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Καλαμάτα, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας επανειλημμένα ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος από την επόμενη κυβέρνηση, που όπως είπε θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μη διανοηθείτε να μη φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή. Να πάρουν απόφαση οι βουλευτές. Μην κρυφτείτε πίσω από το γενικότερο πλαίσιο μίας αμυντικής συμφωνίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Άμυνας, κατά τη διάρκεια της απάντησης που έδωσε ο τελευταίος σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το εν λόγω θέμα.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι η υπόθεση αυτή δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Μάλιστα, είπε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο να μην υπογράψει αυτή τη σύμβαση έχοντας στο μυαλό του ότι θα κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από κάποιο ΚΥΣΕΑ. «Γιατί την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό στη Βουλή, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης Δημοσίου χρήματος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μην ξεχνάτε ότι δεν θα είστε ισόβια στη διακυβέρνηση του τόπου με την αλαζονεία της εξουσίας που έχετε. Όποτε και αν κάνετε εκλογές θα δείτε την πραγματική δημοσκόπηση. Και μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει παραγραφή, έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα. Αυτήν την πρωτοφανή ζημία του Δημοσίου δεν θα αφήσουμε έτσι ως αυριανή κυβέρνηση», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «πατριδοκαπηλία», καθώς κατηγορούσε «αόριστα» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίζει την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. «Θα ήταν επιχείρημα άξιο λόγου, εάν δεν ήσασταν εκπρόσωπος μίας παράταξης που το 2009 χρεωκόπησε τη χώρα και την οδήγησε στα μνημόνια. Δεν σας επιτρέπουμε να σηκώνετε το δάχτυλο και να μιλάτε σε αυτήν την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας. Είναι άλλο να ενισχύεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, και άλλο να φέρεις συμφωνίες που όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου, αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το Δημόσιο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση να μην ενισχύσει και αναβαθμίσει την Πολεμική Αεροπορία. Ζητάμε να έχει ευθύνη και για το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Ζητάμε η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων να στηρίζεται στην αξιοσύνη των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα λέω να ακούει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μαξίμου ΑΕ, όπως είπε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ο πολιτικός σας προϊστάμενος, κ. Παναγιωτόπουλε», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι γνωρίζει το θέμα καλά και προσωπικά, καθώς το χειρίστηκε ως πρωθυπουργός το 2019. «Γνωρίζω λεπτομέρειες και σας προειδοποιώ. Μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το Δημόσιο». Μάλιστα, υποστήριξε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι σαν να θέλει κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο, και αντί να το αγοράσει, να δίνει σε κάποιον διπλάσιο ποσό της αξίας του και μετά να το παίρνει σε leasing.

«Ξέρετε ότι η αγορά 10-12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών έχει κόστος σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Και ότι το συνολικό κόστος υποστήριξης και αναβάθμισης δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. σε βάθος 20ετίας. Και δίνετε 2 δισ. για να αγοράσει τα αεροσκάφη μία ισραηλινή εταιρία, γιατί δεν τα έχει, και να μας τα δώσει leasing. Τι λογική έχει αυτό;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η συνολική υπέρβαση της κυβερνητικής επιλογής σε βάθος 20ετίας, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. «50 εκατ. το χρόνο υπέρβαση. Έχουμε αυτήν την πολυτέλεια; Από μία κυβέρνηση που επί των ημερών της ξανά το χρέος εκτοξεύθηκε στο 210% του ΑΕΠ;», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παναγιωτόπουλος σε Τσίπρα για το κέντρο στην Καλαμάτα: Μην προεξοφλείτε από τώρα εξεταστικές και εισαγγελείς

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το εκπαιδευτικό αεροπορικό κέντρο Καλαμάτας

«Μην προεξοφλείτε από τώρα εξεταστικές και εισαγγελείς, διότι είναι σαν να μου απευθύνετε συγκεκριμένη προειδοποίηση να μη πάει η δουλειά εκεί που πήγε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το εκπαιδευτικό αεροπορικό κέντρο Καλαμάτας. Ο καθένας μπορεί να βάλει στο μυαλό του πολλά, σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Να μην πάει το Ισραήλ στην Καλαμάτα, αυτό θέλετε;».

«Αυτές οι μεγάλες δουλειές υποκρύπτουν από πίσω μεγάλες συγκρούσεις συμφερόντων, και αυτός που θα επιλέξει, πρέπει να το κάνει πολύ προσεκτικά. Και πολλοί επέλεγαν να μεταθέσουν την επιλογή στις καλένδες. ”Γιατί να βάλω το κεφάλι μου στον ντορβά. Άστο παρακάτω. Κάποιος άλλος θα βρεθεί να πάρει την απόφαση”» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο την "απραξία" της προηγούμενης κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη χώρα μας δεν ποινικοποιείται η αδράνεια στα εξοπλιστικά αλλά η δράση, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνέχισε: «Εγώ επέλεξα τη δράση είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τον πατριωτισμό δεν τον επικαλείσαι σε ένα 15λεπτό στη Βουλή, αλλά διά της δράσεως σου και όχι διά της παραλείψεως (της προηγούμενης κυβέρνησης) που οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο». Το ξέρατε από το 2018 ότι θα τελείωναν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας το 2023 και δεν κάνατε τίποτα».

Για το θέμα της αγοράς ή της χρηματοδοτικής μίσθωσης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών, που χρειάζεται η ΠΑ, είπε ότι γι’ αυτό είχε αποφανθεί το επιτελείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι "η οικονομικά συμφερότερη" λύση ήταν με χρηματοδοτική μίσθωση και όχι να αγοράσουμε τα αεροσκάφη. Σημείωσε μάλιστα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας τον Ιανουάριο 2019, (με τον Π. Καμμένο υπουργό Εθνικής Άμυνας) περιλάμβανε (1) τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία του Κέντρου Καλαμάτας με χρηματοδοτική μίσθωση με την κυβέρνηση Καναδά, (2) Την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την επιπλέον ετήσια οικονομική απαίτηση και (3) τη διερεύνηση των άλλων προσφορών στην ΠΑ, «στην αναληφθείσα οδό της χρηματοδοτικής μίσθωσης, και όχι άλλης οδού».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η εκπαίδευση θα μείνει σε ελληνικά χέρια και διαβεβαίωσε ότι η σύμβαση (με τους Ισραηλινούς) θα έρθει στη Βουλή για να ενημερωθούν τα μέλη της «για να δείτε εάν κρύπτεται κάτι "σάπιο"».

Δεν υπάρχει υποχρέωση να περάσει από την Ολομέλεια, το δικαίωμα όμως στην ενημέρωση θα το εξασφαλίσουμε, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Είτε θα έρθει κάποια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο υπουργείο ή θα γίνει ενημέρωση στη Βουλή, για «να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, Να γλιτώσω κι εγώ από την απειλή, που από σήμερα με κατατρέχει, ότι αύριο θα μπλέξω σε εξεταστικές που προαναγγέλθηκαν, και μάλιστα λίαν συντόμως κατά τον κ. Τσίπρα. Επειδή τόλμησα να ενεργήσω και να δράσω. Εκεί που επί χρόνια το επαναπέμπανε, το κλωσούσανε και το συζητούσαν, αλλά δεν το έκαναν, και τώρα με εγκαλούν. Κι εγώ εγκαλώ: Γιατί δεν το κάναμε τόσα χρόνια, φοβόμασταν; Εγώ δεν φοβήθηκα».

«Τελειώνει όμως ο χρόνος των τζετ σε 18 μήνες, αλλά το συζητούσατε. Τώρα υπάρχει μια διαδικασία. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον, και οι προσφορές. Οι Καναδοί έπεσαν στο 1,25 δισ. ευρώ (από όταν μπήκαν οι Ισραηλινοί) για 20 χρόνια όμως. Δείτε ότι, το 1,250 δισ. ευρώ των Καναδών διά 20 χρόνια είναι 62,7 εκατ ετησίως, ενώ τα 1,375 δισ. ευρώ των Ισραηλινών διά 22 χρόνια, είναι 62,5 ετησίως, και με παραπάνω παροχές. Η ισραηλινή πρόταση είναι οικονομικά συμφερότερη και σε απόλυτα νούμερα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τόνισε επίσης ότι η ΠΑ δεν αισθάνεται προσβεβλημένη αλλά χαίρεται γι’ αυτό, όπως χάρηκε για τα Μιράζ, και για τα Βάιπερ για τα Ραφάλ.

Έχετε κάθε δικαίωμα να ενημερωθείτε, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά αν φύγουμε από εδώ ομονοώντας σε κάτι, είναι να αναγνωρίσουμε αυτό που η ΠΑ χαρακτήρισε ως κατεπείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη, με άμεσες δραματικές συνέπειες. Έπρεπε να δράσουμε και όχι να το αφήσουμε για το μέλλον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις