ΕΛΛΑΔΑ. Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης έχει ήδη θέσει τους Γιατρούς του ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί στο περιθώριο. Με εξοντωτικές αποφάσεις εξοβελίζει το δυναμικό την κρίσιμη ώρα που το ΕΣΥ πρέπει να ανασυνταχθεί για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Την ίδια στιγμή με μία απόφαση, που δεν αντέχει στην λογική, απαγορεύει την συνταγογράφηση στους ιδιώτες γιατρούς και οδηγεί τους ανασφάλιστους πολίτες στις ουρές των υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας και δημοσίων δομών της χώρας.

Έτσι από τη μια θα δούμε τους ανεμβολίαστους Υγειονομικούς της χώρας να προχωρούν ακόμα και σε απεργία πείνας προκειμένου να αναχαιτίσουν μια πρωτόγνωρη κυβερνητική στάση και από την άλλη θα δούμε χιλιάδες πολιτών για μια συνταγή να στοιβάζονται σε ουρές έξω από Κέντρα Υγείας που όχι μόνον δεν είναι στελεχωμένα αλλά δεν έχουν καμία επάρκεια για μια τέτοια υπηρεσία.

Από τις 16 Μαρτίου, μακροχρόνια άνεργοι, νέοι επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, άτομα με αναπηρία και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης μόνο σε δημόσιες δομές.

Γιατροί ιδιώτες της ελληνικής περιφέρειας αναρωτιούνται γιατί η Κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα σε ένα πολίτη να προσέλθει σε ιδιώτη γιατρό και με κάποια ευρώ, 5€ – 10€, να έχει την αναγκαία συνταγογράφηση την ώρα που πρέπει. Από την στιγμή που μέχρι προ ημερών ο πολίτης είχε την επιλογή είτε του ΕΣΥ είτε του ιδιώτη γιατρού, πρέπει ο υπουργός να δώσει μια εξήγηση για την απόφασή του να στερήσει την δεύτερη επιλογή. Πολύ σύντομα οι πολίτες θα υποχρεώνονται να αναζητούν Κέντρα Υγείας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για μια συνταγή. Απίστευτη ταλαιπωρία και εμπλοκή. Αν το Υπουργείο Υγείας ήταν σε θέση να διατηρεί στελεχωμένες δομές πλησίον κάθε ασθενή τότε κανείς δεν θα είχε αντίρρηση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και δεν προβλέπεται να επιτευχθεί.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει πιέσει για την άρση αυτής της απόφασης μιας και θίγεται καίρια και ο κλάδος ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν σειρά ερωτήσεων. Όπως αναφέρουν «η εμμονή του υπουργού, κ. Πλεύρη είναι εγκληματική για τους πολίτες και ευνοεί μόνο τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες θα μειώσουν το clawback και θα αυξήσουν τα κέρδη τους, μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης». Εκτιμούν δε ότι η απόφαση του υπουργού όχι μόνον δεν λύνει κάποιο θέμα αλλά αντίθετα περιπλέκει τα πράγματα και ναρκοθετεί την διαδικασία της συνταγογράφησης.

«Σε περίοδο πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός υγείας επιλέγει να θέσει εμπόδια στους ευάλωτους πολίτες στέλνοντάς τους να συνωστίζονται στα ήδη επιβαρυμένα, μονοθεματικά COVID νοσοκομεία και στα αποψιλωμένα Κέντρα Υγείας» αναφέρουν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr τόσο ο βουλευτής Λακωνίας ης ΝΔ κ. Νεοκλής Κρητικός όσο και άλλοι βουλευτές γιατροί του κυβερνητικού κόμματος, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό για το θέμα, κατανοώντας την ανησυχία των συναδέλφων τους για την συγκεκριμένη απόφαση που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των δαπανών για το φάρμακο. Είναι θέμα που θα συζητήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Απεργία πείνας για τους προστάτες αγγέλους μας

Με ομαδική απεργία πείνας κλιμακώνουν υγειονομικοί τη διαφωνία τους με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού καθώς πλησιάζουμε στο τέλος Μαρτίου οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να κρατάει αυτούς τους εργαζομένους σε αναστολή ή αν, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα τους οδηγήσει ακόμα και εκτός ΕΣΥ.

Την Κυριακή οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών με αφετηρία το πάρκο Ελευθερίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν στάση και στο ύψος της Ηρώδου Αττικού φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης όταν είδαν μπροστά τους κλούβες της αστυνομίας να τους κλείνουν τον δρόμο.

Η επόμενη κίνηση των υγειονομικών ήταν να καταλήξουν στο υπουργείο Υγείας όπου πραγματοποίησαν ολονύχτια συγκέντρωση ενόψει της έναρξης της νέας μορφής διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί.

Θυμίζουμε ότι αυτοί είναι οι υγειονομικοί τους οποίους η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, στην έκρηξη της πανδημίας είχε χειροκροτήσει δημόσια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις