ΣΠΑΡΤΗ. «…Το ρεπορτάζ συνεχίζεται! .. Και η Αλήθεια θα φανεί! Οι αρχειοθετήσεις, ανασύρονται. Θα υπάρξουν και καινούργια στοιχεία. Δεν υπάρχει περίπτωση (να μην αποκαλυφθεί) όλη αυτή η ιστορία με το σκάνδαλο Novartis. Και τα “αδιευκρίνιστα”, θα διευκρινιστούν, … και “χαρτιά” θα έρθουν από το εξωτερικό, σ ύ ν τ ο μ α …».

Αυτή η αποστροφή στα λόγια της διωκόμενης δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, αποτέλεσε την oυσιαστική κατακλείδα της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την Τετάρτη 16/2, με θέμα «Ελευθεροτυπία και Δημοκρατία».

Φυσικά, αναφέρεται στην αρχειοθέτηση των δικογραφιών που αφορούσαν στους πρώην υπουργούς Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο και Άδ. Γεωργιάδη και στο ρόλο τους στην υπόθεση Novartis…

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη συγκυρία της δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου, της φίμωσης δημοσιογράφων και καλλιτεχνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που «συνιστούν διαδοχικά πλήγματα έναντι της Δημοκρατίας και της Ελευθεροτυπίας και παράλληλα δείγματα γραφής ενός αυταρχικού καθεστώτος».

Ομιλητές

Μίλησαν η Γιάννα Παπαδάκου (δημοσιογράφος), ο Κώστας Αρβανίτης (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – The Left), και η Γιώτα Νικολακάκου (δικηγόρος).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τοπικά και περιφερειακά μέσα επικοινωνίας, της Λακωνίας αλλά και της Πελοποννήσου ευρύτερα.

Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεβάνης διώκονται από τη Δικαιοσύνη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Σπαρτιάτισσα η Γιάννα Παπαδάκου!

Η Γιάννα Παπαδάκου αφού περιέγραψε τις αναμνήσεις της από τη Σπάρτη των παιδικών της χρόνων - την πόλη που γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα μαθητικά της χρόνια, τη Σπάρτη της ανθισμένης πορτοκαλιάς και των γιασεμιών, του χιονισμένου Ταΰγετου – τόνισε πως «…δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς Ελευθεροτυπία αλλά και η Ελευθεροτυπία δεν “ανθίζει” σε ολοκληρωτικά καθεστώτα»…

Η Παπαδάκου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ανέφερε πως «οι κυβερνώντες, αυτή την περίοδο, δεν θέλουν να ελέγχονται, δεν θέλουν να δίνουν σε κανέναν λογαριασμό και επιτίθενται απροκάλυπτα σε κάθε διαφορετική άποψη… ακόμα με την ανοχή συναδέλφων μας».

Πουθενά στον κόσμο

«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν βρίσκονταν σε λογαριασμό πολιτικού ή όποιου δημόσιου προσώπου “αδιευκρίνιστα” ποσά, αυτό θα τον είχε οδηγήσει σε παραίτηση, τουλάχιστον, από τη θέση του…», δίνοντας στη συνέχεια το χρονικό της εμπλοκής της με τη Δικαιοσύνη.

Χαρακτήρισε την έρευνα «χαοτική», «μια δικογραφία 300.000 σελίδων» που «στο μόνο που αποσκοπεί είναι να χαθεί η ουσία, η ζημιά του Δημοσίου».

Ο Κώστας Αρβανίτης

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση που έχει πάρει το θέμα των διώξεων των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, ιδίως δε στο πόσο έχει θορυβήσει τους ευρωβουλευτές…

«Τους το φύλαγαν και για τη Λίστα Λαγκάρντ», είπε αναφερόμενος στις διώξεις Παπαδάκου – Βαξεβάνη.

Εκτός των άλλων αναφέρθηκε στην έκθεση που ο ίδιος κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα, στην ευρωπαία εισαγγελέα, στην πρόεδρο του κοινοβουλίου, στην αρμόδια επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα…

Γιώτα Νικολακάκου

Η Νικολακάκου στην τοποθέτησή της υπογράμμισε την κατρακύλα της Ελλάδας σε θέματα ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, το 2007 η χώρα βρισκόταν στην 30η θέση, το 2014 στην 99η (!) , και το 2021 στην 70η (…πρόοδος…!).

Περιφερειακά και «μικρά» ΜΜΕ – Πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους…

Ομιλητές και συμμετέχοντες δημοσιογράφοι υπερτόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν τα ΜΜΕ της περιφέρειας, τα μικρά και μικρομεσαία ΜΜΕ, ως απάντηση στην υπερσυγκέντρωση της πληροφόρησης σε ορισμένες, ολιγάριθμες ομάδες συμφερόντων με συνέπεια τον ασφυκτικό «έλεγχο της πληροφορίας», την παραπληροφόρηση, την παραχάραξη…

Αραχωβίτης

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, υπερθεμάτισε στο θέμα της εξασφάλισης τής βιωσιμότητας των περιφερειακών ΜΜΕ…

Όπως θύμισε, με τον νόμο Παπά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεωτικά το 30% της κρατικής διαφήμισης κατευθυνόταν στα περιφερειακά ΜΜΕ… και άλλες παρεμβάσεις… «Ήταν αρκετές; Όχι, αλλά έγινε μια αρχή, …επιχειρήθηκε να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.»

  • «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των περιφερειακών ΜΜΕ»

Στα περιφερειακά ΜΜΕ υπάρχει πλουραλισμός,

«για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί είμαστε σε άμεση επαφή με την κοινωνία και τους αιρετούς» δεν μιμούνται όσα συμβαίνουν στα κεντρικά ΜΜΕ, «όπου η “γραμμή” είναι ο κανόνας»… συμπλήρωσε.

Τέλος αναρωτήθηκε:

«Τελικά υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή όχι; Μήπως οι Αμερικανοί έστησαν σκευωρία στην εταιρεία;»

Σε ένα άλλο επίπεδο, τελείως άλλο όμως, ο Σταύρος Αραχωβίτης απαντώντας σε όσους τρέμουν στην ιδέα πως το άγιο τσιπουράκι θα αλλάξει όνομα, διαβεβαίωσε με νόημα πως, «…με πρωθυπουργό Τσίπρα», αυτονόητα δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα κανένα τσίπουρο και καμιά τσικουδιά…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις